Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

INFEST – Cold Blood War CD 2014, Xtreem Music

Když jsem si dal do vyhledávače název kapely INFEST, metalová encyklopedie na mě vyhrnula sedm smeček stejného jména, z toho jen čtyři z Francie. Hledal jsem dál a s údivem jsem zjistil, že recenzovaní Srbové poměrně často koncertují u nás, dokonce minulou desku nahrávali v Hellsound studiu a podle dostupných informací dokonce vystupovali několikrát i v Plzni. Zajímavé, většinou prolézám kdejaký undergroundový kout, ale ještě jsem naživo neměl tu čest (asi se jednoduše míjíme). Letošní novinka je přitom jejich již čtvrtým dlouhohrajícím death thrashovým zásekem v řadě. Surfuji zuřivě dál, jezdím po informační dálnici jako zběsilý a k tomu si dávám do uší novinkovou desku. Po několika hodinách mi konečně dochází, že mi nedávno přišel e-mail od nové vydavatelské společnosti INFEST, od mých oblíbených dodavatelů extrémních záležitostí, španělského labelu Xtreem Music. Zesiluji tedy volume ještě více doprava.

Ihned se na mě vyhrne death thrash velmi podobný tomu, co předvádí na svých albech třeba takoví MALEVOLENT CREATION, DARK ANGEL, DEMOLITION HAMMER, VADER a některých momentech dokonce snad i SEPULTURA. Prohlížím si do mého neoblíbeného military stylu hozené fotky, vcelku povedený cover a postupně si říkám, že tohle pro mě bude poměrně těžký oříšek. Deska je totiž od začátku až do konce poměrně monotónní, v podstatě je dost namáhavé vůbec odlišit jednotlivé skladby od sebe. Pořád přidávám na hlasitosti a bohužel to stále nepomáhá, vše se slévá (až na pár momentů) v jeden celek. Velmi tomu napomáhá zpěvák Vandal (a „nečitelný“ zvuk), který hned u prvního songu nasadí jediný výraz a jede pořád stejně až do konce. Dávám tomu čas, mezitím sjíždím jejich minulá alba a ani tam příliš rozdílů/odchylek nenalézám. Je sice znát určitý pokrok, snaha o to se posunout kousek dál, ale celkově postrádám větší počet zajímavých nápadů, zapamatovatelnějších melodií a feelingu, který mám u kapel tolik rád. „Cold Blood War“ mi pak přijde z celé diskografie asi nejzajímavějším výplachem. Obsahuje alespoň pár zajímavých momentů, u kterých jsem schopen se na chvilku zastavit, soustředit se a snad si je i zapamatovat.

Desku jsem zkoušel několikrát odložit, poslouchat raději něco jiného, neustále jsem se k ní vracel, tlačil ji do sebe horem i dolem, ale dnes již mohu říct, že se mi ji do hlavy dostat nepodařilo. Oceňuji sice snahu o špinavost, nespoutanost, určité nasazení, ale chybí mi nějaký záchytný bod, něco, co by mě uhodilo přímo mezi oči. Vše je zde až příliš obyčejné, tisíckrát slyšené a nedokážu u desky udržet pozornost. Možná to uslyšíte někdo zcela jinak (a je to jen dobře), dokonce bych řekl, že naživo by na mě novinka mohla fungovat, ale takhle v klidu domova nejsem příliš nadšen. Přitom byla splněna spousta mých soukromých požadavků na dobrý thrash/death. Je to nářez, sype to, valí se to, akorát to neřeže. Škoda, ale není na světě kapela, která by se zavděčila všem (smích).

První mé společné setkání se zuřivými Srby nedopadlo zrovna dobře. Možná je to tím, že mám pro podobnou muziku v hlavě zafixované již dávno zcela jiné/lepší kapely a neubránil jsem se tentokrát neustálému srovnávání (což je u mě s podivem, protože jinak se tomu snažím vyhýbat). V rámci mnou vybíraných CD na recenze se sice jedná pořád ještě o nadprůměr, ale že bych někdy v budoucnu dostával na tuhle desku zrovna chuť, to asi ne. Budiž vám tedy dnešní recenze spíše takovým vodítkem, že jedna srbská death/thrashová úderka se jménem INFEST vydala nové album. Pokud je máte rádi, tak jděte s chutí do nich. Já zatím raději zůstanu ve stínu, sem tam si je třeba někde v okolí poslechnu naživo a uvidím, s čím přijdou příště.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Destroyer of Their Throne
  3. Of Everlasting Hate
  4. Kill Their Weakness
  5. Among the Fallen Ones
  6. Demonic Wrath
  7. Nuclear Warlust
  8. Cold Blood War
  9. Terror Lord
  10. Neka Vatre Gore


Čas: 29:39

Sestava:

  • Tyrant – kytara
  • Zoran “Vandal” Sokolovic – zpěv, kytara
  • Zombie – bicí
  • Warlust – basa


https://www.facebook.com/infest666
http://www.xtreemmusic.com/
http://xtreemmusic.bandcamp.com/album/cold-blood-war


Zveřejněno: 20. 09. 2014
Přečteno:
3376 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář