Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

DIOCLETIAN – Gesundrian CD 2014, Osmose Productions

Zlo se začalo rozprostírat, jako když vypustíte mezi lidi granát slzného plynu. Zpočátku nenápadně, tvářilo se dokonce příjemně, usmívalo se a bylo tolik lákavé. Jednou se zjevilo v podobě krásné ženy s hadíma očima, pak jako dítě, smějící se podivným smíchem. Vzduch byl těžký, prostoupený nemocemi, mezi lidi začínala pomalu vstupovat nervozita. Pak propukl, zdálo se, že snad na povel, neskutečný chaos, inferno, zmatek. Ubozí příslušníci dávno přežitého druhu s označením homo sapiens pobíhali jako smyslů zbavení. Apokalypsa nastala. Už ani nevím, koho to napadlo, ale někdo s černým smyslem pro humor pustil do tlampačů, televizí, rozhlasů i na internet nové album novozélandských rouhačů DIOCLETIAN. To se zdálo být ke konci tohoto světa velmi dobrou kulisou.

Dlouhé, táhlé, mocné nihilistické stěny z kytar. Smrt v očích, chrchlání síry na všechny strany, lámání kostí, pukání okolních skal i ušních bubínků. Pořádá se tady rouhačský obřad ve stylu INCANTATION, WITCHRIST (kytarista a zpěvák Atrociter zde drtí basu), BLASPHEMY, PROCLAMATION, CONQUEROR, DEAD CONGREGATION, ANGELCORPSE, možná zaslechnete i úryvky MORBID ANGEL. Zkrátka, v australsko-novozélandské oblasti to v temném undergroundu neskutečně žije. Možná je to minulostí, kořeny, které v této oblasti proplétají celou zemi, možná odkazem předků, nevím. Už jen ten obal, znázorňující snad některého z jezdců apokalypsy od Paolo Girardiho (také ARTIFICIAL BRAIN, BRUTALLY DECEASED, CHAOS INCEPTION, INQUISITION, LYCUS a mnoho dalších), mluví za vše. Paolova oblíbená hnědá barva, kůň vzpínající se nad zničenou zemí a na něm padlý křižák, strhávající cestou z boje všechny do podsvětí.

Texty jsou zde stejně černé jako muziky. Dotýkají se vesmíru, náboženství, rouhání, podsvětí, utrpení a ostatních věcí, které provázejí nebohé lidstvo po staletí. Pokud si rádi prohlížíte a pročítáte booklety, myslím, že tady budete spokojeni. Slova, verše, zde mají hloubku a rozhodně nejsou jen obyčejným doplňkem. DIOCLETIAN, i přes velké personální změny, pokračují tam, kde přestali na minulém albu. Novinka mi pak přijde tou nejlepší esencí všeho, co dosud nahráli. Líbí se mi to propojení deathové zemitosti, blackové nespoutanosti a černočerného skoro až doomového blouznění. Všechno je samozřejmě zabaleno do nezbytného špinavého kabátu, upleteného z nenávisti, špíny a tajných rituálních nauk. Oproti dřívějšku je možná přístupnější zvuk (což mi vyhovuje). Věřící si tak mohou vše lépe vychutnat.

Brodím se v ostatkách těch, kteří chtěli spatřit světlo. Rohatý sedí opodál, směje se a nad hlavami nám krouží dlouhé stíny. Peklo je zase o něco blíž. Díky muzice DIOCLETIAN máte možnost vstoupit mezi čekatele do Hádovy říše. Deska je velmi temná, chvílemi šílená, žalující nad nebohým osudem nehodných, rouhající se a zároveň obětující. Kolem praskají kříže, ty nehodné symboly dávno padlého náboženství. Jestli tohle všechno vidí ten pán nahoře, musí si trhat vlasy hrůzou. Album se nedá poslouchat klasicky, jen tak v mp3 přehrávači. Tady jsou nutné rozsvícené svíce, na zdi nakreslený pentagram i otevřené okno pro černou vesmírnou magii nezbytností. Hudba vhodná k zatmění Měsíce, k obětování pohanským bohům, ke spiritistickým seancím. Inferno!

Seznam skladeb:

  1. Cleaved Asunder
  2. Wretched Sons
  3. Summoning Fear
  4. Traitor's Gallow
  5. Steel Jaws
  6. Wolf Against Serpent
  7. Beast atop the Trapezoid
  8. Zealot's Poison


Čas: 34:58

Sestava:

  • Atrociter – kytara, zpěv
  • L. Muir – basa
  • C. Sinclair – bicí
  • J. Baldwin – kytara


http://diocletian.bandcamp.com/
http://www.facebook.com/DOOMCULT
http://www.diocletian.net/
http://www.osmoseproductions.com/


Zveřejněno: 14. 09. 2014
Přečteno:
3645 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář