Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

DEMENTIA 13 – Tales for the Carnivorous EP 2013, Escaravelho Records

Na starobylém zámku řádí šílený maniak. Marně se pokoušíte zjistit, zda si našel důvody ke své morbidní zábavě ve své podivné rodině, nebo vraždí jen pro zábavu. Představte si něco mezi filmem Psycho a Pátek třináctého. Vyloženě béčkový stejnojmenný horor se stal inspirací pro název mladé portugalské kapely. Smečka byla založena v roce 2010 a letos máme možnost ochutnat EP v podobě čtyřech morbidních písní. Kapela uzpůsobila vše tématice hororů. Jak obal, tak texty odkazují na morbidní béčkové filmy osmdesátých let. Co se týče muziky, tady je jasně od začátku až do konce slyšet inspirace švédským drtičem strun a mocným growlerem Roggou Johanssonem. Některé riffy se zdají od této severské legendy skoro okopírované. Respektive, jsou natolik podobné, že chvílemi máte pocit, že nevíte, koho vlastně posloucháte.

Máte tak možnost slyšet na ploše necelých osmnácti minut švédské chřestící kytary a do toho hlas ne nepodobný Roggovi. Deska by klidně mohla být dalším pokračováním kapely Revolting nebo The Grotesquery. Můžete se tedy k nahrávce buď rovnou postavit odmítavě a cedit mezi zuby něco o kopiích nebo přistoupit na hru kapely DEMENTIA 13 a vychutnat si pořádnou porci velice chytlavých melodií, kterým určitě nechybí drtivý tah na branku. Zkusil jsem se oprostit od toho, že bych kapelu jen srovnával s jejich o hodně slavnějším vzorem. Přeci jen, to bych mohl s recenzemi rovnou přestat. V dnešní době toho již zcela nového moc vymyslet snad ani nelze. Tedy pokud se jedná o death metal.

Portugalcům Dementia 13 nelze upřít nadšení, velké nasazení a dodržování všech nepsaných pravidel švédského death metalu. Deska je protkána nezbytnými mezihrami v podobě úryvků z jejich oblíbených hororů. Zvukově i produkčně je vše v naprostém pořádku. Nahrávce nechybí pořádná porce špinavosti a vše odsýpá velice dynamicky. Je pravda, že musíte mít pro takovéto death metalové oplzlosti pochopení. Ale i zcela starým death metalem nezasažený posluchač musí uznat kapele notnou dávku nápadů, zapamatovatelných melodií a velice dobrého zpěváka. Zombie jsou tak opět dokonale probuzeny a sérioví vrazi jsou zase hlavními hvězdami dne. Jsem velice rád, že jsem na kapelu narazil a byla mi posléze i doporučena. Jinak bych byl ochuzen o vskutku velmi dobrý „nechutný“ zážitek. Obrovskou výhodou celého EP je to, že jsem se nestihl ani na malou chvilku nudit. Což bývá někdy problém u dlouhohrajících desek slavných kapel s dávno vyčerpanou inspirací.

Z Portugalska k nám přichází další mladá smečka drtící švédský old school death metal. Zatím je ještě brzy vychvalovat do nebes (nebo do pekel), ale pokud Dementia 13 nepůjde pod vysoko nastavenou laťku na EP Tales for the Carnivorous, máme se určitě do budoucna na co těšit. Je jasné, že zatím by jim mohla dlouhohrající nahrávka spíše uškodit, ale kdo ví, třeba mají v záloze materiál, který vás může již brzy rozsekat na malé kousíčky. Já v to pevně doufám a věřím, že se plnohodnotného cd brzy dočkáme. Nemůžu si jednoduše pomoci. Vím, že v některých momentech jsou ty odkazy na Roggu až příliš zřetelné, ale přesto (nebo snad právě proto) jsem nemohl tuhle portugalskou odpověď na švédskou školu dlouho vyhnat z hlavy. Nemůžu jinak a musím bodovat vysoko. Je totiž velice příjemné slyšet, že i v Portugalsku za to umí vzít pořádně a s vervou. Velice příjemná deska.

Seznam skladeb:

  1. There Are Those Who Kill Violently
  2. Feasting on Your Blood
  3. Dark Urges
  4. Brotherhood of the Flesh


Čas: 17:43

Sestava:

  • Marco Silva – kytara
  • Alvaro Fernandes – kytara
  • Zé Pedro – basa


http://www.facebook.com/bavalives
http://bavalives.wordpress.com/
http://www.myspace.com/bavalives
http://escaravelhorecords.com/


Zveřejněno: 13. 08. 2013
Přečteno:
3202 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář