Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

HAGGARD - Eppur Si Muove CD 2004 - Drakkar

Gotici Haggard opäť zaútočili prepracovaným albumom, no ved napokon bolo už aj celkom na čase... Aj keď pre ich minulú dávno-dávnu tvorbu sa možno výraz gotika až tak nehodí. ;-) Ale vzhľadom k súčasnosti je to jedna z najlepších gotík, aké sa nachádzajú v našom pásme slnečnej sústavy. Prejdem teda rovno k veci.

Eppur Si Muove je nápadmi podobný albumu Awaking The Centuries, aj keď ten bol o čosi chytľavejší. Tuto si treba album vypočuť už tak zo tri razy, aby sa doňho človek zbláznil. :-) Úvodná pieseň All´Inizio E La Morte začne klasicky ako každý haggardovský album, čiže chórmi sprevádzanými bicími a potom sa tam rozparádia ostatné nástroje. Celý album je skôr klasický, než stredoveký, ako to bolo na predošlých albumoch. Speváčka už nespieva obyčajným čistým hlasom, ale operným. Asis sa svojho charakteristického vokálu nevzdal a dobre urobil. :-) Inštrumentálky alebo čisto folkové piesne majú stále ešte tú svoju, starú dobrú atmosféru, ktorá nenechala jedinú dušu v nekľude. To krásne hrané ticho, ktoré skupina produkuje, sa jednoducho nezaprie... Texty vám bohužiaľ nepriblížim, keďže sú väčšina v jazyku, ktorému nerozumiem... ale odhadujem to na španielčinu. Také najvýraznejšie piesne sú asi Per Aspera Ad Astra, Of A Migh Divine a Herr Mannelig... The Observer je trošku tvrdšia od ostatných... Ani neviem, čo k tomuto albumu viac dodať. Skladby sú zahraté prekrásne, bezchybne, symfonicky, prepracovane... Jednoducho oplatilo sa na toto dielko čakať. Už len čakať, kedy títo majstri zablúdia aj na  Slovensko, alebo do Česka a zahrajú nám tu...

Takže to zhrniem... Úplná dokonalosť! Aj keď menej chytľavé na prvé počutie, má veľa zákutí, ktoré treba prebádať... Toto si proste MUSÍTE vypočuť s veľkými M, U, S, Í, T a aj E.

www.haggard.de

1. All´Inizio E La Morte

2. Menuetto In Fa-Minore

3. Per Aspera Ad Astra

4. Of A Might Divine

5. Gavotta In Si-Minore

6. Herr Mannelig (long version)

7. The Observer

8. Eppur Si Muove

9. Largetto / Epilogo Adagio

10. Herr Mannelig (short version

Zostava:

Asis Nasseri - spev, growling a gitara

Luz Marsen - bicie, kotlové bicie

Andi Nad - bass gitara

Danny Klupp - gitara, akustická gitara

Karin Bodenmüller - soprán

Sasema - soprán

Florian Schnellinger - bas

Hans Wolf - piáno, cimbál, klávesy

Kathrin Pechlof - harfa

Kerstin Krainer - husle

Steffi Hertz - viola

Judith - viola

Veronika - viola

Susanne - viola

Ivica - basa

Mark - flauta

Kathrin Hertz - violončelo

Christoph v. Zastrow - flauta

Robert Müller - klarinet

Florian Bartl - oboe

Fiffi Fuhrmann - crumhorn


Zveřejněno: 24. 09. 2004
Přečteno:
3504 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 10. 2004 19:49 napsal/a weronyka
for gert
Ano suhlasim, ak to beries takto. No ja som pouzila gotiku nie preto, aby som naznacila, ktore obdobie to pripomina, ale aby som to zaradila do zanru. Nemam rada nazov "gothic metal" (preco, to nejdem vysvetlovat...), tak som to nazvala gotikou. Ale mas pravdu, keby som uz chcela byt presnejsia... no uz ale vies, ako som to myslela. :-)
08. 10. 2004 13:22 napsal/a gert
k tej gotike
s hodnotenim albumu naprosto suhlasim, muzikantske majstrovstvo a cit pre aranze. Zufalo sa mi tam ale nepaci zaradenie tejto kapely medzi "gotiku". V skutocnosti ani tie gothic kapely (Damned, Moonspell, Anathema, a cojaviem...) maju z gotiky iba svoju atmosferu. Goticku atmosferu si udrziava aj Lacrimosa, muzika je ale uz inde. Haggard su ale celym svojim prejavom v renezacii, krasne a hlboko. Hlbsie ako Blackmores night. Cize chcel som len pripomenut, ze stredovek sa nerovna gotike.