Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

ICED EARTH – Plagues of Babylon CD 2014, Century Media Records

Tepe vám v hrudníku pořád kovové a hrdé srdce? Nechápete ty uřvané a uskákané kapely, které dnes plní pódia? Tak to jste tady dnes správně. ICED EARTH vydali novou desku. A to je vlastně všechno. Tedy, ne tak docela. Stejně už dopředu všichni víme, jaká bude, ne? Je to jako s ostatními slavnými smečkami. Nikdo od nich už nic nového nečeká, většina později narozených nad nimi ohrne stejně jen nos a fanouškové ji budou bránit do roztrhání těla. Zvuk je samozřejmě v pořádku (na tohle si dávají starý páky většinou velký pozor), produkce tak akorát, aby neurazila, a nápady nepřekračují kdysi jasně dané hranice. Hlavní (zdá se, že nezničitelná) postava, dnes již pětačtyřicetiletého Jona Schaffera, ale zůstává a dodává celé desce jasný rozpoznatelný punc. To, po čem některé mladé kapely touží spousty let, originální rukopis, zde poznáte po prvních pár tónech. Je jen dobře, že jsou tu ICED EARTH stále s námi a drží se svého kopyta.

Pojďme se oprostit na chvilku od toho, co každý posloucháme za dnes tolik důležitou škatulku muziky a nechme jen v klidu novinku „Plagues of Babylon“ na sebe působit. Cítíte tu power/thrash/heavy metalovou pohodu? Ty do nebe vystavěné rockové harmonie? Ne? Tak to, prosím vás, ani nemusíte dál číst. Pro vás tohle nemá cenu a ztráceli byste jen čas (smích). Zajímavé je, že já v každém songu také jasně rozpoznám tolikrát obehraná heavy metalová klišé, která jsem již slyšel ve svém životě tolikrát, že už bych se nedopočítal. A víte co? Mně to u téhle desky vůbec nevadí. Dokonce jsem se přistihl, že se na každé další společné setkání s ICED EARTH moc těším. Jejich novinka je totiž velmi příjemně plynoucí, chvílemi snad i nostalgická, někdy hozená do smutku a pak náhle bombasticky tryskající. Na desku byli pozváni jako hosté další vokalisté (Michael Poulsen, Russel Allen, Hansi Kurch – ten je doslova výtečný!). Album tak získává na pestrosti a nudit byste se rozhodně neměli.

Pro mě osobně je velmi příjemné, že se zde nikde kapela nepohybuje v nějakých „zbytečných“ výškách, které mě většinou tahají za uši a dokážou jinak zcela spolehlivě odradit od dalšího poslechu. Líbí se mi, že si nahrávka na nic nehraje, nenaleznete zde skoro žádnou vatu. A pokud ano (ale to víte, že i zde je), tak nad ní jen mávnete blahosklonně rukou. I ty vycpávky zde totiž tak nějak sedí se vším v jednom pevném celku. CD zdobí překrásný cover od Elinara Kantora. Tady musím vyseknout malou poklonu, nápad i provedení je jednoduše famózní. Krásně doplňuje jednotlivé songy, které jsou někdy plné řezavé energie, jindy zase pomalejší, pečlivě vygradované do grandiózních refrénů. Zkrátka, pokud bych v současné době hledal dobrý power/thrash, zvolil bych ICED EARTH. Je sice jasné, že pro spoustu „drsnějších“ posluchačů se bude jednat jen o slabý odvar a „očekávali“ by větší dravost, ale věřte tomu, že ta energie se zde skrývá v něčem jiném. 

Na „Plagues of Babylon“ jsem pro sebe nalezl vše, co mám na tomhle stylu rád. Mezi muzikanty jakoby to navzájem jiskřilo. Nikdo se zde zbytečně nepředvádí (a když, tak jen proto, aby se dodalo songu víc síly), vše sedí tak nějak pohromadě a já se ani nedivím, že jsem všude četl na tuhle desku jen a jen samou chválu. Málokterá kapela je schopna utáhnout přes hodinu materiálu. Zde se to podle mě povedlo. Pokud je dnes u spousty takto „starých“ kapel možné vystopovat jen rutinu a samé pózy, zde jsem nic takového nepozoroval. ICED EARTH sice nebourají hranice stylu, ani nepředkládají nic, co by překonalo jejich zásadní alba z let 1990 – 1995, ale pořád mají co říct. Vítejte v ledové zemi roku 2014. Najdete zde vše potřebné k tomu, aby vám bylo dobře a vypadali jste spokojení (a to není dneska zrovna málo!). Příjemná deska.

Seznam skladeb:

  1. Plagues Of Babylon
  2. Democide
  3. The Culling
  4. Among The Living Dead
  5. Resistance
  6. The End?
  7. If I Could See You
  8. Cthulhu
  9. Peacemaker
  10. Parasite
  11. Spirit Of The Times (Sons Of Liberty cover)
  12. Highwayman (Jimmy Webb cover)
  13. Outro


Čas: 01:02:03

Sestava:

  • Jon Schaffer – kytara, zpěv
  • Troy Seele – kytara
  • Stuart Block – zpěv
  • Luke Appleton – basa


http://www.facebook.com/OfficialIcedEarth
http://www.icedearth.com/
http://www.youtube.com/user/OfficialIcedEarth
http://www.centurymedia.com/


Zveřejněno: 12. 02. 2014
Přečteno:
3410 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář