Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

ASMODEUS, RADIOLOKÁTOR, KEEP ON ROTTING, IMPURITUM

Pohled první: Asphyx

V rámci mé soukromé, velké, klubové, dlouhotrvající a zdá se i nekonečné revize po českých klubech jsem zavítal konečně také do strakonického Music baru Křemelka. Jednak jsem chtěl podpořit kolegy, kamarády, kterým jsem to sliboval již několik ročníků a také jsem chtěl vidět vystupující kapely. Hlavním tahákem pro mě byly vlastně všechny smečky. IMPURITUM mě zajímají z principu, KEEP ON ROTTING vydali skvělou „gibboní“ desku, RADIOLOKÁTOR jsem neviděl mnoho let tomu nazad a ASMODEUS slavili velký návrat.

Cesta z Plzně proběhla ve vzájemné a velmi příjemné atmosféře, kdy mám vždycky co dělat, abych zastavil proud svých slov. Zkrátka Michal, nejen že je dobrý řidič, skvělý fotograf, ale hlavně vynikající společník na podobné metalové taškařice (vím, že se opakuji, ale je to takový můj způsob, jak vyjádřit velké díky za odvoz). Probrali jsme s ním a dalším pasažérem Gorem zase všechno od shora dolů a cedule Strakonice byla najednou před námi.

Vstupujeme do Music baru, rozhlížím se a ve své vrozené stydlivosti se zdravím se spoustou známých, kamarádů, pocestných, kolegů i slečen, které bych klidně rád (nebýt tak starý a ženatý) poznal víc (smích) a dávám si pivo. Paní výčepní  byla nějaká divná a na její tváři nebyl po celý večer vidět ani náznak úsměvu. Ještěže přišla její mladší kolegyně, od té se kupovalo pivo zcela jinak (smích).

Díky dobré náladě jsem byl od začátku povznesen nad několikeré malé zvukové nedostatky, které dělaly z živého vystoupení to, co má správně být (jinak bychom mohli zůstat doma a donekonečna vzývat učení velkého Audiofila). Každopádně, i když některé připomínky bych měl, tak celkově bylo vše ošetřeno dobře. A to u všech kapel.

IMPURITUM jsem si pečlivě nastudoval na internetu dopředu. Hrají přesně ten typ hniloby, kterou mám tolik rád. Kapela, složená z muzikantů AVENGER, hraje tak, že se mi už dopředu líbila víc než „původní rodná“ smečka (tedy co jsem slyšel těch pár songů z bandzone profilu). Převládá zde death metal nad černým kovem a to mi dělá jen a jen dobře. Pekelná směsice šílených riffů, chorobný vokál a bubeník s dynamitem v těle, to jsou přesně atributy, které na hudbě vyhledávám. V sobotu byli IMPURITUM temní jako stín v opuštěném hrobě. Zombie mě vyzvaly k tanci a já litoval toho, že tahle kapela nemá na kontě žádné CD (alespoň o tom nevím). Jinak bych byl jeden z prvních, kdo by stál u stánku s merchandise. Ve Strakonicích pro mě IMPURITUM byli drásavým zážitkem. Tohle je skupina, která má na podobných akcích vystupovat častěji (doufám, že to nebylo poprvé a naposledy! – smích). Připadal jsem si jako zavřený v nějakém sklepě, plném kostlivců. Některé riffy mi sice přišly trošku podobné těm, které hrají HYPNOS a stylově do špinavého polského (i amerického) death metalu, ale to mě vůbec nevadilo. Házeli to na mě lopatama a já měl co dělat, abych to ustál. Klidně bych IMPURITUM poslouchal déle, takhle to mám totiž stejně nejraději (smích). Vynikající mocné ZLO!

KEEP ON ROTTING předvedli příjemnou gibonní show. Kapela hrála svůj technický death metal s lehkostí, nadhledem a oproti minulému vystoupení na loňském DEADLY STORM v Plzni jsem si je užil o hodně víc. Přišli mi sehranější, jistější a pevnější v kramflících. Tohle nebyla žádná staroba, ale současný „moderní“ model death metalu. Hrálo se ze skvělé novinky „Unforeseen Consequences“ a já si alespoň ověřil, jak vše funguje naživo. Za mě hodně dobré, přátelé! Litoměřičtí maniaci nám předložili spoustu zajímavě vystavěných, mnohdy hodně složitých melodií, ve kterých jsem se sice (stejně jako na desce) občas ztrácel, ale to mi nebránilo v tom si jejich set užít naplno a s velkou chutí. Rád jsem si potvrdil svoje slova, která jsem psal na jejich novinku do recenze. Bylo to precizní, svěží vystoupení a nové songy zněly opravdu luxusně. Chvílemi jsem asi zíral s otevřenou pusou, natolik mě jejich hudba strhla. Dokonce jsem i řádně procvičil svoji postarší death metalovou šíji. Všichni hráli s nadhledem a hudba KEEP ON ROTTING nepostrádala až živočišnou hravost. Parádní technický masakr! Gibboni na hrad!

ASMODEUS jsou zpět. Přiznám se, že na tuhle bandu jsem se hodně těšil. Některá jejich stará alba mám dodnes doma v předních přihrádkách a rád se k nim vracím (obzvláště na „Prosincové noci blíže neurčeného roku“ rozhodně prach neusedá). Ostré riffy a melodie z Klatov mě zatím nikdy (kapelu jsem viděl několikrát, ale je to již opravdu hodně dlouho) nezklamaly a tak jsem byl zvědav, jak vše bude znít v roce 2014. Člověk se vzpomínkám neubrání a vlastně ani nechce, ale bylo zajímavé už jenom vidět, jak jsme všichni „zestárli“. To samozřejmě platí jen o našich vizážích, v duších jsme vlastně pořád mladí, silní a máme rádi thrash (smích). ASMODEUS nastoupili a pak to přišlo. Technicko-melodický masakr mi, nevím proč, chvílemi připomínal slavnější dánské ARTILLERY. Odsýpalo to celé v pro mě velmi příjemném tempu. Hlavně mě to ale ŘEZALO a bavilo. Hrála se spousta nových, mnohdy ještě neotextovaných songů, které zněly rozhodně zajímavě. Osobně mě pak nejvíc bavila u ASMODEUS jejich melodičtější hardrocková poloha. Odcházel jsem na další pivo spokojen.

RADIOLOKÁTOR rozbalili svůj retro-thrash jako poslední. Mám s touhle smečkou menší problém. Od přírody příliš nemusím kapely, které spoustu své tvorby přebírají od jiných. Přijde mi to trošku jako „revivalový“ band, tentokrát hrající vše akorát s o hodně větší rychlostí. Mám příliš v hlavě zafixované songy od původních kapel (včetně jejich pódiové prezentace) a tak se mi nakonec od RADIOLOKÁTORU nejvíc líbí jejich vlastní songy. Hráčsky to samozřejmě bylo v nejlepším pořádku, neurvalé, divoké, jak jen má dobrý thrash být. Ale jo, nakonec jsem si to užil. Jen jsem se musel oprostit od vzpomínek a soustředit se jen na muziku samotnou. Pánové hráli jako o život, energie se dala krájet a prodávat do jaderných elektráren. Úžasným zážitkem bylo sledovat jihočeské thrashers a jejich pověstné létající džínové bundy. Dokonce i já, jinak spíše statický (typ hroch) divák, jsem rozpustil svůj vlas a jal jsem se třepat palicí. Pěkné to bylo!

Cestou zpět ve mně doznívaly zážitky a doma jsem pak usínal s úsměvem na tváři. Pokud mělo být osmé pokračování Pekla hlavně setkáním pohodových lidí s dobrou muzikou, tak dopadlo nad míru dobře. Vše bylo po organizační stránce v pořádku (vadilo mi snad jen šílené vedro a těžký prokouřený vzduch, ze kterého jsem byl druhý den vyuzený jako losos) a já mohu směle prohlásit, že strakonická část mé revize dopadla na výbornou. Příjemný večer v dobré společnosti. Co si víc přát?


Pohled druhý: Peťan

PEKLO!!!!!

Poosmé se otevřely brány pekelné na strakonické Křemelce, jak jinak než pod taktovkou DéPéHá Prodakšn. Tyhle akce jsou povinnost, i kdyby pánové pozvali PARKÁN (smích) a tak dorážíme už na sedmou večerní. Sestava kapel je více než lákavá, pro fandy thrashe a deathu povinnost. Po příchodu probíhají pozdravy, placení a kalíšek Coornelusovy tradiční slivovice, který během večera několikrát zopakujeme. Postupně přichází další a další známé tváře ze Strakonic, Písku, Budějek, Tejna a Plzně. Především Fobiazine tady má silné zastoupení a tak bych to nazval oficiálním srazem redakce (úsměv).

Padá už pár piv i něčeho ostřejšího a po osmé jdou na věc IMPURITUM. Stihl jsem i část jejich zkoušky, ale naostro to bylo ještě o třídu lepší. Abych se přiznal, moc jsem toho neočekával a spíše převládala zvědavost. Od IMPURITUM jsme se však dočkali porce nefalšovaného starého death metalu, který valil ve stylu OBITUARY nebo BOLT THROWER, od kterých IMPURITUM na závěr vystřihli cover. Zase změna vidět Honzu Kapáka za bicí soupravou. Profík! Zpěvák je v sestavě pouhých 14 dní a i přesto si počínal parádně. Do budoucna velmi dobrý příslib a těším se na další setkání s touto death metalovou mašinérií. Zase něco, co na scéně trochu chybělo!

Jako druzí šli na řadu KEEP ON ROTTING z Litoměřic. Jedná se o moje první setkání s touto smečkou a na rovinu říkám, že tento druh death metalu nevyhledávám. Chvíli kluky sleduji, poslouchám, oceňuji, ale nic to se mnou nedělá. KEEP ON ROTTING jsou na tom po instrumentální stránce velmi dobře. Dobře zahrané se zápalem a energií. Jen efekt je pro mě chaos a zmatek. To je ale můj problém (úsměv).

Na největší otazník večera měli odpovědět klatovští ASMODEUS. Tahle legenda si dala pár let pauzu a návrat na pódia se odehrál právě ve Strakonicích. ASMODEUS přijeli s obměněnou sestavou a novým materiálem, který tvořil velkou část jejich setu. Je těžké tyhle nové věci hodnotit na základě jednoho koncertu, ale asi si k nim cestu nenajdu. Znovu instrumentálně dobře zahraný „chaos metal“, který je na mojí hlavu moc složitý. Chvílemi mi to připadalo, jako když ASMODEUS koketují s tancovačkou (úsměv). U starších válů to bylo o poznání lepší, ale i přes to absence největších vypalovaček z „Prosincovky“ jednoduše zamrzí. Asi zůstanu u VOIVOD (úsměv).

Posilnit se a jde se na věc! RADIOLOKÁTOR každý viděl, takže nemá smysl popisovat, co se začalo odehrávat na a pod pódiem. „Co je! Co je! Co je!“ řve Iny do mikrofonu a už se ze všech stran sype naprosto poctivý thrash metal. DEBUSTROL, ARAKAIN, KRYPTOR, SODOM, KREATOR, SLAYER + „Vindaloo Panzerfaust“  a „Chlli and thrash attack“ z vlastní tvorby mě naprosto zválcovali. Po chvíli v moshi lítám nad hlavami, pak zase leží odposlech pod pódiem. Divoká zvěř utržená ze řetězu! Při „Black Magic“ už je ve vzduchu i šéf Fobie Johan (smích). RADIOLOKÁTOR přišli, zmasakrovali a zničili. Těchto pět maniaků to dělá tím největším srdcem a tak to má být. Je i u zadnice současnej ARAKAIN nebo reunion KRYPTORU, vždyť máme RADIOLOKÁTOR. Lepší a poctivější. Thrash!

Zničenej, nalitej, ale spokojenej! Díky DéPéHá za super akci, všem kámošům, co v hojném počtu dorazili, Fobiazine sekci, Coornelusovi za slivku, RADIOLOKÁTORům za prvotřídní thrashing a Štěpánovi za odvoz (úsměv). Výborná společensko-hudební akce. Underground žije dál!


Fotky: Coornelus

Asphyxova galerie

Sykyho galerie

Mařenčina galerie

Asphyxova videa:
IMPURITUM
KEEP ON ROTTING

Sykyho videa:
RADIOLOKÁTOR
ASMODEUS
KEEP ON ROTTING
IMPURITUM

Fotoreport od Nothingface na Photomusic

Pozn.: Z akce je k dispozici ještě obsáhlý fotoreport.



Zveřejněno: 17. 03. 2014
Přečteno:
3718 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 03. 2014 13:14 napsal/a Asphyx
díky
za info, asi jsem už hluchej a možná i slepej:))) To demo někde posháním....znělo to naživo fakt luxusně...Příště to chce holt nějakou větší ceduli a možná mě i pořádně kopnout:))) Díky...
19. 03. 2014 13:10 napsal/a Centinex
postreh
Jen vzkaz pro Asphyxe: Stanek s merchandise a s demacem na CD od Impuritum tam byl , hned vlevo u vchodu jak to normalne bejva. A Impuritum se na zaver sveho setu zminili o svem demaci a vecech co tam maji sebou, kdyby nekdo mel zajem.
18. 03. 2014 20:32 napsal/a immortal
Velkej díkes!
Za mne velkej dík všem fans co dorazili, všem smečkám na pódiu za výkon a kvalitu, kterou nám nasypali do hlav. Velkej dík mistrům obrazu za fotky, velkej dík za report. Fantastickej večer a neskutečnej mosh na závěr. Jsem rád, že jsem se potkal s tolika známejma tvářema a myslím, že to mohu napsat i za ostatní společníky z DéPéHá: V PEKLE POKRAČUJEME!!!
17. 03. 2014 21:08 napsal/a Dave_DH (DéPéHá)
Díky všem
Děkujeme všem za vytvoření super atmosféry a podporu. Bylo to opravdu Peklo. Díky. Tak zase na podzim...
17. 03. 2014 17:27 napsal/a KubaAjz
Peklo navždy!
Skvělá akce, taktéž jsem usínal s úsměvem na tváři!! Peklo nad Otavou, alespoň jednou měsíčně! Už nemá cenu odemě nic připisovat, kolegové vše podstatné pěkně sepsali, díky!!!