Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

23. 10. 2014, Plzeň - Parlament

Nejen black metalová seance s názvem Phantoms of Pilsen letos otevřela své brány již poosmé. Podruhé se tak stalo již ve čtvrtek takzvanou „warm-up party“, která se, na rozdíl od dalších dvou „plnohodnotných dnů“, uskutečnila v klubu Parlament. Na večírku pro nedočkavé dostaly prostor čtyři melancholicky laděné kapely, příznivci blastbeatů a pořádného bordelu si museli počkat až na Božkov. V průběhu večera jsem si říkal, že je to možná škoda, že by akci jedna rubačka oživila, ale i takto to mělo své kouzlo.

Nebudu tu příliš rozvádět cestu na místo konání atd., protože z hledání místa k parkování mi, jakožto člověku nepříliš Plzně znalému (minimálně tedy za volantem), téměř prasklo přirození. Parlament, tak trochu podle očekávání, byl narvaný k prasknutí, zejména při AGRYPNII a HARAKIRI FOR THE SKY bylo k nehnutí. Co mě potěšilo, byl nezvykle povedený zvuk, jen při již jmenované německé smečce to nebylo ideální.

Ti, kdo navštívili loni v prosinci akci taktéž pořádanou Phantoms Booking v plzeňské Lampě, kde jako headlineři vystoupili finští TOTALSELFHATRED, již měli možnost zhlédnout také německé FREITOD, kteří „warm-up“ otevřeli. Pro mnoho z nás to tehdy bylo první setkání s touto bandou a nutno říci, že pro mě osobně ten večer asi zvítězili v soutěži o nejlepší kapelu. Tentokrát vystoupili pouze jako trio bez baskytaristy, jejíž absence sice znát byla, ale vzhledem k tomu, že hudba FREITOD stojí zejména na podmanivých kytarových melodiích, dojem z koncertu to rozhodně nezkazilo. Zpěvákovi a kytaristovi v jedné osobě to sice občas v čistých polohách úplně neladilo, postupem času se ale rozezpíval a například hitovka „Neue Wege“ z druhé a zatím poslední desky „Regenjahre“ byla famózní. FREITOD zahráli také úplně novou skladbu, kterou si můžete poslechnout na pořízeném záznamu (odkaz pod koncem textu).

AGRYPNII jsem poprvé slyšel po vydání desky „Exit“ (2008) a musím se přiznat, že tento vynikající počin u mě zatím Němci nepřekonali. Kapela vystoupila už na pátých Phantoms, které jsem však nenavštívil, takže to pro mě byla premiéra. Pánové si dali se zvučením trochu na čas, začali až těsně před půl devátou místo avizované osmé. Při první skladbě navíc vypadl mikrofon, po třetím songu zase kapelu potkaly problémy s kytarou. Moc jsem toho z AGRYPNIE neslyšel, musel jsem na chvíli odjet, takže nemohu příliš hodnotit. Doslechl jsem se však, že vystoupení příjemně gradovalo a jednoznačně nejlepší skladba byla ta poslední. Tak třeba příště.

Rakušané HARAKIRI FOR THE SKY mě studiově takřka vůbec nezaujali. Z novinky „Aokigahara“ mě bavila pouze poslední, zato skvělá skladba „Gallows (Give 'em Rope)“, jinak jsem se při poslechu spíše nudil. Asi už začínám být tím post-black metalem trochu otráven a přesycen. Naživo to mělo ale úplně jiné grády a stali se pro mě překvapením večera. Chvíli mi trvalo, než jsem se do jejich show dostal, ale nakonec jsem odcházel velmi spokojen. Není nad příjemný šok. Dávka posmutnělého blacku, ve kterém ale nechyběly svižnější a oživující pasáže, výborný zvuk a zejména mě bavilo sledovat um live-basáka Thomase Dorniga. Přeci jen, na šestistrunnou basu moc lidí nehraje, natož s takovým citem a přesností. Naživo to prostě našim jižním sousedům fungovalo skvěle.

Nultý den uzavřela svým premiérovým koncertem nově vzniklá plzeňská doom metalová skvadra SELF-HATRED, jež je plna muzikantů zkušených, kteří mají v životopisech napsaná působení v kapelách jako ET MORIEMUR či LLYR, zpěvačku Felis můžete slyšet na albu „Odpadní galerie“ STÍNŮ PLAMENŮ. Přestože šlo o koncertní debut, moc jsem se o kvalitu neobával a to se ukázalo jako správné. Na sedmičlenné formaci byly znatelné zkušenosti a odér přílišné nervozity neměl na pódiu místo. Propracované dlouhé kompozice, které sice nijak zvlášť nevybočují z doomového standardu, ale proč by také měly… Nejvíce mě oslovily vokály, střídání i splývání ženského a mužského vokálu, několik používaných poloh, od šepotu po nelidský řev, famózní! Plzeňská scéna má další jméno, které stojí za zapsání do kalendáře.

Videozáznamy (Opat)

Fotky Oskar999, ShadeGrownEye, Kabrio

Celý fotoreport na Photomusic

Zveřejněno: 25. 10. 2014
Přečteno:
3320 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář