Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

Útok na USA v září letošního roku otřásl asi každým. Nechceme se v žádném případě nějak přiživit, ale spíš přinést taky názor člověka, který žije přímo v USA.

Yuryho odpovědi jsou trochu překvapivé možná ovlivněné tím, že nežije přímo v NY nebo Washingtonu. Druhá část rozhovoru je věnována činnosti, při které jsme se seznámili a to jsou web ziny.

Co byla tvoje první myšlenka když jsi se dozvěděl o teroristickém útoku v NY?

Yury: Když jsem se prvně dozvěděl o teroristických útocích bylo brzy ráno a byl jsem z toho dost vyplašenej a omráčenej, zkoušel jsem si to vůbec ujasnit. Vůbec jsem nerozuměl o co jde, ale když jsem viděl obrázky v televizi, jak jsou dvojčata v Pentagon v ruinách byl jsem až v šoku. V novinách byla atmosféra extrémní paniky, strachu a zranitelnosti. Myslel jsem si, že snad začala válka, protože takový dojem na mě dělala média a bylo to dost nepříjemný. Dost lidí bylo nepřátelských a plní zloby z těch událostí a částečně to bylo pochopitelný, ale musím říct, že až takhle jsem to necítil. Spojené státy byly po mnoho let zapojené do určitého ?tichého? terorismu v menších zemích jako Nikaragua, Kolumbie a Iráku. Věděl jsem, že terorismus existuje a že spojené státy jsou sami o sobě dá se říci ve své podstatě teroristou, takže jsem se příliš nenechal unést všeobecným slitováním a potřebou spravedlnosti jako většina lidí. Byl jsem jednoduše užasnutý nebo spíš u vytržení, jak někdo může něco takového provést nejsilnější zemi světa a zmizet.

Máš nějaké přátele v NY nebo blízko něj?

Yury: Ne, naštěstí moc přátel v NY nebo blízko něj nemám. Hm ve skutečnosti znám několik lidí v severním New Jersey, kteří znají lidi co zahynuli při tragedii. Oni mají samozřejmě naprosto jiné emoce, než které můžu mít já a tak se je snažím pochopit čím procházejí, dokud ale neztratíš někoho opravdu blízkého nemůžeš to nikdy pochopit. Navíc když jde ještě o šílený útok na veřejnost jako byl tenhle.

Co si myslíš o reakci vašich politiků a o reakci zahraničních na útok?

Yury: Je to založeno v první řadě na křesťanské odplatě a pomstě. V mých očích není to co dělá Bushova administrativa moc vzdáleno tomu co udělali teroristi 11. září, jenže teď je to pod vlajkou spravedlnosti. Co je horší, že to bude možná stát víc životů, což v důsledku nevyřeší vůbec nic. Možná spíš naroste ještě víc nenávist proti Spojeným státům než je teď. Zajímavá je myšlenka, že US nikdy nežádají u OSN nebo nějakého vyššího soudu předtím než někde udeří. Prostě jdou přímo do války ukazují na Usama bid Ladina ? Hitlera 21. století, jehož lidi mimochodem cvičila Reaganova administrativa proti Sovětům v osmdesátých letech. Myslím si, že válka v Afganistánu je o aroganci lidí a navíc je totálně absurdní. Možná pěkně na papíře vypadá: ?Zničíme Taliban a vybudujeme tam lepší vládu?. Samozřejmě Bushe a zbytek politiků uchvátila válka, protože válka je dobrá pro ekonomiku a ekonomika je teď to co u nás trochu upadá. Bush taky pochopil, že tahle válka je velmi silným nástrojem na jeho znovuzvolení a povznést se v očích veřejnosti nad to, že stále mnoho lidí věří, že ?ukradl? volby v roce 2000. Když to shrnu, je to všechno politika jako vždycky. Proč se ale do vojenských operací zapojil Tony Blair a teď i Němci a Italové mi nedochází. Myslím si, že všechno dá smysl začas. Trochu tíhnu k tomu se na všechno dívat dost cynicky, ale myslím si, že teď to tak hodnotit nelze.

Jak změnil běžný život lidí po útoku u vás?

Yury: Lidi se stali víc ?patriotický? v celých Spojených státech vzhledem k těmto událostem. Americký vlajky jsou všude: na autech, budovách, v oknech i na psech. Myslím, že to nejvíc zábavně vypadalo během Halloweenu, když se všichni oblékli do strašidelných masek, ale všude byly ty vlajky. Působilo to až trochu ironicky. Kromě toho se z toho stala taková ?příkazová móda? a je z toho velký byznys. Musím ale říct, že obecně jsou lidi víc opatrní. Někdo tvrdí, že se Američané probudili z jejich plastického konzumního snu... ale to podle mě zcela pravda není. Lidi tu pořád sní a to podle mě jen demonstruje jejich reakci na válku v Afganistánu. Většina lidí co jsem viděl o tom mluvit, spíš uvažují o Hollywoodském akčním snímku, kde bude zápasit dobro se zlem nebo o jakémsi druhu video hry, kde o renegátech, kteří jsou totálně postradatelní.

Myslíš si, že tenhle problém nějakým způsobem může ovlivnit under scénu nebo muziku jako takovou? Co konkrétní problém kapely Anthrax a stejnojmenné biologické zbraně?

Yury: Pravděpodobně to bude mít nějaký efekt na ug scénu, ale hlavně asi tady v USA. Ve zbytku světa asi zůstane všechno tak jak je. Hm ale nakonec všechno může ovlivnit muzikanta pokud je dostatečně citlivý na svět kolem sebe takže to muziku může ovlivnit dost. Co se týče Anthraxu, dělal jsme si z toho trochu srandu, když to všechno začalo. Co se týče kapely, dovedu si je představit, jak připravují na nějaké ?Bio teroristické tour? ale museli by to určitě zrušit z důvodu, že by to bylo politicky nekorektní hahaha.

Takže to by jsme měli jednu část a teď k té druhé. Píšeš do několika web a tištěných zinů. Který je tvůj oblíbený a proč?

Yury: To je pravda, zrovna teď píšu do Oskorei (Norsko), Unrestrained! (Canada), Qvadrivivm (Finsko) a Erebus (USA). Taky jsem přispíval do Ad Arma! (Litva), Juggernaut (USA), Metal Curse (USA), Sub Kultur (Norsko) a taky jsem dělal interview do příští Brutallica (Bulharsko). Je dost těžký říct, který z nich je můj oblíbený, protože každý z nich má pozitivní i negativní stránky. Hm mám rád psaní pro Erebus, který ode mne má asi nejvíce materiálu. Taky rád píšu do Qvadrivivm, ale nejsem si teď jistý jeho budoucností...

Co si myslíš, že bude do budoucnosti lepší, tištěné nebo web ziny??

Yury: Já jsem vždycky měl tištěné ziny radši, jelikož si je můžu vzít s sebou a nemusím být připojen na internet a namáhat moje oči. Webziny jsou dobrý vynález a zdá se, že jsou pořáde lepší a lepší.... co se týče designu. Přesně nedokážu říci, jak to bude v budoucnosti... vlastně nemám moc času tohle téma sledovat, ale myslím si, že tištěných zinů bude pořád více než těch elektronických.

Kdy jsi začal psát do zinů a co byl první impuls?

Yury: Začal jsem před pár lety. Předtím jsem dělal nějakou práci pro časopisy a distribuce, jako Coroner's Report, což byl výbornej čásák, který bohužel již ale neexistuje. Zde je tedy pár důvodů proč jsem začal. Za prvé to byla moje vášeň pro undergroundovou muziku a touha být součástí undergroundu. Za druhé, to bylo pro to, že v zinech se neobjevovaly takové věci, o které jsem se zajímal a také kvalita, jak v psaní tak obsahu. Za třetí, a to je možná nejdůležitější, že psaní mohlo oslovit intelektuálně mojí osobnost a usměrnit mé myšlenky do nějaké produktivní formy...

Kolik času denně strávíš na inetu? Jsi připojen i v práci?

Yury: Připojen jsem pár hodin... tak 4 maximálně. Pracoval jsme pro počítačovou firmu, kde jsem mohl taky na internetu více objevovat. Ale to teď už neplatí. Moje práce v současnosti je... najít si práci!!!!

Co nám řekneš na závěr......

Yury: Díky Jirko za příležitost za zveřejnění mých myšlenek ve FOBII. Podporuji každého, který takovouhle práci pro ziny dělá... já teď píšu do pár, které jsou snadno přístupné přes inet. Adresy jsou dole...

Zdravím čtenáře v České Republice a zahraničí.

Yury Arkadin

Erebus Magazine - www.erebusmagazine.com

Qvadrivivm mag. - http://qvadri.cjb.net

Sub kultur mag. - www.subkulturmag.com

Oskorei mag. - www.oskorei.com

Unrestrained mag. - www.unrestrainedmag.com


Zveřejněno: 18. 11. 2001
Přečteno:
3379 x
Autor: Manafob | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář