Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

O aktuálním dění kolem pražských DEAD DANIELS jsem si povídal s kytaristou, zpěvákem a skladatelem Tommym Wheelerem.

Jednou z důležitých věcí, které se v posledním období u DEAD DANIELS udály, byl pro mě docela překvapivý odchod zakládajícího člena kapely, kytaristy a zpěváka Semíra Murtingera, který vás po vzájemné dohodě opustil v říjnu loňského roku.

Semír bude vždycky náš kamarád, ale po hudební stránce to s klukama cítíme trochu jinak, proto jsme se rozhodli raději rozejít hudebně, než později i přátelsky a posunout kapelu tím naším směrem.

Hledali jste po jeho odchodu nějakou náhradu nebo bylo hned na počátku jasné, že skupina pojede dál pouze ve třech, tedy s jednou kytarou a jedním hlavním vokálem?

Nehledali jsme nikoho, chtěli jsme to zkusit ve třech a zatím jsme tak spokojení. Reakce posluchačů jsou taky vesměs pozitivní.

Ještě nedávno jste vaší tvorbu označovali spojením southern metal (případně rock), ale všiml jsem si, že po té, co Semír odešel, jste se začali prezentovat spíše jako partička kombinující hard rock s rock n rollem. Ono na první pohled jsou to možná jen takové nepatrné detaily, ale v čem Ty sám spatřuješ největší rozdíl ve vašem současném hudebním projevu, ať už se to týká samotného nástrojového obsazení nebo třeba live prezentace kapely?

Teď je to víc Rock 'N' Roll. My jsme nikdy nebyli pravověrná jižárna, i když ta hudba je mi blízká. V tomhle triu ale inklinujeme víc k hudbě ala Motörhead, nebo Airbourne, což jsou momentálně naše největší vzory. Děláme si muziku furt po svém a ta chemie, co mezi námi třemi je, jde prostě tímhle směrem. Ostatní už je na posouzení posluchačů.

Další a ještě žhavější aktualitou z tábora DEAD DANIELS je váš před nedávnem uveřejněný nový singl s názvem „Show“.

Hned v listopadu jsme se vrhli na natáčení a výsledkem jsou zatím dvě pecky, které jsme se rozhodli vydat jako dvojsingl, který bude k dostání od února. Tohle CD má prezentovat současnou tvář kapely, z těchto dvou písniček by si měl posluchač udělat obrázek o nových DEAD DANIELS.

Zvolili jste docela zajímavou kombinaci, kdy je úvodní a titulní song „Show“ opatřený anglickým textem, kdežto u vcelku exoticky pojmenované skladby „Hemanethake Chehentaamo“ je využitá čeština. Jelikož jsi autorem obou textů (a rovněž i muziky), zeptám se Tě, zda i do budoucna plánuješ při jejich psaní využití obou zmíněných jazyků?

Ta kombinace je prostá, v podstatě jde o promo CD, o naší vizitku. A my máme i zahraniční ambice, proto jedna anglicky a jedna česky. Určitě tím ale nechceme říct, že nový DANIELS budou něco měnit. Dál budu psát české texty, maximálně opatřené indiánským názvem. Začne se ale víc objevovat i angličtina, většinou si o to ta písnička řekne sama. (úsměv)

Pro natočení singlu jste si stejně, jako v případě vašeho EP „Tady žije Jack“ z roku 2010, vybrali studio Aquarium, které vlastní Radek Kurc (EMPIRE).

Radek nás totiž dobře zná, navíc se nám u něj dobře pracuje, takže jsme ani nijak dlouho neváhali a za víkend bylo hotovo! Doma je doma. (úsměv)

Ještě bych se rád zastavil u skladby „Hemanethake Chehentaamo“. Jestli se nepletu, tak její název je vyvedený v nějakém indiánském jazyce a vlastně i pecka samotná je ovlivněná touto, tedy indiánskou, tématikou.

Je to v Miccosukee jazyce, což je dodnes fungující kmen z Floridy, je to vlastně přání, aby ses měl tak, jak si přeješ. Kdo chodí na koncerty, tak ví, že písniček s indiánskou tématikou máme vícero. V těchto textech se vracím ke svým indiánským kořenům, které mám po babičce Eleanor. Indiáni jsou nám blízcí, což se promítá i do naší pódiové prezentace.

Už když jsme spolu debatovali zhruba před rokem a půl, říkal jsi, že na právě zmíněnou věc budete točit váš debutový videoklip, nakonec to ale tehdy nedopadlo. Z aktuálních informací, které jsem od Tebe před nedávnem obdržel, jsem vyrozuměl, že tentokráte by se to už snad povést mělo. Takže, jaká je momentální situace, můžeme se v brzké době na klip opravdu těšit?

Těšit se můžete, ale na klip k „Show“ (úsměv) a už se na tom pracuje! „Hemanethake…“ nese příběh a je tak pro klip mnohem náročnější, asi oslovím Tarantina (smích), ale já věřím, že se to brzo povede a bude videoklip k oběma zde zmiňovaným songům.

DEAD DANIELS jsem vždycky bral, jako hodně koncertní kapelu, ale zdá se mi, že v poslední době jste se do toho obuli ještě mnohem více a četnost vašich vystoupení ve všech možných koutech naší republiky se stále zvyšuje.

Vždycky budeme hlavně koncertní kapela a jsem rád, že akcí stále přibývá. S jídlem roste chuť a to nás baví!

V drtivé většině případů hrajete v klubech, což je evidentně vaše parketa, která vám dokonale sedí. Ale co takhle nějaké festivaly, kde má kapela přece jenom větší šanci představit se početnějšímu množství posluchačů? Plánujete letos v tomhle směru něco nebo je pro vás problém se na takové festy vůbec dostat?

Festivalům jsme se nikdy nebránili, ale nebylo lehký se na ně dostávat. Letos má naší účast na fesťácích na starost naše manažerka Vendy, takže vůbec netuším, v jaké je to fázi, ale snad se blýská na lepší časy.

Fajn Tommy, na závěr našeho povídání ještě zmíním, že jste nedávno rozjeli nové webovky (kontakt níže) a tradičně se zeptám, jaké jsou vaše plány, nejen co se týká nejbližšího období, ale potažmo třeba i celého letošního roku?

Plány? Hrát až do roztrhání! Stále doplňujeme koncerty po klubech a jednáme o dalších i mimo ČR. Natočit klip a ukázat se v létě na nějakém festivalu. Na podzim oslavit 5 let kapely. No a až dozraje čas, tak udělat konečně dlouhohrající desku.

Díky za rozhovor a přeju kapele hodně štěstí do další práce!

Díky moc! A lidi, choďte na koncerty, protože z televize, nebo kazeťáku pot neteče! HAWK!

www.deaddaniels.com

RECENZE

Zveřejněno: 02. 03. 2014
Přečteno:
3692 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář