Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Tortharry se mi vždycky líbili, teď mají konečně venku novou desku a já na to opožděně reaguji rozhovorem? (rozhovor vzniknul ještě před personální změnou, která se udála 28.9.2004.)... na otázky odpovídal manager Goro

1.Ahoj, co teď právě děláš a jak se daří?

Čoveče, teď právě sedím u PC a začínám psát  odpovědi na tvé otázky a jinak se mě i Tortharry daří dobře.

2.Co je u Tortharry právě teď nového?

V současné době jezdíme nějaké koncerty po ČR, což neni asi nic nového a zrovna pracuju na přípravě letošního CBR Tour 2004, které bychom chtěli zopakovat opět po roce. Loni jsme tour po ČR odjeli s Colpem a Dodem a letos bychom chtěli přibrat ještě dvě kapely, které Dodo vydává u své firmy CBR.

3.Rozhovor se bude točit spíš hodně kolem nové desky, tu jste vydali po 4 letech, proč tak dlouhá pauza? Nebyl čas na skládání?

Materiál na CD byl vlastně dle našich představ připraven už někdy ke konci roku 2001. S tim jsme odjeli do studia, že natočíme předprodukci, aby se vše během několika měsíců doladilo. Ale až při předprodukci jsme zjistili, že aranže skladeb a celkový dojem z připraveného materiálu, nebyl vůbec dobrý, takže se vše vzalo prakticky od začátku. Během týdne se upravily aranže skladeb, jedna skladba vznikla nově až právě při této předprodukci, takže to byl takový začátek našich lopot s ?White?. O dalších problémech si povíme určitě později, takže přejděme k další otázce.

4.Vydání CD ?White?, se neustále oddalovalo, předcházela mu dlouhá odmlka, zdržení, proč?

Další zdržení bylo zapříčiněno zejména našimi problémy s najatým bubeníkem, který těsně před natáčením onemocněl zánětem šlach, takže se hledala náhrada a nakonec se o nahrání podělili oba dva, jmenovitě Miloš Maier a Roman Lomtadze. Pro doplnění musím ještě dodat, že náš stálý bubeník Juan se nemohl natáčení s osobních důvodů zúčastnit, ale v kapele a koncertně stále působí beze změn. Další z důvodů zdržení bylo pilování celkového zvuku, na kterém si dal náš producent Miloš ?Dodo? Doležal opravdu záležet a výsledek opravdu hovoří za vše!!! Netvrdíme, že pauza mezi jednotlivými CD nemohla být kratší, ale myslím že v naši hudební branži zase není až tak důležité sázet každý rok jedno CD třeba na úkor kvality, myslím že není kam spěchat, pokud chceme nabídnout CD srovnatelné se světovými kapelami, tak jsme ten čas radši nechali delší. Teď samozřejmě mluvím hlavně o zvuku CD, co se týká hudby, tak to ať posoudí posluchač sám.

5.Jak nahrávání probíhalo? Byly při něm nějaké problémy (viz. Odklad vydání)?

O problémech při předprudkci jsem se již zmiňoval a jinak samotné natáčení probíhalo v klidné a pohodové atmosféře, což bylo hlavně prací producenta Doda a poskytnutí neomezeného časového prostoru pro natáčení. Žádné tlaky tipu dnes musíme dodělat bicí, zítra basu atd.atd... První týden se natočily pouze základy bicích, potom byla pauza a postupně během několika měsíců se vše dodělávalo. Takže to nebylo asi klasické natáčení, na které tady je většina kapel zvyklých a nám takovíto systém zcela vyhovuje.

6.Zvukově se mi nezdá, že by šlo o nějaký velký skok-posun od ?Unseen?, jak to vidíš ty?

Můj osobní názor je takový, že tam zcela jasně je slyšet posun 4 let, a že je CD opravdu na světové úrovni. Samozřejmě, že Unseen byl udělán také skvěle, proto možná se ti nezdá až takový posun. Ale White je rozhodně hlasitější a výraznější CD, za což děkujem zejména producentovi. Ale ještě jednou tvrdím, že je to pouze můj osobní názor, někomu se to může líbit, někomu zase vůbec ne. S protikladnými názory na White jsem se už samozřejmě setkal a rád si každý názor vyslechnu.

7.A co stylový vývoj, postoupili jste někam (tvůj názor)?

Stylově jsme se trochu pokusili odchýlit od stereotypu už trochu stagnujícího death metalu u nás. Určitě netvrdím, že bychom se chtěli od tohoto stylu oprostit, to nikoli, ale spíše jsme se snažili o vložení nějakých nových postupů a prvků do tohoto stylu muziky. Snažili jsme se udělat CD pestré, složené z různých hudebních stylů, což se nám snad alespoň trochu povedlo. Určitě hodně k tomu pomohli i naši dva najití bubeníci, kteří do naší muziky dali spoustu nových věcí a výsledek je určitě hodně zajímavý. Mě osobně se to hodně líbí, posluchači musí posoudit sami.

8.Přestože je už víc jak půl roku od vydání, nějak na vaší desku nemůžu narazit u tuzemských dister, soustřeďujete se na domácí trh a fans anebo spíš na zahraničí prostřednictvím vašeho vydavatele CBR?

Máš pravdu, CD je k mání pouze v pár vybraných krámech v Praze, Brně, Hradci Králové, Ostravě a domovském Náchodě. Po zkušenostech s prodejem CD Unseen, jsem se rozhodl to řešit pouze takto omezeně, s tím že hlavní prodej je samozřejmě na koncertech a přes internet. Při distribuci minulého CD se několikrát stalo, že jsem dodnes neviděl CD ani finance. Tuzemské větší distribuční společnosti ti zase nabídnou tak směšné podmínky, že ti to nepokreje pomalu ani náklad na CD, takže proto jsme se rozhodli pro tuto variantu. Až čas ukáže zda to je či není dobré řešení, uvidíme. A co se týká malých distributorů a prodejců po koncertech, tak tam zase narážím na problém, že 90% z nich chce CD pouze na výměnu, což je pro mě absolutně k ničemu. Já osobně žádné oficiální distro nevedu, takže nemam prakticky možnost vyměněné tituly nabídnout dále. Do komise většinou distra nechtějí, nebo zpátky narážím na problém serióznosti jednotlivých prodejců. Nevím jestli je to logické vysvětlení tvého dotazu, ale v současné době to tak prostě u nás funguje.

9.Jste s prací CBR records a s nahráváním v Žirovnici spokojeni?

Zcela určitě k Dodovi jezdíme rádi, vždycky se těšíme na spolupráci a naše vztahy jsou za 8 let nejenom pracovní ale i přátelské. Snažíme se společně něco budovat, tak uvidíme zda se nějaké plány podaří dotáhnout do nějakých konkrétních představ. Dodo má skvěle vybavené studio, s dobrým zázemím a jeho trochu odlišný styl práce nám také vyhovuje, takže jsme opravdu s CBR i studiem spokojeni na 100%.

10.Jak je to s podporou nové desky koncertně? Nějak na vás nemůžu narazit, viděl jsem vás letos vlastně jen na Open Hellu?

Trochu mě to trápí, ale v současné době těch koncertů je opravdu podstatně méně než dříve. Trochu to spojuju s finančními nároky, které se trochu zvedly, ale hlavní problém to asi nebude. Dříve jsem také dělal koncerty na výměny, což je u mě v současné době dost komplikované, protože u nás je kraj totálně mrtvej na tento druh hudby a navíc nejsem schopen pořádajícím kapelám nabídnout stejné finanční požadavky, které máme my. Někdo to pochopí, druhý ohrne nos, co jsme za frajery, ale rozhodnutí kapely hrát za honorář respektuji. Je mi jasné, že tím koncertů ubývá, proto se snažíme s Dodem budovat něco samostatného, nezávislého na ostatních a k tomu má přispět i CBR Tour, které by se mělo jet letos na přelomu listopadu a prosince.

11.Pro mě jste byli vždycky nedoceněná kapela, hrajete specifické, vaše vlastní pojetí death metalu a to si myslím dost lidí orthodoxněji založených nekousne, sdílíš semnou můj názor, anebo ne?

Ano zcela určitě. Na jednu stranu jsme v tomto směru trochu kontroverzní v naši branži, ale my nejsme ta kapela, která by se měla poddat okolí a nechala si vnucovat názory druhých. Měli jsme dříve spoustu problémů s několika nejmenovanými kapelami vlastně jenom kvůli tomu, že nejsme ?Orthodox?, ale copak to je důležité, nechápu to a dodnes tomu nerozumím. Myslím, že produkujeme celkem dobrou muziku, jak sám říkáš specifickou a nezáleží nám opravdu na tom, abychom se tvářili na fotkách zle a abychom chodily v černých okovaných hadrech, o tom to fakt není. My se muzikou bavíme, rádi potkáváme kámoše z jiných kapel a hlavně s nikým nezávodíme a nesoupeříme. U nás mi připadne, že se kapelám jedná opravdu jen o to, aby mohli říci prodal jsem 5000CD a odjel jsem světové turné s kýmkoli. Samozřejmě i my to děláme pro nějaké vyšší cíle, ale trochu mi to v naši zemi připadne fakt napalici. Rozhodně nikomu nezávidíme úspěchy, ba naopak, rád přijdu a řeknu ?ty vole to bylo fakt super, jen tak dál?!!!

12.A jsme u konce, pokud chceš ještě něco sdělit, máš možnost?

Asi snad jen ať se všichni Vaši čtenáři mají skvěle včetně Vás v F.O.B., přeju hodně čtenářů, moc děkuju za prostor pro rozhovor a doufám někde na koncertech naviděnou!!!

Odpovídal Luboš ?Goro? Gorgán, manager Tortharry


Zveřejněno: 02. 10. 2004
Přečteno:
3399 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář