Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

Spolek příznivců zeleného listu, masek a hudby – POTHEAD vydal debutové album, o kterém je v následujícím rozhovoru hlavně řeč. Slovo si vzal zpěvák PotDogg

Jako POTHEAD fungujete už docela dlouho, ale pořád jste takovou utajenou kapelou. Od kdy se vlastně datuje vznik POTHEAD, čí to byl nápad založit tuhle kapelu a máš pocit, že jste momentálně na tom jako kapela nejlépe ve své historii?

No nějak kolem roku 2007, když ještě byla aktivní porn-gore-grindovka SHEMALE, ve které jsem také působil, jsem si doma nahrál pár goregrindových songů, protože jsem si chtěl jen tak zkusit, jestli zvládnu vyplodit nějakou čtyřakordovou hitovku, která by se případně mohla použít právě pro SHEMALE. Na to sice nedošlo, ale napadlo mě, že bych ty věci mohl plácnout jen tak pro srandu na Bandzone, jakože nějaký můj one-man gang. Protože jsem tehdy pálil jedno brko za druhým a kámoš Retard mě celkem často nazýval Potheadem (pro neznalé – vyhulencem), nazval jsem tak i ten pseudoprojekt a na svůj oblíbený navozovač dobré nálady zaměřil i tématiku. Když pak začátkem roku 2010 pomalu SHEMALE končili, s kámošem Frogheadem, se kterým jsme tehdy měli tak padesát srandaprojektů, jsme začali dávat dohromady první živou sestavu POTHEAD. Nabrali jsme zpěváka Weedmana a rozjeli nějaké občasné koncertování. To tak na začátek.

Utajeni jsme asi nikdy nebyli, jen jsme se nikam necpali, spíš nás tak zvali kámoši na svoje akce. Přece jenom delší dobu jsme hráli s automatem, nebyli jsme schopni vyplodit delší než 15minutový set a celkově to byla taková prdel, jen tak na občasné pobavení. To se změnilo před dvěma lety, když se k nám přidal bubeník Ganjosh, se kterým jsme začali působit a i sami se cítit jako plnohodnotná kapela. Začali jsme se POTHEAD víc věnovat, začaly přicházet nové nápady a i se začali ozývat pořadatelé s fajn nabídkami. A i když už nemastíme tak jako dřív, tak asi momentálně jsme na tom nejlépe. A bude ještě lépe. (úsměv)

Vychází vám nové album, které zaštítilo vydavatelství Nice To Eat You Records. Jak k této spolupráci došlo a co si od ní slibujete?

Nevím jestli mělo vliv, že jsem Vláďovi z NTEY posílal asi před rokem naše demo. Každopádně nejvíc asi zapůsobil náš nynější druhý zpěvák CJ, který když ještě nebyl členem našeho gangu a vydával zrovna se svou kapelou CONGENITAL ANOMALIES CD u NTEY, nadhodil Vláďovi, ať pozve POTHEAD na zaplácnutí mezery na loňském NTEY ILL Festu. Tak dlouho to do něj hustil, až Vláďa kývnul. No a asi jsme se mu líbili, protože po odehrání setu za mnou přišel a nabídl, že nám vydá CD. No neber to. (úsměv)

Pro kapelu je to určitě veliký posun, když ti zaběhnutý label jako je Nice To Eat You Records vydá CD. Samozřejmě, že to pošle po světě, vymění s jinými distry, dohodí kapelu na nějaké akce, takže bude super, že se o nás dozví zase víc lidí. Rozhodně Vláďovi patří náš veliký dík!!!

Mají vaše skladby nějaké texty? A proč jsou názvy skladeb v angličtině, nelákalo vás některé počeštit?

Dloooouho neměl POTHEAD žádné texty, až teď na nové desce jsme jich pár do několika pasáží pro srandu zasadili. Jsou to vesměs primitivní rýmovačky o hulení, určitě nic zásadního pro milovníky pestré a důvtipné lyriky. (úsměv) Co se týče jazyka, tak angličtina je světová, když tedy pošleš CD do zahraničí, všichni hned ví, o čem názvy songů jsou. Kromě toho mi přijde čeština použitá v hudbě z 90 % vyloženě debilní a pokud neumíš používat jazyk jako třeba František Štorm nebo Ota Klempíř, tak to ve většině případů stojí za hovno. Naše názvy by ani v češtině nevypadaly moc dobře a celkově se mi i s angličtinou lépe pracuje a slovíčkaří.

Kdo je autorem obalu nového CD? A jak ta scénka dál dopadne, předpokládám, že ten chuligán s tou pistolí jsi ty, zastřelíš nakonec kněze, paní s taškou Tesco, studenta a policajta? (úsměv)

Autorem je Adam „Eidy“ Pelda (www.eidy.cz). Musim říct, že je to fakt machr. Na to, že jsem mu psal na začátku ledna, že do konce měsíce potřebujeme grafiku na obal a on během necelých tří týdnů dodal skvělý artwork, který dokonale vystihl naši představu a to ještě v trochu upgradované podobě... fakt klobouk dolů.
No jinak scénka skončí tak, že pomocí násilí přesvědčíme tyto odpůrce marihuany k nové víře. Hulení. Kněz se vykašle na Ježíše, obrácený kříž si pověsí na krk a začne na stará kolena hulit sto brk denně a poslouchat black metal. Ženská v Tescu začne mezi ostatními postaršími dámami šířit marihuanovou osvětu a ze šprta se stane cool týpek, co se následně přidá k našemu gangu. No a fízl, to je zmrd, ten zdrhne a zavolá posily, ale náš gang je už dostatečně veliký na to, aby se partou chlupatejch nenechal zastrašit. Stejně půlka z nich taky hulí. (úsměv) O tom je vlastně celá jointifikace. Jde o proces, kdy pomocí násilného ganja jihadu donutíme všechny lidi na světe hulit trávu a kupovat náš matroš. No a ve výsledku na tom strašně zbohatnem a budeme vládnout světu. (úsměv)



Kde jste desku natáčeli a jak jsi se soundem spokojen? Pořád platí, že si vše okolo vydávání desek u kapel, v kterých působíš, děláš sám?

Desku jsem nahrával i mixoval já. No není to top zvuk, ale na náš uderground je celkem v pohodě. Gore ani grind není o čistotě zvuku. Důležité je, že je to náš specifický zvuk. V poslední době mi nějak přijde, že většina českých gridnových kapel má zvuk dost podobný, takový unifikovaný. Toho bychom se i do budoucna chtěli vyvarovat a chtěli být jednoznačně rozeznatelní i po zvukové stránce, a i v případě, že bychom šli už do profi studia, nějak to po našem zprasit. No a samozřejmě velikou výhodou vlastního nahrávání je, že kromě nervů tě to nic nestojí. (úsměv)

Hrajete grind, v kterém nechybí klasické taneční gore rytmy, do kterých sem tam zpomalíte a zníte poměrně brutálně. Navrch se vaší hudbou táhne i rap a elektronika. Ostatně škatulka na vašem Banzone profilu, grind-rap, asi jednoho znejistí. Největší prostor ale dostává taneční tempo, tam se cítíte s kapelou nejlíp? A co ten rap, kdo ho má u vás na svědomí?

Tak goregrind je hlavně taneční muzika a já jsem od malička fanoušek taneční muziky. Ať to byli 2 UNLIMITED nebo COCK & BALL TORTURE, vždycky jsem si rád zavrtěl zadnicí. Co se rapu týče, tak miluju například SNOOP DOGG, CYPRESS HILL, Juggallo scénu a už třeba na nahrávce s bývalou kapelou SHEMALE nám jeden track narapoval Řezník. Vždycky mě to k rapu táhlo a celkově ten gangsta styl mě hodně baví, takže se přirozeně vkrádá i do POTHEAD. Z toho pramení i jedno z našich žánrových označení „gangsta goregrind“. (úsměv)

K POTHEAD a k tvé osobě neodmyslitelně patří masky. Vaše image se na české grind scéně celkem vymyká, je to tak, že chcete zaujmout i vizuálně, nebo prostě bez těch masek nemůžete být? (úsměv) Ve hraní vás to nijak neomezuje?

Klasické lidské ksichty jsou moc tuctové, je fajn být jako kapela jednoznačně rozpoznatelní i vizuálně. Na koncertech nás to moc neomezuje, jen Weedman občas nadává, že se v tom moc potí a když občas zabalí masku hned po koncertě do igelitky, tak pak smrdí po hermelínu.



Nějaké příchody a odchody se nevyhnuly ani vám. Za jak moc zásadní považuješ, že mají POTHEAD živého bubeníka? Pár let jste byli bez něj, máš co srovnávat.

Příchod bubeníka Ganjoshe byl jedním z nejzásadnějších momentů kapely. Kromě toho, že do naší Potheadí rodiny přišel další super člověk, tak jak jsem psal na začátku, začali jsme se brát vážněji, už jako regulérní kapela. Automat byl sice taky fajn, bylo super strčit mp3 přehrávač do kapsy a vyjet na mimopražský koncert vlakem a nemuset řešit, kdo nebude ten večer chlastat, ale už bych se k němu nechtěl vracet.

Dal bys dohromady v kolika dalších kapelách momentálně členové POTHEAD ještě působí, asi to bude pořádný seznam?

Máš pravdu, že toho je celkem dost, snad u nikoho na nic nezapomenu. CJ growluje u brutal deathmetalistů CONGENITAL ANOMALIES, Ganjosh bubnuje s ultra-fast-tech-metal honičema LIQUID SPACE 9, Weedman hraje na kytaru v blackových AVENGER, u rockových alternativců QUIETEN a ve folkovém duu PRAŽSKÁ PAKÁRENSKÁ a já obstarávám basu a backing vokály v blackových INFERNAL BLAZE, vokály a nějaké ambientní vsuvky u avantgardních DEMIMONDE a tak nějak v pozadí ještě funguje sexy disco industriální duo HEART FOR ONE, COCK FOR ALL, kde hraju na kytaru a občas vypomůžu zpěvákovi s nějakým tím backingem. Jediný, kdo vlastně nikde jinde nehraje, je EvilMolit, který se mnou a Weedmanem kdysi hrál ještě ve čtyřlístkové blackové šaškárně BLACK HOLE 23, ale co se rozjel POTHEAD, na BLACK HOLE docela kašleme.

Koncertů hrajete dost, nebo byste toho snesli i víc? Co letní festivaly, už se něco rýsuje? Co je pro kapelu hrající grind vrcholem – je to zahrát si na Obscene Extreme a cítili byste se na to už letos?

Pár koncertů domluvených máme, co se týče fesťáků, tak letos se objevíme na Nice To Eat You Deathfestu, což je třídenní fest pořádaný naším milovaným vydavatelem, dále pak na slovenském Flesh Party Open Airu, který pořádají kluci z Craniotomy a v září se uskuteční náš první výjezd do zahraničí (když nepočítám Slovensko), zahrajeme na Morbide Festspiele v Bischofswerdě. Určitě bychom snesli i trochu víc, ale kvůli práci, rodinám a i dalším kapelám nemůžeme hrát každý víkend. Ideální jsou pro nás tak 1-2 koncerty měsíčně. Obscene by byl super, osobně mám ten fest a jeho atmosféru strašně rád a jednou bych si tam i rád zahrál, také hned po vydání CD ho Čurbymu pošleme a budeme doufat, že se mu třeba bude líbit. (úsměv)

Na postu zpěváka funguješ i v nově oživených DEMIMONDE, jak si se ke klukům dostal a jaký máš pocit ze svého fungování u těchto avantgardních metalistů? Budeš tam mít masku/paint, zasahuješ tam nějak do tvorby a kdy by měla nová deska vyjít?

Tak s Bizzem se známe delší dobu, nějaký čas jsme i s POTHEAD zkoušeli ve vedlejší zkušebně, a když jsem zjistil, že hledají zpěváka, zkusil jsem mu napsat, jestli bych to nemohl zkusit a vokálně se trochu vyblbnout. Chvíli se to sice táhlo, protože jsem nevěděl, jestli to budu vlastně stíhat, ale kluci byli vstřícní a domluvili jsme se, že si budu dělat vokály v podstatě offline a na zkoušky zajdu vždy jen před nějakým důležitým momentem typu koncert, studio apod. Navíc koncertování je velmi řídké, takže časově to lze při mém vytížení zvládnout.
Desku moc komentovat nemohu, protože sám moc nevím, jak to s ní bude. Kluci by rádi na jaře nahrávali, ale nevím, jestli se vše stihne.
Co se masky týče, tak to je jasná věc. Přišlo by mi skoro až trapné se tam kroutit v civilu. Tahle hudba si civil nezaslouží. (úsměv)
 
Neustále se motáš kolem muziky, hraješ ve více kapelách, do toho si stal loni otcem, takže dost věcí je jinak, jak to všechno stíháš, co tě pořád popohání? (úsměv)

Sice teď v období prací na Potheadím CD, kdy jsme měli deadline kvůli vydání, to bylo trochu stresovější, ale jak už jsem psal, DEMIMONDE koncertuje zřídka, INFERNAL BLAZE taky, POTHEAD lze uzpůsobit rodinným potřebám a HFOCFA je jen taková občasná párty nárazovka, že celkově se to dá všechno stíhat v pohodě. Samozřejmě doma mám super podporu, manželka má moje kapely vesměs ráda a sama je aktivní hudebnicí, takže i když občas zanadává (bez toho by snad ani manželství nešlo), dost mě podporuje a občas jakožto konzervatoristka i s něčím poradí. Občas ji zneužiji i jako takového supervisora, odprezentuji nějaké nápady a pokud se jí to líbí, vím, že to mohu pustit do světa. (úsměv) Hodně mě taky v poslední době těší to, že když broukám našemu čtyřměsíčnímu synkovi nějaké Potheadí songy, dost se u toho baví. (úsměv) Tak uvidíme, jaký bude mít časem vkus...

www.bandzone.cz/pothead




Zveřejněno: 03. 05. 2015
Přečteno:
3524 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář