Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

HANBA – Silou kovadliny LP/CD/MC 2014, Damage Done Records

HANBA – kapela, jejíž jméno se velmi snadno zapamatuje, dala o sobě výrazně vědět v loňském roce, kdy vtrhla na tuzemskou hardcore-punkovou scénu jako čerstvý vichr. Demokazeta se čtyřmi krátkými a našlápnutými vály sklidila zasloužený ohlas a nyní tu máme první album pojmenované „Silou kovadliny“, které vyšlo ve třech formátech (LP, CD, MC) u labelu Damage Done Records. Kdo je vlastně HANBA? Čtveřice punx z Prahy, kteří působí nebo působili ve všem dobře známých kapelách jako PIPES AND PINTS, LAHAR, BALACLAVA či REPELENT SS. Kluci se sešli, zajamovali a přirozeně nechali vzniknout novou a regulérní kapelu.

Když loni vyšel demáč, byl jsem spokojen. HANBA se představila jako energická a správně syrová kapela, kterou když si pustíte, smete vás během několika málo okamžiků. Podobnou smršť jsem tedy očekával i od novinky „Silou kovadliny“, ale něco se změnilo. Jako první mě zarazil zvuk (nahrávalo se ve Stereo Mysterio studiu), který je na můj vkus až příliš uhlazený. Upřímně jsem očekával, že pánové pojedou v nastoleném neurvalém hc-punku, místo toho na mě HANBA působí poněkud „vyměkle“. Na albu najdeme mnoho středně-tempých až pomalých pasáží, kde trochu bojuju s Banánovým vokálem. Nemůžu si pomoct, ale jinak výborné Banánovo frázování mám raději v rychlých věcech. Na druhou stranu oceňuji pestrost vokálů, např. ve válu „Kosa a kámen“. Album působí jako jedna dlouhá skladba, protože z těch deseti záseků mi vyčnívá o něco víc jen „Mělký hrob“, který musí být jasnou koncertní záležitostí. Melodické skladby ubíhají rychle, leč chvílemi se přistihnu, že se trošku nudím. Naštěstí vždy přijde moment, který dokáže strhnout zpátky mou pozornost. Textově je HANBA na vysoké úrovni, klasická hardcore tématika a Banánův rukopis. Jasný sdělení, jasný názor a lehce zapamatovatelný texty. Tady není co vysvětlovat. Zajímavé srovnání pak přímo nabízí skladby „Stopy“ a „Nová příležitost“, které se vešly jak na „Silou kovadliny“, tak i na loňský demáč. Kdybych se měl rozhodnout ze které nahrávky si je pustím, vyhraje demo pro svou větší agresivitu i energii.

První velké album pražské HANBY „Silou kovadliny“ si již našlo spousty fans mezi punkáči, hardcoristy ale i v metalových vodách. Důkazem budiž totálně natřískaná Sedmička při křtu desky. Já jsem zůstal tak někde na půl cesty se smíšenými pocity. Čekal jsem pořádnou kovadlinu, která zlikviduje moje sluchovody. Mám raději syrové a lehce zašpiněné, „neumělé“ záležitosti, ale to je čistě můj problém (úsměv). HANBA je ale výrazným oživením scény, koncerty se jim také scházejí a tak na některý určitě vyrazím, protože jsem přesvědčenej, že naživo je to úplně jiný kafe. Stage diving, pot ze stropu, rozbitý čelo… však to znáte (úsměv).

Seznam skladeb:
  1. Silou kovadliny
  2. Vlna
  3. Kosa a kámen
  4. V 1. linii
  5. Stopy
  6. Mělký hrob
  7. Ptáčata
  8. Buranismo
  9. Nová příležitost
  10. Po spadaném listí

Čas: 18:20

Sestava:
  • Vinca - bicí
  • Tom - kytara
  • Libor - baskytara
  • Banán - zpěv/texty

https://hanba.bandcamp.com/album/silou-kovadliny


Zveřejněno: 15. 12. 2014
Přečteno:
4031 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář