Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

EMBOLISM – Devillumination CD2013, Rest of Noise Productions

Návrat jako hrom! Kdo by to řekl, že se slovenští drtiči EMBOLISM po ukončení aktivní činnosti v roce 2004 a následné reinkarnaci v roce 2010 vrátí nakonec i s novým albem, které nakopává zadnici a korunuje letité snažení souboru z Kanianky. Myslím, že jsem nebyl sám, kdo se před těmi deseti léty smířil s tím, že tuzemská death/grind scéna přichází o nezanedbatelný pojem (dovolím si naše východní „bratry“ s prominutím pořád považovat za součástí „nás“), o to větší radost mám, že si to rozmysleli a mám dokonce možnost držet v rukou třetí full album pojmenované „Devillumination“. S novým logem (kde zmizlo to krásné staré?), s novým vydavatelstvím a se současným zvukem, který doopravdy zabíjí (studio Shaark je prostě kvalita) předhazují EMBOLISM věčně hladovému death/grindovému stádečku novou placku, z které energie doslova stříká a která nemůže nechat žádného fanouška stylu chladným. Na své si přijdou jak mladí grindeři, kteří třeba začátky kapely nepamatují, tak i pamětníci, neb novinka „Devillumination“ „staré“ a klasické EMBOLISM nezapře. Spojuje v sobě chytlavost a lehkost debutu „And We All Hate Ourselves (2000)“ s animální zuřivostí a tlakem záznamu „MindChaos (2003)“, přičemž chalani dokazují, že z nálepky „slovenští HAEMORRHAGE“ už dávno vyrostli a našli svůj vlastní prostor, kde se cítí nejlíp. Španělští patologové kuchající britskou mršinu se dají sice ještě stále vycítit, ale EMBOLISM už ve své současné podobě nejsou těmi, co kopírují, naopak sami můžou být pro mnohé inspirací a vzorem.

Nápaditý a přesto nepřeplácaný booklet naznačuje, že v textech nepůjde o pitvání a řezání do mrtvého, nýbrž do živého, tedy do současných společenských problémů a situací, které každý vnímá, a přesto je stále hůř a budoucnost je stále černější a nejistější. Ale při poslechu toho, co vzniklo vloni v květnu v bzeneckém studiu a vyšlo na konci roku pod záštitou Rest of Noise Productions, vás chmury určitě přepadávat nebudou. Vitální a strhující obsah cd pohltí od samého začátku, a za necelou půlhodinku dokáže člověka nabít více, než hodiny u psychologů a masérů. Po intru „Devillumination“ vybuchne první pecka „Reuenge (Hate Is No Way)“ a ihned si uvědomíte jak sílu zvuku, tak muziky. Vyplatí se nebát se hodit volume i více doprava, zvuk je pevný a mocný, stejně jako projev muzikantů. Ten připomíná perfektně seštelovanou mašinu, moc hezky to vše cvaká, jen co je pravda.

Provázanost se starší tvorbou už jsem zmínil, přidanou hodnotou je zjevná hráčská vyzrálost na všech postech. Obzvláště vnímám, jak vyrostl v porovnání třeba s prvním albem bubeník Porky, to je motor jak sviňa, a je velká škoda, že po nahrání alba kapelu opustil (banda už má ale náhradu, je jím týpek zvaný Psycho z DIFTERY). Ani další pumelice z nasazeného tempa neslevují, po skočné „To Grow The Law“ a další parádě „Smile 7“ si říkám, jestli to chlopiska hned ze startu nepřepálili a nedojde jim v dalších minutách dech, ale obavy se samozřejmě ukazují jako liché a laťka nasazená na začátku se nepodleze do posledních taktů alba. Jeho poslech si užívám, mysl se pročišťuje, s radostí kvituji intro k tracku „Pigs“, které v souladu s názvem jasně vyjadřuje, komu je toto pojmenování určeno, a živě bude určitě patřit k žádaným položkám live akcí. Na koncertech to bude asi síla, když to s člověkem takhle škube i doma u repráků. Než se naději, cd dofrčí ke svému konci a opětovné stisknutí tlačítka Play je samozřejmostí.

EMBOLISM
jsou na vrcholu, to je evidentní, a jsem opravdu moc rád, že sympatická slovenská úderka ještě zdaleka neřekla své poslední slovo. Naposledy jsem měl takto pozitivní pocity při poslechu (když jsme teda na Slovensku) z titulu „Supply of Flesh Came Just in Time (2013)“ krajanů CRANIOTOMY, tam se ale k nasycení chutí po hudebním extrému lačnícímu posluchači používá krapet jiných ingrediencí. A to je jen jeden z příkladů, zkrátka a jednoduše, první liga se v těchto minoritních žánrech může hrát i docela blizoučko, a když už to nám ani našim bratom teď nejde v tom hokeji, pořád jsou tu věci, na které lze být hrdý. Jednou z nich je i EMBOLISM. A dám ruku do ozubených kol za to, že o kapele ještě uslyšíme. Velmi dobré!!

Seznam skladeb:
  1. Devillumination (Intro)
  2. Reuenge (Hate Is No Way)
  3. To Grow The Law
  4. Smile 7
  5. Live In A Lie
  6. Pigs
  7. Russian Roulette
  8. Prison
  9. Failure Needed
  10. I Am Not Weak Anymore

Čas: 28:20

Sestava:
  • Michal – zpěv
  • Michal – kytara
  • Peter – basa
  • Porky – bicí

http://bandzone.cz/embolism
https://www.facebook.com/embolism.sk


Zveřejněno: 24. 02. 2014
Přečteno:
3494 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář