Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
INSANIA

Na otázky spojené s kapelou odpovídal baskytarista Nasty Laine.

Pakliže v ČR vyslovím jméno vaší kapely, předpokládám, že ne zdaleka všichni hudební fanoušci budou vědět, oč přesně běží. Určitě tedy neuškodí, když se v úvodu rozhovoru trochu podrobněji podíváme na vaši dosavadní historii.

Dirty Passion je jedna z nejrychleji rostoucích švédských rockových kapel. Vznikla v Malmö v roce 2006, od té doby má za sebou spoustu koncertů v USA a Evropě po boku kapel Saxon, Accept, Y&T, L.A. Guns, Loudness, John Corabi (ex-Mötley Crüe, RATT), Mike Tramp (White Lion), Faster Pussycat, a dalších. Na kontě máme zatím dvě alba. Debut "Different Tomorrow" (2010) dosáhl ve švédských žebříčcích prodeje 4. místa. Novinka "In Wonderland" (2012) kombinuje klasický rock s hard rockem a chytlavými melodiemi, má hutnější zvuk, a podle kritiků dostala kapelu na zcela novou úroveň. V současné době je na 6. místě ve švédských žebříčcích prodeje a stále stoupá. Singly "When Darkness Falls" a "Daughter of the Reaper" rotují ve švédských rádiích. V roce 2013 se Dirty Passion opět chystají vyrazit na evropské turné. Nenechte si nás ujít!

Naprosto jednoznačně se dá říct, že Švédsko je pro rockovou a metalovou muziku zaslíbenou destinací. Vaše země poslala do světa spoustu skvělých kapel rozličného stylového zaměření. V čem spatřujete hlavní důvod takové úspěšnosti?

Je tu hodně příležitostí dělat muziku, stejně jako dlouhá historie dobrých a úspěšných kapel, pocházejících z našeho mrazivého konce světa. Skoro to vypadá, jako kdyby každý hrál v kapele, a nebo alespoň někdy v nějaké byl, proto je přirozené, že pár z nich bude dělat kvalitní muziku a prorazí i mimo Švédsko.

Vy konkrétně pocházíte z Malmö, které leží na jihu Švédska a je jeho třetím největším městem. Zajímalo by mě, jak u vás funguje rocková scéna, kluby, základna kapel, kolik lidí tu chodí na akce a další informace...

Hodně menších míst, kde se hrála živá hudba v posledních letech zaniklo a s nimi i většina malých, neznámých kapel. Živá hudba se hraje opravdu už jen ve velkých klubech a pokud nemáte na to, abyste ty kluby zaplnili, tak si prostě nezahrajete. V současnosti je hudební scéna poměrně nemilosrdná.

Mají za sebou muzikanti z kapely nějakou výraznější předchozí zkušenost s hraním nebo jsou Dirty Passion, takříkajíc, vaší první opravdovou skupinou?

Většina z nás již před tím hrála a koncertovala v kapelách s různou reputací, ale Dirty Passion, s tím množstvím pozornosti, které se nám dnes dostává, hravě strčí tyto kapely do kapsy.

DP se prezentují, řekněme, melodickým hard rockem, s příměsí dalších vlivů. Základ vaší muziky je však inspirován rockovou tvorbou 70. - 80. let. Co vás na této hudbě tolik zaujalo, že se pro vás stala inspirací při skládání vlastních skladeb? Přece jenom muzikanti z nastupující generace dávají povětšinou přednost "modernějším" stylům, trendům...

Neřekl bych, že nezahrnujeme moderní prvky do naší hudby. Vyrostli jsme sice na hudbě 70. a 80. let, ale nadále rosteme a vyvíjíme se. Vždycky se budeme držet našich kořenů, ale také se pořád pohybujeme vpřed, pokud jde o vývoj hudby.

Můžeš třeba jmenovat i některé konkrétní kapely, jež se pro vás staly vzorem?

Máme velmi širokou a rozličnou hudební minulost, takže najít nějaké konkrétní vlivy je pro nás, jako hledat jehlu v kupce sena. To, co dnes tvoří zvuk Dirty Passion, je pravděpodobně směsice všeho, co jsme kdy slyšeli a milovali. Ale abychom alespoň něco málo jmenovali: Kiss, Hanoi Rocks a Foo Fighters nás brali vždycky.

Na svém kontě máte prozatím dvě oficiální alba, vaším debutem byla deska nazvaná "Different Tomorrow" (2010). Pojďme si teď o ní povědět nějaké podrobnosti.

První dobrý pokus nezkušené kapely. I když má spoustu nedostatků, je to výborný obrázek toho, jak kapela tehdy zněla a důležitý posun k tomu, jak zníme dneska.

Jak jsem se dočetl, tak na podporu CD jste absolvovali i turné po USA spolu s japonskou legendou Loudness, a nakonec jste pro vaši desku získali i amerického vydavatele. Na kapelu s první plackou to byl tehdy docela husarský kousek.

To byla prostě jedna z těch situací, kdy se objevila příležitost a my po ní bezhlavě skočili. Vůbec jsme nad tím rozhodnutím nepřemýšleli, všichni byli jednoznačně pro. A pak se ukázalo, že to bylo skvělé turné a ještě jsme získali spousty fanoušků.

Co jsem tak zaregistroval, tak jste vůbec hodně koncertní partou. Fanoušci už vás za dobu vaší existence mohli vidět v různých koutech naší planety. Dá se říct, že na live prezentaci kladete velký důraz?

Rozhodně! Jedině živě na pódiu jste skutečně v kontaktu s fanoušky a hrajete svoji hudbu, tak jak to má být. Navíc, my jsme všichni tuláci a máme radši život na cestách, s koncerty každý večer, takže se snažíme cestovat, jak jen je to možné.

Které z vašich dosavadních vystoupení zatím stavíte na pomyslný vrchol?

Tak to bude náš zahajovací koncert současného turné v Debaseru, v Malmö. Byl to po dlouhé době koncert doma a bylo narváno až po strop. Všichni naši fanoušci přišli, aby s námi třepali hlavama.

Pomalu se přesuneme dál. V roce 2012 jste vydali vaši druhou nahrávku "In Wonderland". Představme ji čtenářům.

Abych použil klišé, chtěli jsme toto album větší, drsnější, lepší! A tvrdě jsme na tom makali. Bylo to dost intenzivní, v jednu chvíli jsme často pracovali dlouho do noci ve 4 studiích najednou, víceméně jsme tam v tu dobu žili. Ale podle našeho názoru ten výsledek stál za to.

A pokud obě CD srovnáme, v čem je podle vás samotných mezi prvním a druhým, největší posun či rozdíl?

Největší rozdíl byl v psaní. Mnohem více jsme při tvorbě spolupracovali a jamovali. Všichni členové do tvorby zahrnovali svoje vlivy a tvořili své vlastní písničky. Všeobecně je taky zvuk modernější a trošku těžší než byl.

Nedávno jste zveřejnili svůj nový klip ke skladbě "Light Of The Candle".

Tohle bylo naše druhé video pro nové album ("Daughter Of The Reaper" bylo první). Video bylo natočeno na našem zahajovacím koncertě v Debaseru. Pro tento klip jsme chtěli něco jiného, chtěli jsme ukázat, jaké to je, přijít na koncert Dirty Passion a rozhodli jsme se jenom náhodně použít materiál z vystoupení, bez jakéhokoliv scénáře.

Jaký význam vůbec klipům přikládáte a jaká je ve Švédsku možnost umístění rockových klipů do televize? V ČR je například tahle věc velmi omezená. Pokud kapela už svůj klip do TV protlačí, pak se většinou jedná o regionální nebo internetové vysílání.

Televizních stanic, které by hrály rock 'n' roll už tu taky moc nemáme, všechny zmizely. Osobně nám je to vcelku jedno, naše videa šíříme online a dokud se dostanou k fanouškům, jsme šťastní.

Vy sami už jste zhruba před rokem měli možnost navštívit naši republiku, takže bych se rád zeptal, jaké bylo přijetí od fans a jak se vám vůbec celkově v ČR líbilo?

Bylo to úžasné. Vůbec jsme nevěděli co čekat, protože jsme tam ještě nikdy nehráli, ale díky fanouškům jsme se cítili jako doma.

Na závěr se ještě zeptám, jaké jsou plány kapely pro nejbližší období?

Dále na řadě, alespoň co se týče koncertů, je v plánu velké tour, jako předskokani legendární zpěvačky Doro Pesch.

Moc díky za rozhovor!

Spolupráce na rozhovoru: Martin Bílek
Překlad: Tomáš Kundrata

Anglická verze

RECENZE

www.dirtypassion.com
bandzone.cz/dirtypassion
https://www.facebook.com/groups/448533901894696/

booking ČR - 1martinbilek@gmail.com

Zveřejněno: 14. 04. 2013
Přečteno:
3660 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář