Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

BRNO STÁLE V PLAMENECH LP 2012, kooperace více vydavatelství

V prosinci přišla na svět kompilace, vydaná v kooperaci dvanácti labelů BRNO STÁLE V PLAMENECH, jež vyšla pouze na vinylu, a volně navazuje na čtyři roky starou nahrávku SPALTE BRNO NA PRACH. Jak už z názvu vyplývá, jedná se o výběr, na kterém svůj um předvádí čtrnáct kapel z Brna a jeho přilehlého okolí, pohybujících se ve vodách hardcore punku.

Prostor dostávají zavedená jména na scéně, ale i kapely méně známé a dokonce i takové, o kterých jsem v životě neslyšel. Což samozřejmě není nic zvláštního, do nitra místní punkové scény rozhodně nevidím. Každopádně mě zaujal koncept celé nahrávky, od několika zúčastněných kapel mám doma pár vinylů, a jelikož rád objevuji novou muziku, na tuhle desku jsem se těšil.

Výkop obstarávají FESTA DESPERATO. První, co praští do uší, je skvělý zvuk songu Varování. FESTA i zde ukazuje temnou tvář svého crustu načichlého metalem, a jelikož jim to šlape podobně dobře jako z LP Psi Vatikánu, nemám výhrad. Následující THE INTRUDERSS se těsně po vydání desky stačili rozpadnout. Tady se prezentují punkovou vypalovačkou, která má ale prapodivný zvuk. Za muzikou zaostávají oba dva vokály, které lze zaslechnout. Nic, co by mě zvedlo ze židle. V případě BOY se už ale bavím. Ne, že by mě podoba melodického punku někdy kdo ví jak bavila, ale zde uvedený song má co nabídnout. Refrén se povedl na jedničku, jedno z nej překvapení na desce. Sympatický je mi i přístup kapely, jak uvádí v rozhovoru, radši dlouho cvičí zavření ve zkušebně, než odehrají první koncert, nebo vydají nahrávku, tudíž žádná nedotažená rychlokvaška.
První kapela, která má na kompilaci dvě věci, jsou BOMBATÖLCSÉR. Proč asi? Obě jsou krátké, jednoduché, naštěkané zpěvačkou, ale nijak výrazně mě svou crust grindovou kombinací nezaujali. MACGYVER jsou zřejmě nejpřístupnější kapelou z celého výběru. Začátek skladby Ode zdi ke zdi je zabalen do rockového hávu, aby se ke konci lehce punkově rozjel. Příjemná záležitost. TUMMO patří k mým oblíbeným kapelám. Tam, kde skončila debutová deska, začíná i Hlídač, jen s tím rozdílem, že je song nazpíván v češtině. Na desce se oproti zbytku kapel odlišují svým stoner hardcorem. Stranu A uzavírají dvě věci od kapely V DOBĚ MORU, kteří jsou ze všeho nejvíce grind, a k tomu crustu jen lehce čichnou. V slušném zvukovém kabátě valí obě dvě věci dopředu. Střídají se dva druhy vokálů od murmuru tahaného až z paty, po jekot. Celkem slušná práce, ale že by v záplavě českých grindovek vynikali, to nelze tvrdit.

Stranu B otevírají 6MAS, ti se vezou překvapivě na odlehčenější vlně. Začátek Viny je spíš taková veselá skákačka laděná k tanci, stojící na chytlavé base, což moc neladí s textem. Přesto se dostane trochu i na ten grindcore. RISPOSTA – to je špička tuzemského crustu, alespoň u mě určitě. Zde předkládaný Obchodník s rakvemi jenom potvrzuje svou kvalitu. Risposta si svůj status u mě s přehledem uhájila, těším se na nějakou novou desku. MIDNATT DÖD a další žena za mikrofonem. Kapela často střídá tempa a míchá ostřejší punk s crustem, celé to snažení je zahaleno temným vokálem. Zatím průměrného vyznění, ale nezní to špatně, že by příslib do budoucna? MORSA v nic moc zvukovém kabátě mě nepřesvědčili. Skladba je směsí grindu s crustem, ale jakoby od nikud nikam. Další ženský vokál je celkově v pořádku, výhradu mám k užití angličtiny, nesedí mi tam. MAD PIGS podobně jako BOY, ostatně v obou kapelách zpívá jeden a ten samý vokalista, hrají melodický punk. Skladba 2012 s nasamplovaným projevem Václava Klause, odsýpá převážně v kvapíkovém tempu, solidní záležitost. S.U.M.O. se představují hned dvakrát, bohužel mají suverénně nejhorší zvukovou stopu. Obě Crust/grindové sypačky (ve druhé se i zpomaluje) zřejmě potěší asi jen nejbližší okruh kamarádů, ničím zajímavé záležitosti. Brněnští matadoři SEE YOU IN HELL uzavírají kompilaci songem Proměny, který se odvíjí ve stejné podobě jako na jejich nové desce Jed, čímž se rozumí výborně šlapající záležitost. Jasná hitovka se srozumitelným vokálem, který je v chytlavém refrénu podpořen sbory.

Toť zvuková stopa. Jenže tou to celé nekončí. Stejně důležitým dílem je booklet. Ten je vyveden v podobě časopisu ve velikosti formátu A4 o 84 stránkách! Každá kapela má svůj list, kde je otištěn text zastoupeného songu, a to jak v češtině, tak převážně i v anglickém překladu, a u většiny kapel nechybí ani info o jeho nahrávání. Půlstránkový prostor dostávají i labely, podílející se na nahrávce. Každý z nich využil svůj prostor po svém, někteří pouze jako reklamu, někteří pánové přiložili i myšlenku. Výborně to vystihl ve svém sloupku Ladislav Oliva, s jehož názorem a pohledem na věc se téměř ve většině bodů ztotožňuji. Poté následují rozhovory se všemi s účastněnými kapelami. Ty jsou různě dlouhé, většinou odpovídají všichni členové kapely a tudíž se rozhovor dost nafoukne, někdy to nevadí, občas je to na škodu. Kvalita rozhovorů je potom kolísává. Častokrát jsem se dozvěděl zajímavé věci, rozhovor byl čtivý, naopak někdy jsou kapely zpovídajícím zahnány tam, kam až ani tak mířit nechtěly, nebo se rozhovor natáhne na vcelku nudné tlachání. Závěr bookletu obstarává anglický text, který na třinácti stránkách popisuje brněnskou scénu. Všechno je zpracováno s nápadem, ale jako velkou chybu vnímám fakt, že se v bookletu objevuje velké množství chyb a překlepů, které čtení ruší, zkrátka punk přístup (úsměv).

A jaká že je brněnská scéna pohledem nezaujatého člověka, který není typickým fanouškem hardcore punku? Po hudební stránce je potřeba odhodit růžové brýle a říct, že tato kompilace je průměrnou záležitost. Objevují se na ní kapely, které jsou dlouhodobě kvalitní a mají co nabídnout. Z této kompilace bych jmenoval ty nejznámější jména SEE YOU IN HELL, TUMMO, FESTA DESPERATO, RISPOSTA, kteří svou úrovní zbytek suverénně převyšují. Zastoupena je tu spousta dobrých kapel, které ale čeká hromada práce, aby se staly zajímavými a byly vůbec přínosem. A potom nemohou chybět kapely, které lze považovat, prozatím, za slabé. Podobné je to ale v každé scéně na světě, a je jedno jestli je to punk nebo metal. Klady a zápory jsou všude stejné. Široká nabídka koncertů, na které těch pár zapálených lidí, ani při dobré vůli, nemůže stíhat chodit. Na chodu pěti kapel se podílí celkově osm lidí (přitaženo za vlasy). Kapely neustále zanikají, v případě některých je to opravdu velká škoda (EVIDENCE SMRTI), aby hned další vznikly a tak je to pořád dokola.

Dnes je to bez nějakého bodového hodnocení, nicméně i přes některé zmíněné nedotaženosti, všichni ti, kteří se na téhle kompilaci podíleli, mají můj hluboký respekt, a nemůžu jinak než tomuto projektu držet palce.

Seznam skladeb:
  1. FESTA DESPERATO - Varování
  2. THE INTRUDERSS - 7 miliard
  3. BOY - S náma si nebudou hrát
  4. BOMBATÖLCSÉR - Alcoholic Brainwash
  5. BOMBATÖLCSÉR - Fukušima noční můra
  6. MACGYVER - Ode zdi ke zdi
  7. TUMMO - Hlídač
  8. V DOBĚ MORU - Černé zlato
  9. V DOBĚ MORU - Nevděční
  10. 6MAS - Vina
  11. RISPOSTA - Obhodník s rakvemi
  12. MIDNATT DÖD - Peklo na zemi
  13. MIDNATT DÖD - Hromada kostí
  14. MORSA - Mirrors of Society
  15. MAD PIGS - 2012
  16. S.U.M.O. - Za rohem
  17. S.U.M.O. - Kurva
  18. SEE YOU IN HELL - Proměny
Čas: cca 40 minut

Zveřejněno: 16. 01. 2013
Přečteno:
3921 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář