Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

GRACE DISGRACED – The Primal Cause: Womanumental CD 2014, More Hate Productions

Pomalu se probouzím po konečně dlouhém spánku. Je neděle a potřebuji pořádně rozproudit krev. Přehrabuji se v hromadě CD došlých na recenze, po chvilce volím ruské death metalové techniky GRACE DISGRACED. Měl jsem s nimi co do činění již při jejich minulém albu „Enthrallment Traced“. Tenkrát jsem představoval kapelu jako nadějnou, čerpající z odkazů DEATH, IMMOLATION, MORBID ANGEL či SUFFOCATION. Jejich hlavním poznávacím znamením je bezesporu zpěvačka Polina, která na sebe logicky přitahuje největší pozornost. Přece jenom, v death metalu tohoto ražení (teď si prosím odmyslete melodické ARCH ENEMY), nebývá zase tolik častým jevem, aby za mikrofonem stála žena. Netřeba ale mít obavy, vládne hlasem hlubokým, od mužských skoro nerozeznatelným. Má ale trošku jiné zabarvení, způsobené možná jiným způsobem práce (a hlasivky jsou také asi trošku jinak uspořádány). Každopádně díky němu jsou GRACE DISGRACED rozpoznatelní, jiní a s mnoha podobně hrajícími smečkami si je nespletete.

Oproti minulému albu přibylo techniky, songy jsou propracovanější, hutnější a více „podobné“ slovutným DEATH. Jsem rád, že se na novince naši ruští death metaloví přátelé vyhnuli zbytečným „předváděcím akcím“ a pokud není nutné, drží kytarové exhibice na uzdě. Každý song má jasnou stavbu, melodii, od začátku do konce příjemně graduje a já najednou časem zjišťuji, že i přes počáteční ostych začínám tenhle pozdrav z Moskvy vnímat čím dál tím přívětivěji. Zaplať Satan, zde nenajdeme jen obyčejné kopírování slavných vzorů, ale GRACE DISGRACED se povedlo dát do skladeb i něco svého. Jsou to možná právě ty pomalejší vyhrávky, protáhlejší motivy, které mě tolik zaujaly. Napsat dobrý riff musí být velmi těžké a já mám rád kapely, které je dovedou složit tak, že mi z nich tlakem vstávají vlasy na hlavě. Samozřejmě, pohybujeme se pořád v undergroundu, ale věřím tomu, že si tihle šílenci vybojují postupně cestu mezi death metalovou šlechtu. Old schoolová brutalita prostoupená složitějšími nápady, hrobnickým feelingem a citem pro dobré nápady. Takoví jsou letošní GRACE DISGRACED.

CD je opatřeno dobrým, jakoby starobou zastřeným zvukem (bohužel nikde není uvedeno, kdo za ním stojí) a zvláštním coverem (autor také „neznámý“). Na něm je jakási dívka, možná nějaký anděl nebo wamp, která má na ramenou pušku. Zdá se mi poněkud podivný, jiný, ale když jsem pak otevřel celý booklet, byl jsem velice mile překvapen. Oceňuji vložené propracované texty o špatných lidských vlastnostech, pokání, utrpení. Zkrátka, klasická death metalová témata, tentokrát ale obstojí i sama, nejsou jen obyčejným doplňkem k hudbě. Dále pak moje oko s radostí spočinulo na černobílých malbách. Motivy, snad z onoho světa, jsou až morbidní a krutě krásné. Příště bych prosil doplnit i jména muzikantů. Vím, že v dnešní době se preferují hlavně elektronické informace, ale já jsem stará škola a některé věci jsou pro mě nutností.

A jsme zase u konce, já mám ze sebe zase vypotit číslo dolů pod recenzi a jsem opět poměrně bezradný. Jako odpůrce jakýchkoliv žebříčků, výpočtů a podobných nesmyslů, které podle mě do hudby vůbec nepatří, jsem dal nakonec o jeden bod víc než minule. Přijde mi totiž, že se GRACE DISGRACED posunuli zase o kousek dál, pracují na sobě a já cítím, že se od nich ještě dočkáme nejednoho dobrého alba. Hlavním důvodem pro tuto číslici je ale to, že mě album baví poslouchat, užívám si ho a i když samozřejmě uznávám, že se nejedná o nic světoborného, jsem nadmíru spokojen. Je to vlastně stejné, jako vždy. Zkuste si jejich novinku poslechnout a uvidíte. Technicky brutální, propracovaný death metal z matičky Rusi, který řeže jako dobře nabroušený nůž!

Seznam skladeb:

  1. Venustus Caedes
  2. Secondary
  3. Initial
  4. She Smells Death
  5. Panacea
  6. Dragons Of Emptiness
  7. Humiliated And Insulted


Čas: 51:07

Sestava:

  • Polina Berezko – zpěv
  • Alexandr  Klaptzov – kytara
  • Andrey Andreev – basa
  • Andrew  Ischenko – bicí


BANDCAMP

FACEBOOK

http://www.myspace.com/gracedisgraced
http://www.reverbnation.com/gracedisgraced
http://vk.com/club390936
http://www.morehate.com/


Zveřejněno: 03. 07. 2014
Přečteno:
3775 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář