Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

SCENERY – Mental Confusion CD 2012, Pařát

Myslím si, že název placky přesně vystihuje stav, ve kterém se posluchač bude nacházet po poslechu jejího obsahu. Nic jiného než duševní zmatek totiž nemůže nastat. Někdo nebude mít sílu na to se do dobrodružství pouštět znovu, ale kdo SCENERY zná, tak ví, že odhodit tuhle desku by byla veliká škoda. Chce to jen větší dávku trpělivosti a vše se srovná do poslouchatelné úrovně.

Ačkoliv, tentokráte to trvalo hodně dlouho. Chápu náročnost kompozic i zručnost muzikantů, ovšem u SCENERY mám již delší dobu pocit, že příliš sázejí na techniku, přičemž opomíjejí líbivost kompozic. Na jednu stranu je fajn nasekat za sebe několik krkolomných postupů. Na druhou stranu co je to platné, když vrcholné vyznění není dostatečně silné.  Vím, že je velmi těžké najít recept jak to všechno smíchat, aby člověk nemusel polevit v technice, ale někdy musí zvítězit rozum nad umělkováním. Získávám dojmu, že recept jak to dělat správně měl jen jeden člověk na planetě a ten si ho vzal na konci roku 2001 bohužel do hrobu. Asi nebudu daleko od pravdy, že kluci se nechali strhnout hrou kapely Death.

Přičemž začátek desky dává naději, že by se mohlo tentokráte trochu zjednodušit, ale ne. Je to jen klamný dojem. Na ploše necelých 40 minut se vystřídá nespočetné množství témat, až vám z toho půjde hlava kolem a je na každém jak se s tím popere. Co se týče mě, tak já v té spleti různých vyhrávek, sól, změn tempa, riffů a kdo ví čeho ještě, postrádám nápad. Nějaké silné téma, které by mě posadilo na prdel. Za celou desku žel ne. Jediné, co vítám, je perfektní podkreslení klávesami.

Tím ale nechci říct, že deska je špatná. To vůbec ne. Deska je to dobrá, jen je prostě příliš náročná. Kluci si to takhle hrají sobě pro radost. Určitě ji ocení celá řada muzikantů a vyznavačů technického death metalu. Já bych přeci jen čekal trošku více emocí. Také bych čekal lepší zvuk trošku. Ale zde se asi také hrálo více na čitelnost než na pocit.

Tak co s tím? Kapela sama asi ví jak se chce směrovat a presentovat, komu předkládá své dílo. Kritika je neúprosná. Deska SCENERY je výborné dílo po hráčské stránce. Je decentní, přesné, nasycené. Ovšem zdá se mi tak nějak bez duše. Ale pozor, zdání může leckdy klamat!

Čas: 37:25

Seznam skladeb:

  1. Mist Of Reality
  2. Malleus Maleficarum
  3. Abyss Of Awaken
  4. Armful Of Eternity
  5. Apostase
  6. Hallucination
  7. Sieve Of Infinity

http://bandzone.cz/scenery
http://www.paratmagazine.com/


Zveřejněno: 15. 11. 2012
Přečteno:
3638 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 11. 2012 11:47 napsal/a Coornelus
...
Myslim, že to IFA vystihl celkem dobře. S hodnocením také souhlasim. Jen bych za sebe dodal, že mi tam dost vadí vokál, ten je divnej.
15. 11. 2012 11:08 napsal/a Asphyx
tedy
deska, přiložená k Pařátu se opravdu hodně povedla. Líbí s emi jak zvuk, tak nápady přenesené na desku. Jediné, co mi trošku občas vadí, je občasná přílišná \"technická exhibice\"! To se pak trošku ztrácím. Každopádně s bodovým hodnocením souhlasím v plném znění obžaloby:))