Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

BEELZEFUZZ – Beelzefuzz CD 2013, The Church Within Records

BEELZEFUZZ se zformovali v roce 2009 ve městečku North East z Marylandu (USA). Tři chlapíci (Ortt, Kirby a McCloskey) nahráli pětiskladbové demo a prvním koncertováním si rekrutovali základnu svých fans také ze sousedících států, do kterých by kamenem dohodil, a to z Pensylvánie a Delaware. Rychlý „úspěch" vedl v roce 2012 k podepsání smlouvy s německým labelem The Church Within Records. Před vydáním plnohodnotného alba natočila kapela ještě jedno demo. Skladby z druhého demáče vytvořily základ k nahrávce, kterou nyní vlastním. K albu na recenzi jsem dostal přiložený leták, na kterém je napsané, mimo jiné, co BEELZEFUZZ produkují za hudbu. Ani nebylo třeba. Jen doplním, že v informacích je uvedeno, že z nahrávky budete vnímat „jedinečnou heavy music s klasickým soundem kapel 70. let".

Hned v prvních vteřinách po spuštění kotouče nemusím vůbec přemýšlet, kde jsem to již slyšel a okamžitě mi naskočí na mysli BLACK SABBATH. A nemusím vůbec nad ničím dál uvažovat a vybaví se mně počáteční riff skladby „War Pigs“, který je okamžitě doplněn o vstup harmoniky z „The Wizard". Hudba sice není až tak těžkotonážní a temná jako u BLACK SABBATH, ale dál jede v rychlejším melodičtějším tempu. Ačkoliv je zde určitá hutnost a podladěnost basy zachována. Skladba rychle odsýpá i díky sólující kytaře a zajímavému melodickému zpěvu.

Každá skladba má něco do sebe, je vždy o nějaký prvek obohacena. Dvojka „Lotus Jam", opět rychlá heavy/rocková skladba, se sekaným riffem a melodickou linkou kytary. V pozadí jsou slyšet klávesové psychedelické vstupy. Opět velmi silné prvky tvrdého stoner rocku v „All the Feeling Returns“ jsou zjemněny velmi zdařilým zpěvným hlasem, který se snaží dostat do výšek, avšak zůstává nadále „těžký“ jako samotná hudba. V písni dojde k pár zpomalením, které se objeví i v další v „Sirens Song“ a naplno až v skoro doomové záležitosti „Hypnotize“, která svoji délkou přesahuje ostatní písně. Doplním ještě, že zmiňované klávesy v „Sirens Song“ a jiných skladbách mně evokují DEEP PURPLE, a že „Sirens Song“ je skotačivý „Paranoid“ (úsměv).

„Lonely Creatures“ je také skladba s velmi výrazným basovým riffem, ale oproti „Hypnotize“ je tvrdší a kupodivu, ač více zahuhlanější, je o to více živější. V druhé polovině skladby zjemní a překvapí pěkným sóličkem, zase zhoustne a při nabírání na síle se opět objeví kytarový vstup. „Lunar Black“ opět silná stoner doomová skladba. Kombinace zádumčivého vokálu s temnou basou... celková atmosféra skladby připomíná částečně čitelný zpěv Mikaela Åkerfeldta z OPETH. Poslední „Light that Blinds“, i když se drží již zavedeného hutného pořádku, je rockově lehčí a veselejší prozpěvování (aaa..ooo) dělá píseň uvolněnější. Píseň, jíž je album s kvílivým sólem a zpětnou vazbou zakončeno.

Při prvním poslechu mně vadil trochu zpěv, který se snaží občas dostat do výšek. K hudbě nemám žádné výhrady, dobře album vyzní určitě na kvalitním přístroji s dobrými reproduktory. To, co zůstává na albu „upozaděno" - klávesové vsuvky či skrytá sóla - vystoupí ven z pod masivního zvuku basy. Unikátní hudba to určitě není, za originalitu bych srazil body dolů, avšak hudebně album vyčnívá nad průměr. Příjemně se „Beelzefuzz" poslouchá, nenudí a baví. Hodně se mi líbí temné skladby „Lonely Creatures" a „Lunar Blanco".

Seznam skladeb:

  1. Reborn
  2. Lotus Jam
  3. All the Feeling Returns
  4. Sirens Song
  5. Hypnotize
  6. Lonely Creatures
  7. Lunar Blanco
  8. Light that Blinds

Čas: 36:38

Sestava:

  • Dana Ortt - zpěv, kytara
  • Pugg Kirby - basa
  • Darin McCloskey - bicí


Videoklip: Reborn

facebook Beelzefuzz


Zveřejněno: 17. 12. 2013
Přečteno:
3591 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář