Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Dnes sa píše dátum 24.10.2004, čo je jeden deň po obávanom (najmä uši sa obávali) a zároveň obľúbenom (tými, ktorým to udrie na nôtu) festivale.

Guru klub je na takúto akciu ako stvorený - dve veľké miestnosti - jedna veľká pre veci "spoločenského" ;-) rázu (požívanie alkoholických, poprípade iných omamných látok), kde si ľudia mohli pozrieť aj Večerníček na STV1 :-)) a druhá, úplne skvelá pre koncerty. Dalo sa to tam krásne ozvučiť, veľká sála,  obrovský bar s mnohočlennou obsluhou, no čo viac si človek môže priať. Lepšie miesto na metalové podujatie snáď ani už neexistuje... No ale už priamo k samotnému koncertu.

Pri prechádzaní teľacím rituálom (pečiatkovanie) som si na stene všimla oznam - Disavowed a Pyaemia nevystúpia kvôli obnovenému zraneniu bicmana, miesto nich však vystúpia Putrefied. Asi hádam prvé zmrazenie nálady, ale človek si povie, že nuž čo... Nakoniec to nebolo až tak katastrofálne a ľudia si koncert parádne užili. Druhé prekvapenie už bolo dosť príjemnejšie (aspoň pre mňa), keď mi bolo povedané, že kapely budú hrať podľa poradia na CD od konca. To som ešte zabudla spomenúť, pri vstupe každý obdržal zdarma CD, no tak tých Pyaemia a Disavowed si mohol vypočuť aspoň po koncerte. Ja som sa k tomu zatiaľ ešte nedostala, ale keď to napravím, určite sa tu objaví medzi recenziami dačo o tomto nosiči.

Koncert sa začal klasicky neskoro (miesto o 16:00 asi o 17:30), ale už aj ľudia chodili neskoro, tak nikto nenadával. :-) No jediné sťažnosti padali zo strán nežilinčanov, ktorí mali problém Guru nájsť. Pre vylepšenie predstavy vám trošku priblížim, ako asi klub zvonku vyzerá - je to protiatómový kryt, takže zo zeme trčí vyslovene len zopár tehličiek a tabuľa Guru. No nijak majestátne sa netýči a ak ho chce niekto zbadať medzi internátmi, musí mať rontgenove oči, alebo sa teda poprechádzať pomedzi prenádherné študentské ubytovne. :-)

Tááák a teďko k věci. Ako prví začali smažiť Dehonest. No, musím priznať, že som zvyknutá na ako prvé tie "horšie" kapely (čo samozrejme nie je pravidlom), ale títo chlapíci hrali ozaj viac než slušne. Craniotomy, to snáď už ani nemusím veľmi uvádzať, boli proste skvelí... Výborná pódiová show, vynikajúci kontakt s publikom... Je naozaj nezvyk, aby vlasy lietali už takto na začiatku koncertu, najmä keď kapiel má pred sebou človek ešte desať, ale to čo oni zahrali, tomu málokto odolal. Perversity hrali tiež veľmi kvalitne, aj keď o kúsok pomalšie od predchádzajúcich kolegov, čo spôsobilo náhly útlm v headbangu a aj obecenstvo sa trošku preriedilo. Tram-ta-da-dá a na scénu prichádzajú Wayd aj so svojim deathom s progresívnymi jazz vplyvmi. Veľmi som sa na nich tešila a bola som zvedavá, pretože naživo som ich doteraz ešte nevidela a ich albumy sú pre mňa tuze pěkné. Publika značne pribudlo a sála ožila, headbang sa striedal s tanečným besnením, Wayd si svoje kúsky naozaj užili a zahrali na skutočne dobrej úrovni. Zanechali (teda aspoň vo mne a očividne aj v iných) ten najlepší dojem. Keď dohrali, zaznelo ešte pár výkrikov a ľuďom sa s nimi očividne nechcelo rozlúčiť, tak len bezmocne prizerali a nakoniec sa rozišli.

Ako ďaľší nám časť svojho repertoáru predviedli Typhoid, ktorí opäť dali Deathfestu tvrdší charakter. Ani neviem čo viac dodať, hrali vynikajúco, mali výborný zvuk a publikum sa bavilo. :-) Na Dysanchely to však očividne všetko upadlo, nemyslím si, že by to bolo tým, že by boli nejak zlí hudobníci, ale skôr tým, že ľudia si privykli na ich predošlé počiny a tak je problém prekusnúť to a prísť na chuť novej, inej tvorbe. Aspoň myslím, že ich predošlé počiny si u death metal fans moc veľkej priazne neužili.

Eternal Bleeding boli vynikajúci a očividne v dobrej nálade, publikum sa bavilo, mnohí sa pri ich hudbe usmievali (nie ako posmech, ale proste úsmev nad krásou tej hudby - aj keď slovo krása sa asi moc do deathu nehodí, tak snáď sa nikto neurazí :-)) jednoducho dobrá hudba, dobrá nálada... Ktorú ešte pozdvihli prerobením pop hitov tejto doby - Dragostea Din Tei a Chiuaua (či ako sa to píše). Takže toto je ďaľšia kapela, čo vytrhla ľudí z death vážnosti (predtým Wayd). :-) Čím si ovšem získali veľký plus. Po nich prišli poľskí Parricide, parili slušne, šikovní to chlapci. Seeds Of Sorrow rozparádili obecenstvo najviac, ako sa len dalo, sála sa opäť a zas zhustila (ona sa vlastne postupne napĺňala stále viac a viac) a kyslíku ubúdalo, cigaretového dymu pribúdalo. Prečo to píšem vám bude hneď jasné. "Už idú, už idú" Sanatorium, obľúbenci slovenského publika a miestnosť už takmer praská vo švíkoch. Pozrela som si asi prvé tri piesne, ktoré môžem ako inak, len a jedine pochváliť. Po opustení sály som sa rozhodla z pár dôvodov opustiť celý koncert z dôvodov zlyhania základných ľudských zmyslov (zrak, čuch, sluch :-) ), kedy som usúdila, že už z koncertu viac nič nebude. Kapiel bolo naozaj dosť veľa, to je aj dôvod, prečo som vám sem jednotlivé sety nepriblížila lepšie - po asi 6 kapele z toho nastal tak trošku zmätok.

No, každopádne, veľmi veľmi vydarená akcia, aspoň za to, čo som zhliadla, by som dala kapelám a Mr. Martinovi Belobradovi jednotku s hviezdičkou. Jen tak dál...


Zveřejněno: 24. 10. 2004
Přečteno:
3282 x
Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář