Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Pro kapelu EMPIRE se loňský rok stal hodně rozporuplným. Období smutku ze ztráty bubeníka Aleše Zimolky, vystřídala následně radost z vydání nového CD \"Show!\". O všech těchto věcech a též o jeho sólových aktivitách, jsem rozmlouval se zpěvákem Radkem.

Jedním z hlavních témat našeho rozhovoru bude vaše aktuální CD „Show!“, které se k posluchačům dostalo na sklonku minulého roku. Můžeš na úvod čtenářům alespoň v krátkosti nové album představit?

„Show!“…, co k ní říct, máme z ní radost, ale přitom při každém poslechu této desky mě i kluky mrazí. Tahle deska vznikala hodně dlouho a myslím si, že je na ní velmi zajímavý materiál. Album vychází z ducha 80 - 90 let, je plné vyznání a svodů, vzletů a pádů, přesně jako když skáčete na gumě z mostu, o tom přesně vypovídá  skladba „Skok“, jak nám ho připravil život. Ten se s námi totiž moc nesere a někdy nám to dá řádně sežrat.

Já osobně mám po poslechu desky velmi příjemný pocit a troufnu si tvrdit, že aktuální placka nabízí váš doposud nejlepší a nejkompaktnější materiál, pakliže porovnám jednotlivá dosud vydaná alba. Jaký je třeba Tvůj osobní dojem z novinky a jak Ty sám vidíš váš vývoj od debutu „Zrození draka“?

Od „Zrození draka“ uteklo spousty vody a změnilo se dost věcí. Jsme stále ve stejné sestavě, kdy se vlastně střídali jen bubeníci. Na debutu je hezký to, že byl natočený úplně spontánně a nikdo z nás nečekal, že celý náklad CD bude naprosto vyprodaný. Skladba „Na křídlech andělů“ musí znít na každém koncertě, jinak by to bylo tak nějak prázdný. „Lobotomie“ byla deska technická a dost tvrdá, pravý opak prvního alba. Třetí se říká, že by měla být nejlepší a asi i je, to musí posoudit posluchači, ale je fakt, že nám kamarádi muzikanti řikají, že je nejlepší… Myslím, že až čas ukáže …. Osobně mám z desky moc dobrej dojem, povedená muzika, texty které vystihují danou situaci a mé vnitřní rozpoložení a výbornej zvuk. Obal desky se nese stále ve stejném duchu, nazval bych to soukromě „koláž živých fotek s komiksovým přelivem“ (smích). Na desce najdete 10 věcí, od srdce rvoucích balad, jako je třeba „Mirabel“, až po nášup typu „Kráska z temnot“. Rozhodně nevynechejte „Čas“, „Skok“, „Volej“, ale ani ostatní…, každá je prostě jiná!!!

Co se týče skladatelské práce, máte v posledních letech v Empire docela striktně rozdělené úlohy, to znamená Ty veškeré texty, Dario kompletní muzika. Fakt musím uznat, že tenhle systém funguje opravdu spolehlivě.

No, není to až zas tak striktní, je pravda že na všech deskách jsme materiál tvořili spolu s Dáriem, ale to neznamená, že se ostatní kluci flákají! Celkový sound se dotváří a upravuje na zkouškách a probíhá milion konzultací, jak to bude vypadat ve výsledku.

Při samotném natáčení jste opět využili dvou studií, konkrétně Tvého Aquaria, kde se pořizovaly vokály a bicí a Rock Ohrada studia, kde vznikly veškeré další party. V čem je pro vás tento systém nejvíce přínosný?

Ano u mě ve studiu se natáčí neustále něco a jsou tam k tomu dobré podmínky, Dário má home studio a jelikož nemáme ani jeden čas dělat společně, tak to točíme odděleně. U mě se udělají základy a zpěvy, Dário si natočí kytary, klapky a basu u sebe. Potom se to všechno zprcne a smíchá (úsměv).



Kytarista Dario Sapienza nejen, že je výborným muzikantem a talentovaným skladatelem, ale tentokráte si vzal na bedra i veškerou další práci kolem alba, tzn. aranže, mix, mastering i produkci, navíc ještě nahrál i některé klávesové party. Když pak slyším tento skvělý výsledek, tak je to opravdu obdivuhodný výkon. Je vidět, že v jeho schopnosti máte v kapele více než absolutní důvěru, když dostal tolik prostoru (úsměv).

S výsledkem mu pomáhal dost Michal Žďánský, dojížděl k němu a spolu to nějak dávali dohromady, já jsem tak zasekanej ve studiu, že jsem neměl ani čas a ani chuť, protože pár měsíců před tím jsem dodělal sólovou desku a prostě jsem chtěl být od toho dál a jen jsme konzultovali poslané nahrávky. Musim říct, že se to povedlo a Dário odvedl senza práci!

Předpokládám, že s nápadem zpracovat árii „Nessum dorma“ z Pucciniho opery „Turandot“, přišel právě Dario, který ji posléze i sám natočil.

Ano, bingo (smích).

Žel, při povídání o novém CD chtě nechtě musíme zmínit i jednu velice smutnou událost, která kapelu v době vzniku nahrávky postihla.  V květnu 2012 při rallye Český Krumlov zahynul váš dlouholetý člen, bubeník Aleš Zimolka, jenž tuto soutež absolvoval jako navigátor jezdce Petra Pelecha. Asi se zeptám trochu hloupě a možná i netaktně, ale jaký vliv tahle věc měla na vznik alba a vůbec i skupinu samotnou, co se týče jejího dalšího fungování?

Vidíš a jsme opět u toho mrazení…, ano moc to bolí, stalo se, žil rychle a žil dobře! Aleš je a bude v našich srdcích!  Je těžký se s tím srovnávat i dnes. Na desce je mu pár řádků věnováno in memoriam a jeho fotka uvnitř desky je z mého foťáku…, řeknu tady, jak to vzniklo. Byli jsme s Mikim spolu a s našimi dětmi na výletě, vlakem jsme jeli Posázavským pacifikem. Ten den byl vůbec divnej, protože se Mikimu zastavili hodinky, ještě jsme si dělali srandu, že už by si měl koupit něco lepšího a on že tyhle jsou dost drahý na to aby, se zastavovali… No nic,… a když jsme se vraceli zpět na Prahu, projížděli jsme tunelama a vystrčil jsem ruku z okýnka a blejsk…, koukli jsme na to a bylo tam světlo na konci tunelu…, bylo kolem 18 hodiny, přijeli jsme domů, zazvonil telefon a to ostatní už znáte… V noci jsme pak jeli Alešovi pro věci a auto. Pak že není něco mezi nebem a zemí…., kurva…., proč je to vždy tak senzační člověk!

Jak obtížné bylo najít nového bicmena, který by Aleše nahradil nejen po stránce muzikantské, ale i lidské a co bylo tím hlavním důvodem, který nakonec rozhodl pro angažování Tomáše Stloukala?

Tomáš je z líhně bubeníků od pana profesora Veselého, odkud je třeba i Lukáš „Doxa“ Doksanský (Arakain) nebo Honza Podzimek (Loyca, Vilém Čok) atd..atd.., byl tam odsud i Aleš Zimolka a oni byli s Tomem kamarádi. Tomáš zapadl báječně a my jsme šťastní, že po dlouhé době, kdy jsme bojovali a v hlavě strašně srovnávali s Alešem každého, kdo přišel, našli někoho, kdo to tam nasypal a ještě nám padl do oka jako člověk! Vítej, Tome!!!

V období mezi dvěma posledními alby se plnohodnotným členem kapely stal i klávesista a vokalista Petr „Petroff“ Maliňák, který s vámi už dříve spolupracoval jako host. Co vás přimělo k tomuto kroku?

Přimělo? Jak bych to řekl, je to cvok, hraje na klávesy a pije rum (smích). Stal se z něj člen kapely, když se byl podívat na našem koncertě a prej se z toho posral (smích). My jsme nejdříve váhali, ale nakonec je tady a je to tak dobře!

Říká se, že příchod každého nového člena vždy přinese i určité, byť třeba na první pohled ne tolik znatelné změny. Zeptám se tedy, jak a jestli vůbec se změnili Empire právě s příchodem Tomáše a Petra?

S Petrem jsme bohatší o plochy a o jeden hlas ve vokálech. S Tomem se vrátila radost z hraní, po několika měsíčním půstu. Oba jsou moc důležitou součástí stroje, zvaného EMPIRE.

Křest alba proběhl na počátku prosince v pražském klubu Hoodoo, za spoluúčasti spřízněných Dead Daniels a Secong Change. Můžeš i o této akci prozradit nějaké podrobnosti?

Mohu, bylo to fajn, kapela Dead Daniels je spřátelená parta a hezky to tam načnula. Druhá kapela nedorazila z důvodu nějaké drsnějšího přeskupení těsně před koncertem…, chtělo by to více profesionality od některých lidí!!! Jinak bych poděkoval všem, co přišli, myslím si, že se určitě bavili, dále našim kmotrům Vláďovi Růžkovi (Markýz John), Pavlovi Marcelovi (Pumpa) a šéfovi Fajn Rock Music Petrovi Kůsovi! Největší děkovačka je našim kamarádům a fans!!!!

Na podporu „Show“ chystáte určitě i další věci, na mysli mám především nějaké souvislejší turné, případně pořízení videoklipu.

Klip určitě uděláme, jen co bude v exteriérech hezky! Turné se chystá, něco už je potvrzené a to se dá najít na www.empireband.cz.



Od domovské kapely teď přejděme k Tvým, řekněmě sólovým aktivitám. V roce 2011 jsi za podpory spřátelených muzikantů natočil album „Gang“. Pojďme si tedy říci nějaké bližší informace o tomto materiálu. V čem je třeba největší rozdíl mezi touhle deskou a tvorbou Empire?

Desku jsem natočil nejen se svými kamarády, ale také se svým synem Denissem. Tahle placka je víc metal, samej riff a poprvé jsem nechal podladit kytary. „Gang“  je opět o tom co se dělo v mém nitru…, mám pocit, že to musí ven, jinak mě to zabije! Skladby jsou o kamarádství, životě a ženách…, jinak to ani nejde (úsměv). Celou desku jsem napsal sám, na muzice se se mnou podílel syn, jednu skladbu napsal i Petroff (klávesy u Empire), jelikož jsem potřeboval nějakou klavírní pecku. S textem ,,Temné nebe“ mi pomohl Tommy Wheeler (Dead Daniels) a  se zpěvy mi pomohly kamarádky Lucka Roubíčková (Black Bull ) a Evka Markvartová která teď žije v Itálii. Obal na desku dělal Otto Kokštejn a výsledný mastering vytvořil Pavel Marcel. Oslovil jsem prostě pár přátel, měl jsem vždy štěstí na senzační lidi a já si moc vážím toho že kývli všichni!

Jestli se nepletu, tak nahrávka prozatím vyšla pouze v elektronické podobě. Zajímalo by mě, kde, v jaké kvalitě a za jakou cenu mohou případní zájemci tohle album získat? Co pro Tebe bylo hlavním důvodem pro tento způsob distribuce a jak jsi s dosavadním prodejem „po síti“ spokojen?

Je jen v elektronické podobě, protože si myslím, že nemá cenu sólové projekty tlačit do médií, když, jak víme, se dnes prodávají desky po milionech kusů (hořký úsměv). Ta deska měla vyjít běžným způsobem, ale zatím to nevidím… Případní zájemci mi mohou napsat, desku dostanou s plným obalem v nejvyšší kvalitě. Něco se prodalo, ale žít bych z toho fakt nechtěl…, měl bych hlad a brzy bych umřel (smích).

V současné době jsou hodně v módě různé limitované vinylové edice. Nepřipravuješ něco podobného? Jaký je mimochodem Tvůj vztah k tomuto před nedávnem prakticky pozapomenutému nosiči?

Nostalgický, je krásný vidět, že se to objevuje, ty velký desky s krásným obalem…, paráda!!! Jen je fakt, že si to nepustíte v autě (smích).

Chystáš do budoucna něco dalšího, co se týče Tvé sólové tvorby?

Chystám, jsem jak papiňák a musím to vypouštět, na odchod do pekla se ještě nepřipravuju, tak se uvidí…, ale jazz to nebude (smích).

Jak už jsem zmínil v úvodu, jsi rovněž majitelem nahrávacího studio, jenž nese název „Aquarium“. Prozraď nám na závěr tohoto povídání nějaké podrobnosti o jeho fungování – s jakými umělci jsi například spolupracoval, co by měla kapela nebo interpret splnit, aby mohli využít Tvých služeb….

Hihi, to mě vždycky dostane…, s jakými umělci…., no, s těma to dopadne většinou pod obraz (smích). Něco se tu najde -  Aleš Brichta se tu stavil, Ivan Hlas, Vláďa Růžek, Petr Poláček, nevím psal bych tady dost dlouho, ale pokud někdo chce vidět ty obličeje, najde je na facebookovém profilu studia Aqaurium. Kapela musí chtít…, to je vše co musí splnit.

Radku, moc díky za Tvůj čas a ochotu!

Mějte se fajn, poslouchejte rock‘ n‘ roll, choďte na koncerty, kupujte desky (stejně z toho nezbohatnem /smích/) a zachovejte nám přízeň!!!

RECENZE
               
www.empireband.cz
http://www.facebook.com/pages/Studio-AQUARIUM/233973940887

Zveřejněno: 03. 03. 2013
Přečteno:
4424 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář