Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

REPUKED – Up From the Sewers CD 2013, Soulseller Records

Chlast, ženský, death metal, špína a chlív. To je, byla a bude hlavní náplň desek švédských neurvalců REPUKED. Nikde žádná zbytečná technická ekvilibristika, žádná učesanost. Naopak. Čím větší tlak způsobený co nejjednoduššími prostředky, tím lépe. Chaos, perverznosti, žumpa a já nevím co ještě. Pozvracené džínové bundy, ráno opuchlé oči, žaludek na vodě a marné pátrání v paměti, co se to vlastně včera dělo? Do hry vás uvede bolavá hlava a intro jako vystřižené z nějakého sci-fi hororu. Kytara kvílí, zvrácená basa si jen nezaujatě pobublává a vaše náruč se otevírá kocovině a blížící se smrti. Z odpadního kanálu se ozývají strašidelné zvuky, které svojí zvráceností připomínají právě poražené zvíře trpící na jatkách. Švédský death metal s notnou příměsí crustu, thrashe, hororu a strachu. Další ze špinavých šílených smeček, které se snaží vás vymazat pomocí své muziky z povrchu zemského. Že slyšíte i kousek toho punku? Ale to víte, že tam je. Tady to ale nikomu nevadí. Jede se dál. Nejdůležitější není, co se hraje, ale spíše, jaké se zvolí prostředky pro absolutní zničení vašich sluchovodů. Neučesaný pozdrav ze severu.

Celý tenhle splašený cirkus se nahrával v Death a Violence Studiu ve Stockholmu a za masteringem stojí samotný Sverker „Widda“ Widgren a jeho Wing Studio. Cover si vzal na starosti Angie Decay (spolu s Joe Ravagerem a Linusem Soilslasherem) a jestli se mi poslední dobou chtělo zvracet při pohledu na nějaký obal, bylo to tentokrát. A to na něm nejsou žádné „prasárny“, ale „jen“ jakási příšera s okem, které vás neustále sleduje. Z něj (z toho šíleného oka) čouhají prsty s krvavými nehty. Nebo alespoň tak to vidím já a přijde mi to vskutku „nechutné“ (smích). Pokud bych měl dohledat vlivy, které z tvorby REPUKED slyším, tak nesmím zapomenout kupříkladu na ABSCESS, AUTOPSY, PUNGENT STENCH, MACHETAZO (Dopi si dokonce jako zpěvák zahostoval v jednom songu) a snad třeba takové NECROPHAGIA. „Up From the Sewers“ vychází na CD, jako digital download a nesmíme zapomenout i na limitovanou edici LP, na které si posluchači takovouto muziku užijí pravděpodobně nejlépe (a asi ji na tomto nosiči budou i nejčastěji vyhledávat).

Důležitým prvkem, kolem kterého se hudba i texty na této desce často motá, je alkohol. Pánové jsou dokonce na promo fotkách velmi často v roztodivných pozicích, které v nás dokáže probudit právě jen tento zhoubný démon. Sám pro sebe jsem si snad každý druhý song rozdělil na několik pomyslných částí. Pokud se hraje deathově a náležitě zastřeně, jsem spokojen, hororové vsuvky si také užívám s chutí, ale jakmile se do toho REPUKED opřou ve znamení punku, nečiní mi to moc radost. Také nechápu občasný zmatek v sólech. Tady už to má postarší hlava nepobírá. Každopádně jako celek mě nahrávka vcelku baví. Líbí se mi, že si REPUKED na nic nehrají. Oni jednoduše přijdou, vyloží svůj náklad nenávisti a odejdou. Občas si sice jen tak pomalu rozjímají, ale to není pro dlouhodobou konzumaci jejich desky na závadu. Dokonce jsem si vytvořil menší soukromé pravidlo. Čím větší počet poslechů, tím větší chuť na něco ostřejšího a tekutého (a s vysokým obsahem alkoholu). Prostě a jednoduše, tohle je muzika do klubu, k pivu, destilátům a pořádné pařbě.

Undergroundové opojení, po kterém si budete připadat jako hadr na podlahu. Chvílemi společně zažívaný pocit nutkání ke zvracení, strach z neznámého a společnost šelmy právě puštěné z klece. Nezastírám, že ne všechno se mi líbí, ale musím uznat, že své prokleté kouzlo tato nahrávka určitě má. Obzvláště klidnější chvilky, kdy si kytarista jen tak přemýšlivě tahá z rukávu chcíplé krysy, jsou vynikající. Nemá cenu dál moc co řešit. Pošlete raději někoho pro pivo a nahoďte pánům elektrický agregát. Dneska bude dlouhá noc. Jen by bylo dobré, aby někdo opravil tu lampu, svítící nad barem, ať na tu nádheru taky vidíme. Co dodat závěrem? Snad jen: Mí milí přátelé špíny a temnoty v death metalu. Měli byste se mít před REPUKED na pozoru. Jejich v pořadí druhé dlouhohrající (první s názvem „Pervertopia“ vydáno v roce 2011) album totiž dovede zabíjet hudebním „hnusem“. Tak jestli máte chuť, tak s úsměvem do toho. Nebudete určitě litovat.

Seznam skladeb:

  1. Up From The Sewers
  2. Enter Filthdome
  3. Fuck You, Fucking Whore
  4. Nightsoil Drunks
  5. Hobo Holocaust
  6. Toilet Odors
  7. Day of Depravity
  8. Cuntroast
  9. Stinkhole
  10. Winter Puke Disease
  11. Porcelain Deathgod

 

Čas: 38:58

Sestava:

  • Rob “The Slob” – zpěv, basa
  • Nick “Piss” – kytara, zpěv
  • Richard “Rimjob” – kytara, zpěv
  • “Mad” Masx – bicí


http://www.repuked.tk/
http://www.myspace.com/repuked
http://www.soulsellerrecords.com/


Zveřejněno: 06. 02. 2014
Přečteno:
3227 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 02. 2014 07:55 napsal/a Asphyx
Repuked
jsem bohužel naživo neviděl:(( Ale rád bych:)) A co se týká těch kapel k pivku, tak jsem si objevil pro sebe loňské BONES, to je v podobném stylu (recenze bude časem, až z nich vymámím CD:)) a pivka u toho padaj do chřtánu snad sama:)))
07. 02. 2014 00:41 napsal/a Peťan
Pánk
Naopak, já mám punk v death metalu rád, takže mě ty tupatupa pasáže baví :-)) Repuked jsou chlíváci, na nic si nehrajou a třeba rozhovory s nimi jsou dobrá prdel :D A koneckonců naživo na Obscenu to byla taky sranda :-) Zvuk správně špinavej, čas od času si tohle poslechnu rád, ale chlastám radši u jiných kapel :D