Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

Po dlouhých letech, kdy byli CONTRASTIC považováni za mrtvou kapelu, se odehrál reunion, který vyvrcholil zajímavými koncerty a split LP. Tím to ale nekončí, jede se dál.

Experimentálně naladění CONTRASTIC představovali na přelomu tisíciletí pro českou scénu šok. Vše vyvrcholilo bezejmenným debutem s památným kresleným  obalem, na kterém je Malá mořská víla Ariel. Po mnoha letech nečinnosti se vrací zpět. Důvod položit kapele pár otázek se hned našel. Hlavní slovo si vzal zpěvák Putti, sem tam mu do toho zasahoval zbytek kapely.

Po ohlášeném návratu jste jako kapela naplno ožili. Vrátili jste se na koncertní pódia v plné parádě. Fanoušci Vás pak především mohli vidět i na velkých akcích typu Brutal Assault a Fekal Party. Dokonce jste se vypravili za oceán a vystoupili na legendárním Maryland Death festu. Čekali jste, že bude o jméno CONTRASTIC po takové době, co jste nebyli aktivní, až tak velký zájem?

Po pravdě jsme takový zájem vůbec nečekali. Po rozpadu OPITZ jsme si chtěli hlavně zahrát a neustrnout na místě, to vše, co se děje kolem, je taková třešnička na dortu, která nás moc těší. Je příjemné vědět, že i po těch letech si naše jméno pamatuje hodně lidí u nás i venku. Pro nás skvělej základ, abysme to mohli stavět a posouvat dál.

Na scénu jste se vrátili v téměř původní sestavě. Změna se odehrála na postu basáka. Proč to nevyšlo s původním členem a jak jste přišli na Tomáše Fialu?

Reunion se odehrál v původní sestavě, načež po několika týdnech nám Ubina oznámil, že se stěhuje do USA, tak jsme začali shánět náhradu. Tofu se o tom dozvěděl a chtěl to s náma zkusit, my nebyli proti, známe se fakt dlouho a vždy jsme si byli názorově hodně blízcí. A rozhodně jsme neprohloupili, hudebně je jeho členství v kapele určitě přínosem.

Proč vlastně skončili OPITZ a znovu začali CONTRASTIC?

Nejdřív byl odejit bubeník, po několika měsíčním marném shánění náhrady jsme se rozhodli obnovit CONTRASTIC. I díky tomu, že Třísy konečně vybředl z několikaleté letergie a byl svolný si s náma jen tak nezávazně zabubnovat. Z naší strany to byl celkem logickej krok, i když pár let nazpátek nás vůbec nenapadlo, že by CONTRASTIC mohl znovu fungovat.

Víš, jak to chodí, úspěch se moc neodpouští. CONTRASTIC se vrátili, hned hrají na velkých akcích, je o nich slyšet, atd. Určitě jste se setkali, i když třeba spíš nepřímo, s názory typu: Když u nich hraje Fiala, tak to jde samo. Máš na tyhle nepřející řeči nějaký názor, nebo tě to nechává úplně chladným?

Po Tofuho nástupu jsme toto očekávali a nezklamali jsme se. Tyhle řeči nás nechávají chladnými a jsou terčem neustálých vtípků a poznámek, baví nás to.

Dodnes vzpomínám na vaši debutovou desku jenom v dobrém. Když ji poslouchám, hodně se bavím a pořád mi přijde, že má co nabídnout. Přitom jí je patnáct let. Je tam spousty hravosti, vtípků a do jisté míry působí i nadčasově. Jaké jste ve své době měli reakce na vaši hudbu? Přece jen mi přijde, že teď jsou lidi tolerantnější a víc otevřenější více vlivům a vy jste rozhodně nikdy nepůsobili, jako ortodoxní grindová kapela. Na dost lidí působíte šokujícím dojmem i dnes.

Nejde zapomenout na naše první vystoupení s elektronikou, jak všichni čuměli a nechápali. Tohle trvalo ještě nějaký čas, než i ortodoxové pochopili, že CONTRASTIC už nehraje death metal. Paradoxně jsme nadšené ohlasy zaznamenali nejvíc po našem rozpadu. Dnes se celkem divíme, že naše muzika  šokuje i dnes, kdy je takových kapel spoustu a lidi je mají naservírovaný až pod nos. Člověk by řekl, že v dnešní době už nebude kombinování elektroniky s kytarama nic výjimečného, ale pořád je dost lidi, pro který jsou ty tuc tuc zvuky silný kafe. Otázka je, jestli to je daný tím, že děláme něco neobvyklého, nebo jsou některý lidi jen neobvykle stylově omezení.

Nemůžu se nezeptat na mou oblíbenou věc z debutu, a to „Chopin´sulcerous colic“, která mě vlastně k vám přivedla a byla tou první věcí ,kterou jsem kdysi v nějakém radiu zaslechl a začal se po vás pídit. Koho napadlo použít ten geniální klávesový fragment? Stejně tak mě nadchla celá deska a vlastně i díky vám jsem začal grind poslouchat, i když si pořád myslím, že slovo grind je u vás jenom jedno z mnoha.

My sami se neoznačujeme za grindovou kapelu. Vetšinou to u nás píšou na plakátech promotéři. Použít piano napadlo našeho kamaráda Jirku z Marjánek po cestě ve vlaku. No a asi po těch letech už není tajemství, že ta inspirace vycházela z jednoho songu od WALTARI. Ani nevim, jak se jmenoval a z jaký to bylo desky, ale ten klavír tam byl použitej podobným způsobem. Tak jsme tenkrát udělali na starým modulu Roland U110 podlazenou klavírní linku do klasický grindový fráze. Mělo to znít podobně jako hudba ke kultovní filmový sáze o Angelice, kde při záběrech na plachetnici je taky takovej krásně romantickej klavír.

Přijdete mi jako kluci, co mají rádi legraci a neberou se smrtelně vážně. Nemáte pocit, že srandy na debutu, ale bylo docela dost. Teď mám na mysli grafické zpracování (kreslený obal s Malou mořskou vílou) a hlavně ten obnažený chlupáč pod cédéčkem? (úsměv)

Takovej pocit nemáme, bylo by tam toho i víc, leč neprošlo to přes Shindyho cenzuru. Je tam všude nadsázka, to je asi každýmu jasný, ale ty témata jsou v jádru vlastně celkem vážný. Je pro nás důležitý nebrat ty naše témata a muziku vůbec ortodoxně. Abych se po pravdě přiznal, tak všechny kapely všech možnejch stylů, co jsou moc vážný a vyhraněný, nám přijdou spíš k smíchu. Obal našeho debutu tenkrát hodně vycházel z potřeby se nějakým způsobem vymezit vůči estetickýmu a obsahovýmu klišé, který na každý scéně a v každym stylu vládne. Ortodoxní metalista může bejt směšnej úplně jako ortodoxní hiphoper.

Od reunoinu uběhla nějaká doba a nastal čas se představit s novým materiálem. Vy jste společné slpit LP s ATTACK OF RAGE avizovali už loňské léto. Jestli jsem to pochopil dobře, skladby jste už měli tou dobou připravené. Co se tak zvrtlo, že deska vyšla až touto dobou?

Materiály obou kapel byly hotový a připravený už v létě 2013, potom se čekalo na nás s obalem a posléze byly problémy s lisem. Nicméně jsme rádi, že už je to konečně venku.

Díky zpoždění se sice jeví „Jařmo“ jako aktuální materiál, ale v podstatě je už přes rok starý. Určitě jste nelenili a za tu dobu něco vytvořili. Můžeme se tak těšit na samostatnou velkou desku CONTRASTIC?

Velkou desku zatím neplánujeme. U nás to probíhá spíš spontánní cestou. Rádi bysme do budoucna vydávali spíš kratší materiály s tím, že na nosiči moc nezáleží, takže klidně je možný, že nový věci hned vrazíme na internet. Je fajn mít v ruce vlastní CD a ani nemluvím o vinylu, ale lpět v dnešní době na nějakým konkretním nosiči mi přijde jako přežitek.

Jak vlastně vznikla spolupráce ze slovenskými ATTACK OF RAGE? Kdo koho oslovil a proč jste se rozhodli vlastně vydat vinyl, touto dobou vysoce moderní medium? A jaký máte k ATTACK OF RAGE vztah?

Jestli si to dobře pamatuju, tak kluci z AOR přišli s nápadem udělat splitko na vinylu. Ani minutu jsme neváhali. Vyhovovalo nám, že by stačilo udělat 4 až 5 písniček a mohli bysme to vrhnout mezi lidi, aby bylo jasný, že jsme zpátky v plný parádě a že koukáme dopředu, že nemáme v úmyslu parazitovat na naší minulosti. Takže jsme dali dohromady písničky, nahlásili jsme se u Otyna ve studiu a společně jsme porodili Jařmo.

Z kraje roku jste jeli po Čechách „Sick Mosh Tour“, společně s ČAD a BRUTALLY DECEASED. Každá z kapel holduje tvrdému žánru, ale zároveň jste byli od sebe stylově dost odlišní. Jaké jste měli reakce od fans? Narážím tak trochu na to, že i u nás na Fobii vyšel report, který psali čtyři redaktoři a bylo to tak půl na půl. Dva spokojení, dva si nevěděli s vaší hudbou rady. :-)

Tour bylo skvělý, užili jsme si to parádně. Výběr kapel nám od začátku přišel jako výbornej nápad. Na koncertě se pak může sejít zajímavej mix lidí a je šance, že se ukážeš i jiným fanouškům, který by na náš koncert jinak nepřišli. S čímž samozřejmě souvisí to, cos zmínil, ne každýmu se zalíbíš, ale to je v pořádku. Doufám, že si to ještě někdy zopakujeme.

Jaké bude vaše hudební léto? Navštěvujete i jiné akce než ty, na kterých hrajete?

Minimálně jeden z nás se půjde podívat na Brutal Assault, někdo měl chuť zajet na Pohodu. To bude u každého z nás individuální. Takže jo, chodíme i na jiný akce, než kde hrajem, někdo ve větší, někdo v menší míře.

http://bandzone.cz/contrastic
http://contrastic.bandcamp.com/
https://es-es.facebook.com/Contrastic


Zveřejněno: 20. 07. 2014
Přečteno:
3723 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář