Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

DEAD DANIELS – Tady žije Jack CD - R 2010, vlastní náklad

Pražská kapela nazvaná Dead Daniels se na domácí scéně objevila teprve docela nedávno, konkrétně na podzim roku 2009, její osazenstvo však vytvořili ostřílení muzikanti s velkým množstvím zkušeností. Posuďte sami – kytary a zpěv mají na starosti Tommy Wheeler (ex Orient, v současnosti například spolupracuje s Radkem Kurcem) a Semír Murtinger (dříve Moped, Autogen, Bubs ‘N‘ Beer, dnes vyjma DD ještě Divá Bára), basu hobluje David „Géba“ Gebler  (ex-Divá Bára, Deathface, momentálně také člen Faidon), místo za bicí soupravou pak obsadil Pavel Konvalinka (ex-Kryptor, Leprocide, již nějaký ten pátek člen australských metalistů Black Majesty).

Nosičem, kterým bych se chtěl v tomto článku zabývat, je EP pojmenované „Tady žije Jack“, jenž obsahuje dohromady tři skladby, prostřednictvím nichž nám Dead Daniels předkládají materiál, který je zajímavý už svým netypickým pojmenováním, konkrétně si kluci pro svou muziku vymysleli termín Southern metal. V první chvíli jsem si tak úplně nebyl jist, co si pod ním mám představit, ale jak jsem se ještě před úvodním poslechem CD dozvěděl z webu kapely (a jak jsem tak nějak i trochu tušil), za zmíněným názvem se skrývá kombinace jižanského rocku s metalovými prvky. Všechny tři zde prezentované věci tak mají společné jmenovatele, jimiž jsou údernost, hutnost, zemitost, zároveň si však v dostatečné míře zachovávají i melodičnost a čitelnost. Zajímavým tahem je kombinace dvou zpěváků, kde se vzájemně podle potřeby střídají či doplňují Semír a Tommy, jak jinak, než ozdobou, je pak výkon bubeníka Pavla (momentálně už v sestavě nefiguruje a jeho místo zaujal Standa Šmeral), který kapelu hrne nekompromisně vpřed. Řekl bych, že všechny songy jsou kvalitativně velice vyrovnané, přestože každý z nich píše částečně svůj vlastní příběh. Úvodní vál „Zvíře“ rozjíždí bicí a kvílivé, ostře řezané kytary, které nás ostatně provázejí celou touhle skladbou, hutné riffy podpořené drsným Semírovým vokálem vytvářejí velmi kvalitní celek, ze skladby na mě dýchá taková zajímavá neučesanost (což by se vlastně dalo řící o všech zde umístěných věcech). Ve dvojce „Tady žije Jack“ se vedle Semíra dostává k mikrofonu i Tommy, píseň celkově má o něco tvrdší, syrovější výraz a to především díky valivějšímu tempu a zatěžkaným riffům. Třetí v pořadí „Mrs. Smith“ má asi, jak se říká, nejhitovější potenciál, melodičnost a silný refrén (silné melodické refrény jsou vůbec velkým plusem v tvorbě kapely), který si zapamatuje určitě každý, to jsou jasné devizy tohoto songu.

Nahrávka byla pořízena po necelém roce fungování skupiny a to v průběhu léta 2010, pod dohledem Radka Kurce (Empire) ve studiu Aquarium, v Hostivici u Prahy a výsledný zvuk mi přijde velice solidní.

Titulní strana obalu je vyvedena jako parafráze na etiketu whisky Jack Daniel’s, uvnitř dvojlistu nalezneme foto a jmenovité složení kapely.

Co říci závěrem? Přesto, že tři skladby asi nejsou úplně dostatečně velkou ukázkou muziky pro relevantní úsudek o celkové tvorbě skupiny, hodnotím tohle EP jako velmi příjemné překvapení (dávám 7 a půl bodu) a těším se na plnohodnotný debut.

Seznam skladeb:

            1. Zvíře
            2. Tady žije Jack
            3. Mrs. Smith

Čas: 9:54

www.deaddaniels.com


Zveřejněno: 30. 06. 2012
Přečteno:
3571 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář