Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

THESE ARMS ARE SNAKES - Oxeneers (Oxeneers or The Lion Sleeps When Its Antelope Go Home) CD 2004 - Jade Tree (USA)

Nazdááár, ahoj, Buenos días!

Tak mě tu zase máte. Den se se "dnem" sešel a ač se mi to samotnýmu nezdá, je to skoro rok, co jsem stáhl prsty z recenzních kláves. Tenkrát to byla recenze na českou kapelku, X-Core, a její CD "Tobě Bestie", jestli si někdo vzpomíná. To se mi i tak nějak líbilo :) Nicméně (ani více) tentokrát je CD naprosto z jiného sudu. Tak zaprvé. Za protagonisty se totiž už nemůžeme dostat jen tak autem, vlakem, či busem. Chlapci totiž pochází až z USA! Navíc ze západního pobřeží. :/ Tak to je první rozdíl od tehdejšího nosiče. Ten geografický. Další už ale nepoznáte jen tak na přebalu, to už musíte CD zasunout přímo do mechaniky...

Co se týče obalu a bookletu jako takového, zvolena byla klasická krabička a té odpovídající formáty předního, vnitřního i zadního lupenu. Papír je takový zvláštní, vzhlíží jako matná čtvrtka, takže početné fotky jsou jemně zrnité, výhodou však je, že se nic neleskne a vše je výborně čitelné i za jasného slunce! :) Zmíněné fotky (tedy aspoň část z nich) má lehce erotický nádech, ale nečekejte nic zas tak extra vzrušujícího. Vesměs (asi) zachycují každodenní okamžiky zainteresovaných článku skupiny, či co. Ostatně, copak Vy sami si neperete prádlo nazí? :) Jak jinak zmáknete přeprat trenky od ?Monday? až po ?Sunday? (viz Mr. Bean či naked.jpg :) Každé z jedenácti skladeb, které Vám přehrávač na displeji nabídne, se dostalo v přebalu dost místa na to, aby se sem vešel její kompletní text. Nebrajíc ohledy na jakékoli formátování textu, zalamování řádků apod. však pro informaci v pohodě stačí, nicméně napoprvé Vám vůbec nepřijde, že jde o texty k songům. Co se týče textů, angličtinou jakž takž vládnu, texty si přeložím, ale jejich obsahu sdělení jsem ne vždy rozuměl, třeba se Vám bude dařit lépe.

Na předposlední stránce je již klasická tiráž, výčet všech muzikantů (ať už rezidentů nebo hostů), info o produkci, mixu, masteru atd. a samozřejmě děkovačky a adresa resp. webstránka vydavatele. Tím je Jade Tree. Na jeho stránkách nalezneme nejen další (starší) alba These Arms?, ale samozřejmě i jiné skupiny rozličných stylů. Namátkou Breather Resist (schiso HC), či The Loved Ones (nechutně americkej neopunk hodící se do závěrečnejch titulků teenage movies), jejichž recenze jste si rovněž už mohli přečíst na fobiazine.net. Klikneme-li na odkaz alba Oxeneers, nabídnou se nám v podstatě stejné informace jako v tiráži v přebalu, ukázková mp3 songu Big News (která však v rámci alba zapadá pod průměr) a krátký komentář vydavatelství, který odkazuje i na starší počin: "This Is Meant To Hurt You" a uvádí, že to, co bylo dříve slíbeno a nadřeknuto předchozím albem, bylo Oxeneers splněno. Nicméně k dispozici máme pouze jeden track (ze zmíněné starší desky) k posouzení, takže těžko říci, o čem je vlastně řeč. Za zmínku stojí rovněž stránky samotné skupiny, kde se tvůrci nevěnují pouze hudbě vlastní, kapele jako takové, ale můžete si zde přečíst například novinky z "politického" dění USA a zasmát se či poplakat Vám dovolí např. tzv. Bushisms (Bušismy, tedy perličkové výroky a postoje tolik oblíbeného okupanta of The White House, "Wake up America, wipe your eyes!!!!" pozn. autora :).

Tak, ale teď už k muzice. Popravdě, tohle album se mi fakt, fakt, fuckt hodně moc líbí. Navíc se mi do ruky dostalo v době, kdy jsem pociťoval (jakous takous) mezeru ve své hudební sbírce a co osud nechtěl? Genitálně (sakra? geniálně :) ji vyplnilo právě tohle CD! Ulít jsem na tom na tak dlouhou dobu, za kterou se mi stačilo dost a dost věcí oposlouchat. Tentokrát se tak však rozhodně nestalo.

Stylově to naprosto konkrétně zařadit nedokážu, je to taková, pro Ameriku celkem, řek bych, typická kytarovka, je tam slyšet hodně grunge, to je dáno hlavně jejich domovinou, si myslim. Svoji roli zde mají i celkem netypické nástroje, zmínkou pump organ (jakýsi druh varhan), Microkorg (což jsem na netu našel jako nějakej klávesovej synthesizer, co stoji asi 29$ :) atd. Poměrně dlouhé texty jsou psány anglicky a tak jsou i nazpívány. Překvapivě? Jednotlivé songy dopodrobna rozebírat asi nebudu, to by bylo na dlouho, mluvme tedy trochu obecně, o albu jako takovém.

Hlavní slovo má v této kapele kytara. Její linky, přechody, aranže, vyhrávky a pojetí jsou velmi chytlavé a nápadité. Střídavě nutí k cukavým pohybům hlavy až po vláčné pohupování třeba celým tělem, tzn. že se můžeme setkat s pasážemi rychlejšími, které nedají usnout, jenž jsou střídány kousky volnějšími. Puštění tohoto CD si však rozhodně nelze plánovat na nějakou oddechovou či romantickou příležitost :) I když není z nejtvrdších, je, jako celek, nabito energií, kterou mohou využít sportem žijící použitím v kapesním přehrávači. Myslím, že frekvenci šlapání na kole rozhodně pomůže zvýšit o nějaký ten Hz :) Zajímavý a významný posun někam trochu jinam dokázaly rozličné zvukové efekty, použitím výše zmíněných instrumentů, které šněrují de facto celou deskou. Jeden song (jmenovitě č. 4 Tracing) patří výhradně právě Pump organ.

Nevím teď, jestli vyznělo, jaké tohle album vlastně je. Subjektivně ho hodnotím velmi vysoko (jak uvidíte dole na hvězdičkách), teď jde jen o to, co řekne Vám. Nyní zbývá jen několik možností?

a) věřit mi, že je to fakt tak dobrý, doufat, že máme podobnej vkus a CD rovnou koupit

b) podobnost vkusu si aspoň trochu ověřit poslechnutím ukázek na webech

c) nedělat vůbec nic.

Mohu-li poradit, možnost c) rovnou zatraťte! Fakt by to byla škoda, protože stojí za to si, byť kousek, poslechnout, i když Vás to ve finále třeba vůbec neosloví? Osobně můžu jen litovat, že v nejbližší době se dá na jakékoli koncerty These Arms Are Snakes dostat opravdu jen s letenkou v ruce.

Čas: 46:32

Tracklist:

1. The Shit Sisters

2. Angela's Secret

3. Big News

4. Tracing

5. Your Pearly Whites

6. Gadget Arms

7. Greetings from the Great North Woods

8. La Stanza Bianca

9. Darlings of New Midnight

10. Oxeneer

11. Idaho

www.jadetree.com

www.thesearmsaresnakes.com


Zveřejněno: 25. 02. 2005
Přečteno:
3359 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář