Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Baskytarista James a zpěvák a kytarista Dave z kapely JUNGLE ROT nám prozradili spoustu zajímavých věcí o této legendární americké death metalové smečce.

Ave JUNGLE ROT! Letos jste 20 let na metalové scéně. Bude oslava? Mohou se fanoušci těšit na nějakou kompilaci, DVD, merchandise, speciální koncert apod.?

Dave: Ano, připojil jsem se ke kapele v roce '95, příští rok to bude 20 let pro mě a Jrot. Při příštím vydání budeme mít speciální přebal a bude také „cool“ balíček k tomuto výročí. Chceme vytvořit i speciální set list k 20 letům naší existence.

Vzpomeneš si ještě, jak jste kapelu zakládali? Kdo přišel s tou myšlenkou hrát death metal a jak jste se vlastně dali dohromady? Od začátku jste zpívali o válce. Byli vám inspirací BOLT THROWER, SODOM nebo zcela někdo jiný?

Dave: Začal jsem s Jrot, když jsem byl v jiné kapele a zrovna jsem hledal dobrého bubeníka, se kterým bych hrál. Znal jsem tyhle kluky z koncertů kolem nás z jiných kapel. Mluvili o vedlejším projektu, do kterého by se chtěli pustit a hledali dalšího kytaristu, aby jim pomohl s tímto nápadem. S názvem jako Jrot bylo jasně dané, že musíme zpívat o válce a gore , přišlo to se jménem. SODOM a BOLT  THROWER mě v té době hodně bavili a stále baví. Můj strýc byl ve válce ve Vietnamu a vždycky vyprávěl, jak přežil válku a co všechno pro to musel udělat.

Zkus se prosím ohlédnout a porovnat, jaký vidíš vývoj na metalové scéně. Jsou dnes jiní fanoušci, než byli dřív? A co promotéři, labely apod.? Za těch dvacet let jsou zcela nové technické možnosti, máme internet, vaši muziku mohou slyšet lidé ihned po celém světě. Tomu všemu se přeci museli určitě přizpůsobit i JUNGLE ROT.

James: V dnešní době se pro kapely změnilo mnoho věcí. Viníkem je určitě internet. Usnadňuje ti protlačit tvou kapelu a tvou značku, ale stejně tak tobě, jako všem ostatním, kteří zaplaví vše. Je potom opravdu těžké vyniknout v tomto obrovském moři informací. Všiml jsem si, že mladí v současné době vypadají stejně jako já, když mi bylo 13-14 let, což je docela v pohodě. Nosí vesty s nášivkami a velké tenisky, starý thrashový vzhled. (smích)

Dvacet let je dlouhá doba a za tu se vystřídalo v JUNGLE ROT spousta muzikantů. Podle Metal Archives jsem napočítal dokonce 24! Jediným zakládajícím členem je Dave. Čím si vysvětluješ tak časté změny?

James: Musíš si uvědomit, že z těch 24 lidí, které jsi napočítal, tak ne všichni z nich byli skutečně v kapele. Možná, že jen zaskakovali na turné. Nebo dokonce odehráli pár koncertů. To bylo určitě hodně lidí, ale jediné, co se změnilo v posledních deseti letech byl bubeník. Já , Dave a Geoff tvoříme základ kapely už 10 let.

Vždycky se mi líbilo logo vaší kapely. Vzpomeneš ještě, kdo vám ho vytvořil?

Dave: Jistě, Scott Jackson vytvořil mnoho undergroundových obalů a komiksů. Logo se mi líbilo na první pohled. Opravdu „zabíjelo“! Scott navrhl i první dva obaly desek "Skin the Living" a "Slaughter the Weak" , které byly odrazovým můstkem pro naši kariéru.

Na poslední desku „Terror Regime“ vám nahrál bicí Jesse Beahler. Na vašem facebookovém profilu je ale již místo bubeníka jen pár otazníků. Znamená to, že Jesse už není členem JUNGLE ROT? Mám v tom trošku zmatek (smích). A kdo vám bubnuje na koncertech?

James: Jesse byl v kapele na posledních dvou albech, ale loni v květnu odešel hledat nové možnosti. Přejeme mu jen vše dobré a kdo ví, možná si s ním znovu zahrajeme. Měli jsme pár kamarádů, kteří vyplňovali pozici bubeníka na koncertech: Garry Naples z NOVEMBERS DOOM / KASTASYDE s námi odehrál několik akcí. Scott Fuller z ABYSMAL DAWN s námi odjel evropské turné. Také jsme spolupracovali s Joey Muha z THREAT SIGNAL. Poslední dobou se snažíme najít někoho, kdo by se k nám připojil trvale. V předešlých týdnech jsme pracovali s novým chlápkem, tak uvidíme, jak to půjde.

Když poslouchám vaši diskografii, tak mi přijde minulé album „Kill on Command“ jako takový menší krok stranou. Dokonce jsem na něm zaslechl i určité prvky metalcore.

James: Nevím, co přesně myslíš "krokem stranou", ale můžu tě ujistit, že tohle album je pro nás jen přirozený vývoj a pokud si to poslechneš více pozorně, tak jsme se příliš nezměnili. Nesnažíme se změnit. Neposloucháme metalcore, nebo jak je ta nová blbost nazývána. Ovlivňuje nás pravý old school brutal hardcore a death metal. Nelze popřít, že jsme měli ze začátku v kapele nějaké hardcorové výkyvy, ale kdysi to bylo "cool".

Osobně je to snad jediné album vaše album, které příliš nemusím. Chtěli jste natočit něco jiného? Na poslední desce „Terror Regime“ už zase hrajete „poctivý“ old school death metal. Ptám, se protože mě zajímá, na co se můžeme těšit v budoucnu? Jakým směrem se chtějí JUNGLE ROT vyvíjet na dalších deskách?

James: Tak znova. Připadá mi to velmi zvláštní, protože obě alba jsou taková přirozená. Většinu songů z obou alb jsme napsali ve stejném období. Nebyla to vědomá snaha napsat to jinak, protože se příliš neliší. Jen se snažíme i nadále pokračovat v psaní muziky způsobem „staré školy“. Nekoukáme kolem a nesledujeme, co je nového, ani nezkoušíme dělat jinou kapelu. Jen děláme to, co děláme.

Poměrně často jste viděni na promo fotkách v tričkách švédských death metalových kapel. Dokonce si troufám tvrdit, že v některých pasážích slyším i na deskách JUNGLE ROT odkazy na švédské death metalové a německé thrashové smečky. Jaký je tvůj vztah k evropské metalové scéně? Vy pocházíte z USA, ale kdybych vás neznal, řadil bych vás spíše do Evropy. Cítíš to třeba při koncertech? Je rozdíl hrát v Americe a v Evropě?

James: Určitě jsme ovlivněni spoustou evropských kapel, myslím, že je to docela pochopitelné. Německá thrashová vlna měla velký vliv na Dava a jsem si jistý, že pokud řekne své oblíbené kapely, všechny budou německý thrash z osmdesátek. (smích) Mám pocit, že tyto kapely napsaly aktuální songy. ENTOMBED, DISMEMBER a další to nejsou jen náhodné pitomé kapely, které mají jen vzbudit uznání. Tyto kapely napsaly výborné, brutální a chytlavé „songy“.

Kde vlastně bereš inspiraci pro nové skladby? Zajímá mě samotný proces skládání. Popiš, nám, prosím, vznik nového materiálu. Jak dlouho vznikal třeba na poslední desku „Terror Regime“?

James: Inspirace není žádný problém, je to čas. Dostáváme tuto otázku poměrně často, zdá se, že tvůrčí proces kapel je nějaká obrovská záhada. Ujišťuji tě, že píšeme naší muziku stejně jako 99 % všech ostatních kapel na světě. Sejdeme se, sedneme si a nadhazujeme své jednotlivé představy a utváříme songy. Není to žádná velká věda. Jen bych si přál, abychom měli trochu více času. Nebydlíme blízko sebe, proto se nemůžeme scházet tak často, jak bychom chtěli. Ale zvládáme to.

Vždycky se mi líbily vaše texty. Není žádným tajemstvím, že zpíváte o válce. Když je tvoříte, co vás inspiruje? Jsou to spíš třeba aktuální zprávy, nebo se ohlížíte raději do minulosti (válka ve Vietnamu, Korea apod.)? Zajímáte se o války jako takové nějak hlouběji, studujete historii apod.?

James: Inspiruje mě obojí. Psal jsem o událostech z minulosti a historických bitvách. Zároveň také čerpám z novinek a z toho, co čtu a vidím každý den. Psal jsem texty o smyšlených příbězích a používal je, abych se přes to dostal. V poslední době jsem psal spoustu politických textů, o tom, co mě opravdu teď sere. Je v nich spousta inspirace, pokud jsi nenávistný hajzl, jako já.

Od desky „Chat Horrors Await“ vám tvoří obaly Gyula Havancsák (http://hjules.com/). Ten pochází z Maďarska. Jak jste se vůbec dali dohromady a proč vás oslovila zrovna jeho práce? Poslouchá třeba dopředu vaše desky, aby získal inspiraci nebo si vybíráte z připravených námětů?

James: Gyaula nám doporučil bývalý label a navázali jsme s ním spolupráci před „What Horrors Await“, přislíbil nám obal a celý booklet. Vypadalo to úžasně, tak jsme si řekli, že ho známe už déle a ještě nás „nepodělal“, tak jsme mu poslali texty, název alba a naše představy. Když budeme mít i nahrávku, pošleme mu ji taky. Prakticky ho necháme dělat, co chce, od té chvíle s tím zápolí.

Jestli se nepletu, tak snad všechna alba JUNGLE ROT jste nahrávali ve studiu Bell City Sound v Racine WI u Chrise Wisca. Zvuk je jedním z hlavních poznávacích znamení vaší kapely. Je „klasický, valivý, dunící“. Tak to mám u death metalu rád. Skoro to vypadá, že je Chris dalším „členem kapely“ (smích). Proč právě toto studio a jak probíhá vaše spolupráce? Mluví vám třeba Chris do toho jak a co máte hrát?

James: Chris je rozhodně pátý člen kapely. Ví přesně, jaký by měla mít kapela zvuk a jeho prsty jsou v tom vždy.

Během celé historie vaší kapely jste poměrně dost často měnili vydavatelské labely. Poslední dvě desky jste vydali u VICTORY RECORDS. Znamená to, že i další album vyjde u nich? Jak jste vůbec s jejich prací, propagací apod. spokojeni?

James: Victory je pro nás skvělé, příští album vyjde rozhodně u Victory Records.

Minulý rok jste u nás v České republice hráli na festivalu BRUTAL ASSAULT. Vzpomeneš si ještě, jak koncert probíhal? Líbilo se vám u nás a co jsi říkal na fanoušky?

James: Bylo to úžasné. Nemůžu se dočkat, až tam budeme hrát znova.

Viděl jsem záznam vašeho koncertu z loňského festivalu „Live at Meh Suff“ ve Švýcarsku. Vypadalo to na pěkný masakr (smích). To mě přivádí na myšlenku….Vystupujete raději na větších festivalech nebo je vám lépe v menším klubu?

James: Obojí je zábava, obojí mám rád. Každé má své kouzlo. Mám rád intimitu malého klubu, ale kdo by neměl rád atmosféru velkého festivalu, že? (smích)

Desku „Terror Regime“ jste vydali již minulý rok. Připravujete už materiál na nové album? Navnaď trošku fanoušky, na co se můžou těšit. Bude to zase pořádná porce old school death metalu?

James: Pohráváme si teď s nějakými riffy a nápady. Máme i nějaké věci, které byly napsány pro poslední album, které se nedotáhly do konce kvůli času nebo z jiného důvodu.

Pokud vím, tak žádné vaše album nevyšlo na vinylu? Nechystáte se na to? V dnešní době zažívá tento nosič určité znovuzrození a spousta kapel se k němu vrací. Jak je to vůbec se staršími deskami? Některé již nejdou sehnat (alespoň u nás v Čechách). Uvažujete o reedicích?

James: Victory vydali reedici našeho prvního alba "Skin The Living" na vinylu. Doposavaď jen tenhle jeden, ale rozhodně mám v plánu vydat všechno na vinylu, protože jsem vinylovým nadšencem! Vydám je sám! (smích).

Chystáte se letos navštívit Evropu? A pokud ano, zastavíte se i u nás v České republice?

James: Máme v jednání evropské turné na podzim 2014. Doufám, že si budeme moct zahrát ve vaší krásné zemi.

Znáte nějakou českou metalovou kapelu a máte její nahrávku doma?

James: Náš dobrý přítel z Chicaga Paul Speckmann z legendární kapely MASTER žije již několik let v Čechách. Dále znám KRABATHOR, HYPNOS, PANDEMIA, CEREBRAL TURBULENCY, FLESHLESS, GODLES TRUTH, INGROWING, MALIGNANT TUMOUR a samozřejmě MASTERS HAMMER!

Co připravují JUNGLE ROT v roce 2014? Navnaď trošku fanoušky, posluchače.

James: Na červen máme domluvené turné v USA. Na září máme v jednání evropské turné, v říjnu pak další turné v USA. Potom budeme nahrávat nové album, které, jak doufáme, bude vydáno začátkem nového roku. Díky za rozhovor a podporu! Zdravím tebe i Vaše čtenáře. Na zdraví Česká republiko! Milujeme vaši zemi!

Děkuji za rozhovor a přeji co nejvíce prodaných CD a spoustu šílených fanoušků!

http://www.jungle-rot.com/
http://www.facebook.com/igotjunglerot
http://www.last.fm/music/Jungle+Rot
http://www.victoryrecords.com/

Přeložila Duzl.

RECENZE "Terror Regime"


Zveřejněno: 04. 05. 2014
Přečteno:
3589 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář