Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

SPIRITROW – The Signs CD 2013, Fog Foundation

Prvotní plány k založení vlastní kapely proběhly mezi Joem a Docem, kteří se znali s předešlého projektu Pnx-Mode, v roce 2009. Jejich společným záměrem bylo tvořit hudbu s groove zvukem mixující thrash a hardcore. Oba dva našli společnou řeč při tvoření textů dotýkajících se filozofie a spiritualismu s použitím metafory a aliterace, a básnického stylu. Po nějaké době do kapely nastupuje kytarista Fish a basák Rage (ARCHANGEL), který zhruba po jednom roce odchází. Nahradil jej Gian a sestava SPIRITROW je takto do dnešních dnů stabilní. Kapela počátkem roku 2013 podepisuje smlouvu s labelem Fog Foundation a následně vydává album „The Signs“. Pro pořádek dodám, že kapela pochází z Motta di Livenza (Treviso), což je poblíž Benátek, čili z Itálie.

Hned v ůvodu musím podotknout, že album jsem přehrál víc než desetkrát. To je možná známka toho, že nahrávka nenudila a tím pádem se dala poslouchat. Ale je zde pořád ale. I po x-tém poslechu jsem v rozpacích a nevím, co si tímto albem počít. Album je takové neslané, nemastné. Nějaká přísada jistě chybí a určitě kdyby se něco vynechalo, tak by to také neuškodilo. A hlavně albu chybí takový drive, který řekne „jo, to je ta síla, která dává pocit uspokojení“.

Album otevírají těžké groove spodky, které jsou doplněny vkusným kytarovým zabarvením držícím se tajemně v povzdálí. Ke konci je píseň „Spiritrow“ doplněna panterovským riffem, který je ukončen kytarovým vybrnkáváním. V „Even Stra City“ opět začínáme hutně. Píseň je více thrashová, ale opět připomínka PANTERY s úvodním riffem z „Walk“. Tak bych pokračoval dál a dál. Vokální projev na albu „The Signs“ se pohybuje kolem hardcorového štěkotu, který je doplňován těžší polohou hlasu posazeného do growlu.

Tak jak u prvních dvou skladeb, tak i u „Phenomena” a „Said Fuck“ jsou písňe ve druhé třetině okořeněny krátkým kytarovým sólem. A tak bych opět mohl opět pokračovat u každé skladby. A tady myslím je kámen úrazu. Stejné postupy, stejné motivy. Ať se SPIRITROW snaží o něco „moderního“, tak mně osobně to nepřipadá a nemůžu se zbavit dojmu, že skladby jsou kopírkou toho, co už bylo v předchozích  písních, namíchané s PANTEROU. U „The Voice of Nothing“ sice nastává změna, ale je to až nevkusná změna. Doposud sólová kytara kouzlila v písních, řekněme zajímává sóla, ale zde je zbytečně metalcorové vytlačena na povrch, až to zatahá za uši. Něco u této skladby je pozitivní. Líbí se mi akustický kytarový vstup, doplněn o odříkávání textu: „A millions drops falling… …the voice nothing". Kdyby takto bylo navázáno na hutný začátek skladby místo středního kvílivého kytarového vstupu, tak bych píseň hodnotil jako výtečnou.

V druhé půli alba se SPIRITROW zřejmě vzpamatovali. Hudebně je tato část alba bohatší o víc motivů a nezní až tak kýčovitě. „Never Abandon, Never Stop“ je položena do středního tempa, ale pěkně thrashové řeže. Sice je opět skladba doplněna o kytaru z předešlé skladby, ale zde jak takž zapadá. Song je ukončen riffem, který zhruba minutu před ukončením jde do ztracena tak, aby se rozjela opět slušná, místy až deathová, nakládačka „Inflictions”. „E.P.F“ je ve středním hardcorovém tempu. Skladba v polovině zpomalí, dostane doomový nádech (je i takto dokreslena uvolněnou kytarou s hutnou basou) a je doplněna vzdáleným spirituálním zvoláním. „On Time“ je naštvaná hardcorovka, doplněna o dva vokály, opět kytarové sólo na konci, vybrnkávána basa. Trochu mně unikl smysl „diskotékového“ otevření skladby.

Titulní „The Signs“ otevírá akustická kytara a dál je to hardcorová mlátička s metalcorovýma breakdowny. Skladba slušně odsýpá. Zpestřením jsou tři, čtyři vokály. Hlavní vokál je growl a další jsou ječivé až štěkavé core hlasy. Zakončeno je opět akustikou. Kdybych měl vybrat nějakou dobrou skladbu, tak určitě z druhé poloviny alba. A to thrashovou „Never Abandon, Never Stop“ a ke konci zádumčivou „E.P.F“.

Booklet je slušně udělaný, je na křídovém papíru, jsou v něm obsaženy texty, je zde uveden povinný line-up, credits, poděkování. Na přední straně je vyobrazena spirituální postava s maskou přes obličej a kápí, držící „trojzubec“ s logem kapely.

Album „The Signs“ se dá poslouchat, ale v každém případě už teď vím, že po dopsaní této recenze CD zůstane schované v šuplíku. A maximálně si na něj vzpomenu při psaní další recenze podobné grupy nebo při vydání dalšího alba SPIRITROW. Ale kdo ví. V každém případě bych doporučil, aby SPIRITROW více zapracovali na „vlastních“ skladbách. Zvuk alba je dobrý. Líbila se mi přibližně polovina alba, tak bodové hodnocení je jasné.

Seznam skladeb:

  1. Spiritrow
  2. Even Stars Cry
  3. Phenomena
  4. Said Fuck
  5. The Voice of Nothing
  6. Never Abandon, Never Stop
  7. Inflictions
  8. E.P.F. (Creation Storm)
  9. On Time
  10. The Signs

Čas: 41:04

Sestava:

  • Joe Robazza - zpěv, kytara
  • Matteo Fish Fasan - kytara
  • Gianluca Donato - basa
  • Luca Doc Favretto - bicí

http://www.spiritrow.com/


Zveřejněno: 15. 01. 2014
Přečteno:
3679 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář