Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
F.O.B. - Outside The Palace Walls

IMPURITUM – Demo 2014 CD-R 2014, vlastní náklad

Jižní Čechy o sobě dávají čím dál tím víc vědět. Co jsem měl za poslední dobu možnost vidět a slyšet, tak zdejší srdce tepou převážně v thrashovém rytmu. Navzájem poměrně pevně propletený slepenec z kapel, jejich příznivců a mých redakčních kolegů dělají z této krajiny vcelku zajímavé území. Tedy pro každého pravověrného metalistu. Tak to máme thrash / hard core odrůdy, ale co smrtící kov a black metal? Co jižní Čechy ve stínu obrácených křížů? První, kdo vás, stejně jako mě napadne, budou pravděpodobně kacíři AVENGER z Volyně, kteří mají nejen na české scéně vybudované svoje zasloužené jméno. Z jejich řad se také rekrutovali členové cechu rouhačského IMPURITUM. Kapelu jsem poprvé slyšel až letos na jaře na místním tradičním festivalu PEKLO NAD OTAVOU. Z pár domácích ukázek na hudebním portálu Bandzone jsem moc chytrý nebyl a tak jsem zvědavě čekal, co vlastně uslyším. Živá prezentace kapely mě příjemně překvapila natolik, že jsem s radostí uvítal možnost sepsat pár řádek na letošní demo.

Zaslaný výpalek se skládá ze dvou demonahrávek, stvořených v letech 2010 a 2013. A rovnou na začátek říkám, že jsem byl od prvního okamžiku zcela pohlcen. Podobné, hnilobou opředené záhrobní záležitosti rád vyhledávám, sleduji a užívám si je měrou vrchovatou. Mile překvapen a spokojen jsem se zvukem nahrávky, která i přesto, že se jedná „pouze“ o vzorek, či ochutnávku, zní velmi dobře. Samozřejmě, IMPURITUM by si zasloužili plnohodnotné album s pořádným bookletem, ale beru vše jako klasické undergroundové vydání. Kdyby v takovémto stavu posílaly své nahrávky i ostatní kapely, byl bych na absolutním vrcholu blaha a mé uši by také měly větší radost (smích). Jednoduchý je obal, který obsahuje veškerá nutná data. Když už jsme u těch informací, tak dohledat něco o kapele je poměrně těžké. Mimo pár kusých odkazů v různých reportech (z něhož jsem psal jeden sám!) a zmíněného profilu na Bandzone jsem nenalezl zhola nic. Tady by možná mohla kapela trošku poodhalit roušku tajemství a fanouškům dopřát víc.

Nejdůležitější je ale hudba a ta je na demu krásně temná a řeže jako pořádně ostrý nůž. Skladby nepostrádají velmi dobré nápady, mocné, chladné, temně zabarvené motivy. Asi tak po týdnu poslechu jsem se dokonce přistihl, že i v té přemíře dnešní muziky si je stále pamatuji. Ve Strakonicích jsem sice nikdy na žádném hřbitově nebyl, ale díky IMPURITUM si dovedu moc dobře představit, jak to tam vypadá. Pokud je tomu tak jako v hudbě těchto černokněžníků, bude mít Vatikán s tímto městem brzy hodně práce. Z místních otevřených hrobů totiž znějí silné death/blackové melodie, skřehot nemrtvých i murmur samotné bestie. Vlivy starých death metalových a blackových vzorů IMPURITUM nebudu jmenovat, udělejte si názor každý sám, ale pro mě jsou strakoničtí velmi zajímavým a „originálním“ úkazem českého podzemí, který u nás dlouho chyběl. Doba sice v současné době přeje jiným „retro“ stylům, ale myslím, že nahrávka by obstála s klidem i na evropské undergroundové scéně.

Zaslechl jsem, že se kapela potýkala v minulosti s obsazením postu zpěváka, demo nazpíval Kondy, živě se pak objevil Johny, nyní je v kapele Honza, čímž je snad tento problém vyřešen a IMPURITUM v brzké době vydají plnohodnotné CD (případně vinyl). Budu z prvních, kteří si jej pořídí. Takovéto noční výlety na místní hřbitovy jsou mi totiž víc než blízké. Rád rozhrnuji dávno upletené pavučiny, otevírám víka zpuchřelých rakví a poslouchám ozvěny ze záhrobí. 6 songů apokalypsy, šest skřeků ďábelských. Nevím, jestli je to vodou z Otavy nebo mokvajícím podhoubím ve Strakonicích, ale tahle demonahrávka mě utvrdila v tom, že negace nebe hmatatelně existuje. Vzývám vás, mocnosti pekelné! IMPURITUM budiž soundrackem k vašemu příchodu na tuto Zem. Chorobná death/blacková deska s přívlastkem nemrtvých. Pozdravujte místního kněze, ten to s vámi nebude mít vůbec lehké! Tady nemá žádný exorcista šanci. Jsem opět prokletý a zatracený. Mocná, černě smrtící nahrávka, která připomíná námrazu plnou podzimní mlhy převalující se nad ranním hřbitovem!

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Orchid
  3. Distort of History
  4. Gong of Blasphemy
  5. Priest ad False
  6. Refuse All Divine


Čas: 29:15


Sestava:

  • Honza – bicí
  • Přéma – kytara
  • Rámus – kytara
  • David – basa
  • Honza – zpěv


http://bandzone.cz/impuritum
impuritum@email.cz


Zveřejněno: 08. 09. 2014
Přečteno:
3952 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář