Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

VOODOO GODS – Anticipation for Blood Leveled in Darkness CD 2014, Saturnal Records

Nemám moc v oblibě různé all stars projekty a hudební super skupiny záměrně složené z mediálně profláklých známých jmen, jež se ve skutečnosti ani neznají a nezřídka se v životě ani nesetkají. Za vznikem takovýchto uskupení cítím většinou vidinu finančního pozlátka a kvalita zpravidla neodpovídá firemním promo kampaním a tlakům, které mají často za účel posadit člověka na zadek ještě dříve, než si nahrávku obstará a poslechne. Najdou se samozřejmě i výjimky, jimž patří všechna čest, a které občas naplní podstatu svého vzniku a potvrdí oprávněnost své existence. Mezi tyto černé ovce metalového byznysu bych si troufl zařadit i ne příliš známé VOODOO GODS, kteří zasluhují pozornost z více důvodů.

Netuším, co stálo za vznikem této pozoruhodné mezinárodní jednotky smrtícího nasazení, ale stěží to byla finanční motivace, to by nyní byli pod jiným labelem, než je malý, ale sympatický Saturnal Records. Docela rád bych věděl, jak se hlavnímu mozku kapely, skladateli hudby i textů a bubeníkovi v jedné osobě s krycím jménem Alex Voodoo (vlastním jménem Alex von Poschinger) podařilo od samého začátku obklopit personami, jež už toho tolik dokázaly a které svůj muzikantský um tolikrát potvrdily ve svých známějších domovských kapelách. Výčet jmen spojených se skupinou VOODOO GODS (jak Alex zdůrazňuje, jde doopravdy o kapelu, ne o projekt) je skutečně interesantní. Tajemný spolek zakládal spolu s kytaristou Tony Normanem (MONSTROSITY, TERRORIZER) a zpěvákem slyšícím na jméno Seth Van de Loo (SEVERE TORTURE, CENTURIAN, NOX, INFECTED FLESH), jenž voodoo božstvům slouží dodnes. V roce 2008 dochází k natočení a vydání EP „Shrunken Head“ (původní název kapely), a materiál na něj už skládali spolu s Alexem i kytarista Jacek Hiro (DIES IRAE, SCEPTIC, VIRGIN SNATCH), fenomenální multižánrový basák Jean Baudin, se sólovou kytarou vypomohl David Shankle (jistou dobu působil v samozvaných metalových králích MANOWAR, singl „Metal Warriors“ a album „The Triumph of Steel“, to vše v roce 1992), a sestavu „doplňovali“ zpěváci Nergal (BEHEMOTH) a legendární Mike Browning (spoluzakladatel MORBID ANGEL, dále namátkou NOCTURNUS, ACHERON, ARGUS atd.). Čtyřskladbový záznam se nesl v duchu syrovějšího obskurního death/thrash metalu a nejen díky ne zrovna vydařené produkci působil puncem průměrnosti, navzdory účinkující sestavě. Díky absolutnímu diletantství ze strany vydávajících Misanthropica Enterprises EP nemělo žádnou distribuci a 200kusový náklad byl šířen pomocí metalových časopisů a přes známé.

Od té doby uběhl nějaký čas, došlo k „malým“ změnám, a bez velkých fanfár se letos objevilo první dlouhohrající album „Anticipation for Blood Leveled in Darkness“. A to už je trochu jiné kafčo než předchozí epko. Nergal díky vytížení v BEHEMOTH skupinu opustil a místo něj přišel všem známý řízek George Corpsegrinder Fisher (CANNIBAL CORPSE, MONSTROSITY, PATHS OF POSSESSION). Jeho trápení hlasivek je nezaměnitelné a tak dodal hudbě VOODOO GODS trochu jiný rozměr. Fisherův hrdelní projev zde není tak brutální jak v domovské kanibalské družině, používá i mírně odlišný styl frázování, je jakoby umírněnější, ale zase nic podobného, co předváděl (předvádí) v PATHS OF POSSESSION. Mike Browning se nahrávání nezúčastnil a tak více prostoru dostal druhý vokalista Seth Van de Loo, který George doplňuje ve vyšších polohách a jemně vytváří auru démoničnosti, známou třeba právě ze CENTURIAN. Nutno podotknout, že oba zpěváci spolehlivě pracují ve prospěch celku, jímž je samozřejmě hudební styl, jenž VOODOO GODS produkuje. Ten i nadále čerpá z klasických death/thrash metalových zdrojů devadesátých let, a ve srovnání s EP „Shrunken Head“ je zde výsledek minimálně o level výš. Velkou zásluhu na tom má určitě další ikona metalového světa, Andy LaRocque, který si kromě neocenitelné výpomoci při samotném nahrávání vystřihl i sólo v klipovce „Renaissance of Retribution“. Alex Voodoo při skládání a komponování nového materiálu udělal výrazný krok dopředu, a spolu s Jackem naplno našli společnou hudební řeč, kterou Andy LaRocque ve studiu plně zúročil. Když už jsem zmiňoval polského rodáka Hira, nemůžu nezmínit, že jako kytarista hodně vyrostl, kytary hrají na desce velký prim. Death/thrashový korpus zdobí i střízlivý, ale přesto dostatečný příval melodií, technických vyhrávek a preludií, přirozeně zde i zní takřka heavy metalová sóla, které nejsou jen sjezdy odnikud nikam. A kapitolou samou pro sebe je výkon basisty. Přestože se Jean Baudin pohybuje v poněkud jiných žánrových vodách (schválně si zkuste pustit neuchopitelné experimentátory ELEMENT OF SURPRISE a hlavně funny šílenost NUCLEAR RABBIT, ve kterých řádí), jeho jedenácti strunná basa je přímo lahůdková a má velice výrazný podíl na pozitivním dojmu z alba. Několikrát jsem se přistihl, že se mi při poslechu „Anticipation for Blood Leveled in Darkness“ odněkud zdáli ozýval duch geniálního počinu „Individual Thought Patterns“, což je ale přirovnání opravdu jen přibližné a okrajové, neb Schuldiner byl jen jeden, a tuto evokaci vyvolává hlavně podobné uchopení stylu.

„Anticipation for Blood Leveled in Darkness“ je album, které by mělo uspokojit většinu nejen death metalových fanoušků, kteří v smrtícím kovu nehledají jen uzemňující brutalitu a temnotu. Je to takový death/thrashový relax, který má své nesporné kvality. Trochu mě mrzí, že se i do hudby nepovedla promítnout atmosféra v textech proklamovaného voodoo konceptu, snad jen pár inter a meziher naznačí, jaké že je vlastně to poselství VOODOO GODS. Hodnotím CD vysoko, i když cosi mi říká, že tato banda má na to vymáčknout ze sebe ještě něco více, a jestli se jim to v budoucnu povede, tak si z toho možná i káknem. Těžko odhadovat, jestli bude nějaké příště, a i kdyby už žádné nebylo, „Anticipation for Blood Leveled in Darkness“ je záslužným počinem a je moc dobře, že vzniklo v takové sestavě, v jaké vzniklo. Příjemné osvěžení.

Seznam skladeb:
  1. Return of the Rainbown Serpent
  2. The Termination of God
  3. The Astral Dawn-Devotion to the Great Nebula
  4. Cetewayo
  5. Endeavours of a Syphilitic Missionary and his Death – Dawn of the Voodoo Ostinati
  6. Renaissance of Retribution
  7. Wrath of the Invisible Children
  8. Article 246

Čas: 40:01

Sestava:
  • George Corpsegrinder Fisher – zpěv
  • Seth Van de Loo – zpěv
  • Jacek Hiro – kytara
  • David Shankle – sólová kytara
  • Jean Baudin – basa
  • Alex Voodoo – bicí

http://www.voodoogods.net/

https://www.facebook.com/OVGFS
https://myspace.com/voodoogodsband
http://www.saturnalrecords.com/



Zveřejněno: 29. 12. 2014
Přečteno:
3652 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář