Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Nejen o novém albu „Neotericus Universum“ se rozpovídal kytarista David a zpěvák Vojta z varndorfské smečky SECRET OF DARKNESS.

Zdravím SOD!

Na sklonku roku vyšlo Vaše druhé album „Neotericus Universum“. Zřejmě je ještě předčasné se ptát, jak jste s albem spokojení, ale bezmála tři měsíce jsou již pryč, a tak přece, jak jste s albem spokojeni? Když se ohlédnete zpět, udělali byste něco jinak?


David: Ahoj, asi by nemělo smysl vydávat album, s kterým bychom nebyli spokojeni. Novinku jsme připravovali více než rok, takže jsme měli dost času si vše připravit a promyslet tak, aby výsledek byl co nejlepší. Když se ohlédneme zpět, tak je určitě pár maličkostí, které by se dali udělat jinak, ale nejedná se o nic zásadního. Vždy musí být nějaký prostor pro zlepšování.

První album „(In)Humanity“ i to současné se nahrávala ve studiu Šopa, obě byla rovněž vydána u stejného labelu MetalGate Records. Takže nebyl důvod něco měnit?

David: o se týče labelu, tak důvod ke změně nebyl. Podmínky, které nabízí MetalGate kapelám jsou v ČR bezkonkurenční. To kde nové album nahrajeme, jsme se rozhodovali delší dobu a probírali různé možnosti, ale rozhodl poměr cena/kvalita. V Šopě jsme byli při nahrávaní „In(Humanity)“ spokojeni a tentokrát to nebylo jinak. Díky Staňovi, který nad námi držel pevnou ruku, se nám podařilo zvuk posunout o nějaký ten level výše než u předchůdce, takže určitě spokojenost.

Covery vašich alb jsou od stejného autora (David - kytara). Temný obrázek na prvotině „...and the Dark Begins“ a apokalyptický výjev na „Neotericus Universum“ je o poznání lepší než barvami hýřící „(In)Humanity“. Sice je přednější, co je pod slupkou, ale abych byl upřímný, tak předešlá obálka se mi nelíbila. Byly nějaké ohlasy na cover alba, že nastal „obrat“ k původnímu pojetí?

David: Nedá se říct, že by byly přímo ohlasy na „obrat“ k původnímu pojetí a ani já to tak necítím, že bych se graficky vracel k EP „…and the Dark Begins“. Určitě se „(In)Humanity“ barvami vymyká, ale co člověk to názor a dost lidem se líbil. Bylo by nudné dělat, jen tmavé a barevně podobné covery. Nicméně obal k „Neotericus Universum“ zatím beru jako svůj grafický vrchol, takže já jsem spokojený. (smích)

S každým dalším počinem SOD lze vysledovat určitý krok, posun vpřed. Předešlé album mělo rychlý kytarový spád s temným blackovým odérem, současné se spíše veze na vlně melodického death metalu. Můžete ohodnotit celkový hudební vývoj kapely? Změnil se například nahrávací proces od první nahrávky k současné?

Vojta: Je známo, že se u SOD vystřídalo hodně muzikantů. Ten vývoj, jak tomu říkáš, přikládám tomuhle problému. Na druhou stranu každé album a období zanechává specifické stopy. Nazval bych to prostě přirozeným procesem. Kam nás ty kroky zavedou dál, sami nevíme. Nechme se tedy všichni překvapit. Nechtěl jsem tím ale vůbec říci, že mám radost z toho, jak se u nás lidé točí. Jen jsme všichni různí a ta různost zanechala v kapele vždy kus z toho, kdo odešel. Nahrávací proces je vždy přeci stejný. Jen jsi buď připravený a jde to jako po másle, nebo se trápíš.

Nedalo se nezaregistrovat, že kapela během své existence už poněkolikáté změnila svoji tvář. Dokonce i v průběhu skládání a nahrávání nového materiálu se vyměnily posty bicmena a basy. Jak se tyto změny projevily při nahrávání?

David: Tady tě trošku poopravím, během nahrávání nikdo neodešel. Post bicmena jsme vyměnili v počátku skládaní nového materiálu a Iaan (basa) přišel také v dostatečném předstihu. Oba přinesli do kapely nové nápady a pohled na muziku, což bylo ve výsledku jen pozitivum.

Odkud, z čeho čerpáte inspiraci pro nové texty a hudbu? Jak se kapela podílí na skládání alba, kdo je ta největší studnice nápadů?

Vojta: Myslím, že mi kluci dají zapravdu, když řeknu, že hledáme inspiraci především každý sám v sobě. Texty skládám já a odráží se v nich můj subjektivní pohled na naši společnost a svět kolem ní. Jinak hudbu skládají předně kytaristi. Pak si na zkoušce ale všichni řekneme, co se komu kde nelíbí nebo naopak.

Prozatím jsem četl jen jednu recenzi na nové album, a to pozitivně laděnou. I můj názor není nikterak záporný. Jaké máte ohlasy od kritiků, jaké od fanoušků?

David: Zatím jsou ohlasy víceméně jen pozitivní jak od fanoušků, tak i z recenzí, které se zatím objevili. Z „Neotericus Universum“ máme vážně dobrý pocit, tak doufáme, že dopadne ještě lépe než „(In)Humanity“, které vzbudilo u kritiků i fans celkem velký zájem.

Nedávno jsem se dozvěděl, že na webu Metal OnLine byla distribuce hudby z důvodu nové legislativy EU pozastavena. Mě to zas tolik netrápí, protože spíše upřednostňuji klasický nosič. Ale co si budeme povídat, většina fans hudbu stahuje. Znáte nějaká čísla prodejnosti, ať už předešlého nebo tohoto nového alba v elektronické podobě? Dotkne se SOD nějak pozastavení online distribuce?


Vojta: No vidíš to ani nevím. Já se na to dívám takhle. Kdo si to CD bude chtít koupit, ten si ho koupí. I kdyby stálo 60 korun. A kdo si ho nebude chtít koupit, tak si ho nekoupí. Myslím si, že doba knih a různých nosičů už je pomalu na konci svého významu a stává se z toho sběratelská záležitost. Nikdo z nás s tím nic neuděláme a nelze říci, jestli to je špatně, nebo dobře. Čísla online prodeje neznáme – má to na starost label. Těžko říci, jestli se to nějak dotkne online distribuce. Budeme muset najít alternativu, kterou tuhle chybějící část nahradíme…

Hlavní pilíř prodejnosti a vůbec celého merchu jsou určitě koncerty. V jakém nákladu byl vydán fyzický nosič a jak se prodává?

David: „Neotericus Universum“ bylo zatím vydáno v nákladu 500 ks. Během tří koncertů jsme jako kapela prodali asi okolo 50 CD a konkrétní čísla prodeje MetalGate zatím nemáme. Víme jen, že jsou objednávky i ze zahraničí (USA, Švédsko, Kanada,…), takže spokojenost.

Album „Neotericus Universum“ je koncepční. Mohli byste čtenářům přiblížit (třeba pro neznalé anglického jazyka) onen příběh? Jak je možné, že démon přivede svět k zániku? (úsměv)


Vojta: Těžko se to popisuje ve zkratce. Nepřivedl ho onen démon. V příběhu NU jej do zániku přivedli samotní lidé a jejich nenapravitelnost. Vše se totiž děje na úplně novém světě. V prostředí, které nezná hodnoty a pravidla svazující náš současný svět, který má být skrze knihu varováním. Varování je ovšem pochopeno nešťastně poutníkem bloudícím po světě, hledajíc nová poznání a hlubší odpovědi na otázky. Ten nachází v sutinách starou knihu psanou cizím písmem v cizí řeči... Vzal to jako znamení, kterým je náš i svět NU protkaný a záleží jen na nás, jestli na ně chceme věřit a přijímat je. Pak je důležité, jak s nimi nakládáme. Hrdina tohoto příběhu zareagoval přesně tak, jak si myslím, že by zareagoval každý z nás stejně. V ten moment, kdy začal knihu chápat, měnil sám sebe i svět okolo sebe k obrazu svému, jak on si sám špatně vysvětlil. Svůj pohled na sebe odváděl na imaginární postavu v podobě, jak ty říkáš démona... Reagoval jsem tím na naše neduhy a sobecké sebestředné myšlení.

Aktivně koncertujete, objevujete se nejen na klubové scéně, ale vystupujete i na zavedených festivalech, jako je například Czech Death Fest nebo Brutal Assault... Pamatuji si vaše vystoupení v Táboře na Žižkovi, byť jako druhá vystupující kapela, ale se slušným ohlasem. Docela pěkný úspěch máte, nebo ne?

David: Jsme rádi, že máme možnost hrát na spoustě skvělých festivalech a koncertech a velmi si toho vážíme. Je to taková odměna za naše úsilí a hlavní dík patří fans a pořadatelům.

Letos v lednu proběhl křest alba „Neotericus Universum“. Nikdo z naší redakce na festivalu Winter Metal Attack nebyl. Můžete prohodit pár slov, jak akce na Nové Chmelnici probíhala? Kdo album křtil? Prostě, jak se koncert vyvedl, nevyvedl?

Vojta: Bylo to skvělý! S Filipem a kluky z Unborn to vždy stálo za to! Škoda, že zůstali na scéně se statusem ukončená kapela. Třeba se to v brzké budoucnosti změní. CD křtili Jirka Vošahlík, bratr našeho kytaristy a zpěvák naší spřátelené kapely SUFFOCATE WITH YOUR FAME. Pomáhal mu v tom náš skvělý kamarád, bývalý hostující člen SOD a basák bandy Mater Monstifera, Deemon. Nerad se vracím zpětně k nějakým koncertům z kritického pohledu. Myslím, že lidem se to líbilo a své jsme si řekli my u piva.

O měsíc později jste se zúčastnili v Praze ještě jednoho, určitě důležitého, zajímavého koncertu, a to Helenic Darkness Festivalu. Headlinerem byli ROTTING CHRIST. Jací byli Řekové, setkali jste se s nimi? Jak jste byli spokojeni se svým vystoupením, jak vysoko si téhle akce ceníte?

Vojta: Brutal Assault a oba koncerty kde jsme dělali Rotting Christ support považuji zatím za vrchol našeho snažení. Samozřejmě že jsme se setkali. Tenkrát na prvním Hellenic Darkness i teď. Milé bylo, že si nás pamatovali z minula. Jak jsem psal. Nerad se vyjadřuju zpětně k odehraným koncertům. Odpověď bude dost podobná (smích). Spíše ocením fans. Někteří dorazili např. až z Varů a to jen kvůli nám.

Máte za sebou i pár zajímavých vystoupení v zahraničí. Jaký vůbec máte ohlas za hranicemi naší země? Kde všude jste koncertovali? Jací jsou fans u nás a v zahraničí?

Vojta: Třeba v Norsku překročili hranice mého chápání. V klubech se k nám chovali tak, jak se u nás v ČR chovají k větším kapelám. Prostě undeground na vysoké pořadatelské úrovni. Jestli si dobře vzpomínám, tak Německo, Slovensko a právě Norsko. Nelze říci, že jsou fans rozdílní v ČR a za hranicemi. Spíš je to o akci. Za hranicemi se možná víc prodává merch. (smích)

Druhé album máte venku, začátek tohoto roku byl dobrý. Co plánujete v tomto roce, kde můžou fans SOD v nejbližší době vidět?

David: Tento rok máme konečně v plánu natočit náš první videoklip. Je to tak trošku ostuda, že za dobu 10. letého působení žádny nemáme, tak to chceme napravit. Co se týče vystoupení, tak nás fans můžou vidět např. na MetalGate Czech Death Festu, kam se moc těšíme. Plánujeme také minitour s německou kapelou Nothgard, a také bychom se znovu rádi podívali do Norska.

Momentálně je období, kdy se vše hodnotí, rekapituluje a tak moje další otázka se nabízí nasnadě. Co v poslední době posloucháte nebo respektive, které album Vás v poslední době zaujalo?

David: Poslední dobou poslouchám spíše starší věci. Z letošních novinek mě „na prdel“ zatím nic moc neposadilo, ale to neznamená, že si nenajdou místo v mém přehrávači. Když bych se ohledl 2-3 roky zpět tak musím vyzdvihnout např: Borknagar – „Urd“, Wintersun – „Time I“, Anathema – „Weather Systems“ nebo Behemoth – „The Satanist“.

Vojta: Já se metalu trošku pár měsíců vyhýbám. Snažím se najít inspiraci někde jinde a zároveň si odpočinout. Vracím se i do minulosti. Ke kapelám, které jsem poslouchal jako malý kluk. Def Leppard, Nazareth, Pink Floyd atd... Pohybuju se ale i hodně v elektronických sférách.

Závěrem ještě prostor pro Vás. V každém případě díky za rozhovor.


David: Závěrem bych chtěl poděkovat všem lidem, kteří nám jakkoliv pomáhali a podíleli se na tvorbě nového alba „Neotericus Universum“, díky!

Vojta: My taky děkujeme za rozhovor a všem fans, kteří nás podporují!

http://www.secretofdarkness.com/
www.metalgate.cz

RECENZE


Zveřejněno: 12. 04. 2015
Přečteno:
3419 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář