Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

DANIEL KROB – Šachmat MCD 2014, Spark Rock Magazine

Daniel KROB se, po delší tvůrčí odmlce, vrátil na rockovou scénu v roce 2012, kdy vydal album DK. Na albu byly použity nahrávky skladeb, na kterých se podílel jako kytarista ze své rané kariéry s kapelami ARAKAIN a KREYSON. Nicméně album DK tvoří i autorské studiové nahrávky, které Daniel během své „nečinnosti" tvořil do šuplíku. Daniel nezahálí a přesně po roce vydává CD s názvem „Magická kytara". Album opět obsahuje autorské skladby a jak jde z názvu a coveru alba usoudit, tak jde o instrumentální skladby na akustickou kytaru.

Od vstupu na scénu se Daniel Krob ukázal na pódiu již nesčetněkrát, ať už sólově nebo v projektu Aleše Brichty ARAKAIN MEMORIAL anebo na turné po boku s kapelami HARLEJ, THE SNUFF či s legendárními CITRON. Mimochodem, abych nezapomněl, tak na sklonku roku 2012 Daniel s kapelou předskakoval švýcarským GOTTHARD. I přes tuto aktivitu měl čas pracovat na novém sólovém albu a určitě co nevidět bude na trhu s „Rockem koně". Předzvěstí tohoto CD je ochutnávka v podobě EP, které bylo vydáno, jako první album, ve spolupráci s magazínem Spark. Album nazvané „Šachmat" obsahuje 5 rockových skladeb z připravované desky plus dva bonusy. CD je vloženo do pošetky s bílým podkladem s obrázkem černého koně v rohu šachovnice, která je na rozbouřené vodní hladině.

Album rozjíždí titulní „Šachmat". Svižná heavy metalová skladba a mně prolétl na mysli ACCEPT. Trochu jsem zapátral, nedalo to moc práce a základní motiv písně jsem objevil u „Objection Overruled". Jenže u ACCEPT je to ráznější metalová porce. Dvojka „Máš svůj sen" je dejme tomu napůl kytarově akustická, ve dvou částech je protkána kovovým zvukem. Samozřejmě je táto jakož i první či třeba poslední skladba doplněna kytarovým sólem.

Danielova tvorba vychází jak jinak než z metalu 80. let, což je pochopitelné, neboť se tímto vrací k tomu, co má rád a co jej baví. A i přesto může někoho překvapit (nemusí) „Královská čest" á la HELLOWEEN. Helloweenský je spíše ústřední motiv skladby se sólem, ale základ se nese opět v hardrockových vodách. Na hardrockové vlně pokračuje „Oheň", který začíná velmi známou vtíravou melodii. Jen si tentokrát nemohu vzpomenout, odkud to znám. Řekl bych, že je to složené ze dvou písní DEF LEPPARD + BON JOVI(???). Za mikrofonem by měl stát Kyklop. Pro nezasvěcené jen uvedu, že je zpěvákem „velmi prestižních“ MAXIM TURBULENC. Zajímavé spojení... Ale jako kdyby nebyl. Pokud se nemýlím, tak se objevuje sborové a to jen při zvolání „oheň". Podobnost čistě náhodná - doplňte sami. A proč jako by nebyl? Protože sborově jsou i v jiných písních slyšet ostatní spoluhráči, ať už Stanislav Jokiel (NEGATIV) nebo Jiří Melena (známý ze spolupráce s Milošem Doležalem) a tak to vyjde na stejno. Když jsem u zpěvu, tak oproti minulému albu působí vokály z větší části přijatelněji, i když občas mně připadají nucené.

Závěrečná skladba „Vítězná" je jednoduše vítězná. Slušná kytarová instrumentálka nesoucí se v poklidném, ale oslavném rockovém tempu. Tak jak tato nahrávka, tak i ostatní skladby na EP mají pěknou melodickou linku a nenudí. Jen se nemůžu zbavit dojmu, že vše jsem už někde slyšel a je to sakra pořádně znát. Na albu jsou ještě dvě bonusové skladby. Balada „Jakej byl den" a akustická „Cesta domů" z alba „Magická kytara".

Jak jsem v minulé recenzi podotkl, tak vlastní písně Daniela Kroba dopadají o mnoho líp než předělávky, které byly v druhé půli alba „DK". Připadá mi, že Daniel se ve svých skladbách cítí o mnoho svobodněji a je si jistější. Ale dojem z celého EP je takový, že ač hardrockové písničky s heavymetalovým nádechem občas slušně řežou, kvalita písní postupně upadá a to myslím i textově (o předposlední nemluvě). Ale i tak tato nahrávka dopadla poslechově o něco lépe než prvotina. Na albu bych za favorita označil titulní skladbu „Šachmat", dále se mi líbí tvrdší úderné hard'n'heavy pasáže. I přes to vše, co jsem napsal, se CD paradoxně dobře poslouchalo a rychle uteklo. Uvidíme, jaké bude album plné délky.

Seznam skladeb:

  1. Šachmat
  2. Máš svůj sen
  3. Královská čest
  4. Oheň
  5. Vítězná

Bonusy:

  1. Bonus: Jakej byl den (rádio verze)
  2. Cesta domů (akustická verze)

Čas: 26:14

Sestava:

  • Daniel Krob - kytary, zpěv
  • Stanislav Jokiel - basa
  • Jiří Melena - bicí, zpěv
  • host: Pavel „Kyklop" Vohnout - zpěv (4)


www.danielkrob.cz
http://bandzone.cz/danielkrob


Zveřejněno: 16. 07. 2014
Přečteno:
3745 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 09. 2014 19:13 napsal/a Oran
Nostalgický respekt...
... si možná DK zasloužil za snahu a za to co odehrál v devadesátých letech, ale teď? Bohužel se nepoučil z neúspěchu předchozí desky, většina recenzí se shoduje na naprostým propadáku a těch pár ostatních podezřele připomíná PR. Dokonce si několik metalových zinů myslelo, že si Krob dělá srandu a odmítli hodnotit: \"Daniel Krob - DK, limitovaná edice (aspirant na nejvtipnější desku roku, tohle fakt neberu)\". Šachmat se bohužel veze ve stejných kolejích jako jeho předchůdce. Příšernej zpěv doprovázený dřevním bigbítkem z jiné doby.
08. 09. 2014 14:09 napsal/a thrasher
Další sračka
Nevím, co vedlo Kroba k vydání další desky. Opět nic neříkající texty, skladby nedržící pohromadě aranžérsky ani hudebně, jediný pozitivum je Krob jako instrumentalista. Hrát nezapomněl, ale zpívat ani skládat se nenaučil.