Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

R.E.T. - The Dark at the End of the Tunnel CD - 2004 - Crystal Productions

Zhruba 2 roky po návratové desce In Love With Blood vyrukovali třinečtí R.E.T. s novinkou. Ale kdo by čekal skladby dlouhé jako název alba, ten je tentokrát na omylu. Na ploše necelých 35 minut se nachází na RETy neuvěřitelných 9 kompozic.

Úvod obstarává krátké klávesové intro, škoda, že necitlivě ukončené ? useknuté. Druhá skladba ještě dává hodně vzpomenout na doby minulé, smutný pomalý doom s klávesami a kromě úvodního žalozpěvu s převážně hrubým vokálem. Od trojky jsou R.E.T. k nepoznání. Ghost of Misery začíná klávesovým partem jak z nějaké symfonie, pak nastupují bicí podbarvené nebeskými vokály plynule přecházejícími v rozjuchanou jízdu kytar a kláves. Ve 4. songu se objevuje mužský dvojhlas ? plačtivý s hrubým a hlavní slovo mají kytary, které kouzlí pěkné melodie a promakaná sóla. Nejzajímavější věc, která se na cédéčku nachází, má číslo 5. Velký prostor dostává hostující zpěvačka, se kterou se spravedlivě střídá čistým hlasem pějící zpěvák. Slova jsou mimořádně v latině a atmosféra skladby připomíná dávnou minulost. I další songy jsou hodně zajímavé a rozhodně nenudí. V System of Salvation zaujme třeba ozvěna části refrénu, v instrumentálce Blackening ponurá nálada. Předposlední Eternal Enemy, podle mě jako stvořená pro živou prezentaci, je spíše v rychlejším tempu. Opět se ke slovu dostává žena a několika polohami muž. Konec obstarává další klávesové dílko. Mužský vokál je na celé nahrávce hodně rozmanitý a obsahuje mnoho poloh čistých i ?nečistých", proti minulé desce citelný pokrok. Ženský vokál s polohou moc neexperimentuje, ale na druhou stranu je kvalitní a citlivě zakomponovaný do atmosféry písniček.

Zatím jsem zmiňoval hlavně zpěvy, takže co ostatní nástroje? Kytary a klávesy se půl na půl dělí o prostor na nahrávce. Zatímco klávesy často připomenou vážnou hudbu či kostelní varhany, kytary obstarávají party na pomezí doom / heavy / speed metalu či časté vybrnkávačky. Rytmika se možná tváří trochu nenápadně, ale v pravý čas o sobě dává vědět; basa hlavně v pomalejších pasážích, bicí zase znějí co chvíli jinak.

Zvukově je deska velmi dobrá (minimálně o stupeň lepší než ta předloňská) a to byla spáchána v (pro mě) úplně neznámém studiu G. M. v Třinci; mastering proběhl v nedalekém Polsku.

Texty (kromě jediného) jsou v angličtině, ale díky překladům v bookletu jim rozumím také já. Nejsem si ale jistý, jestli je úplně dobře chápu, ale snad na sebe navazují a popisují příběh o konci pozemského života a jeho pokračování někde jinde.

Nakonec jsem si nechal obal, na který přesně padne přísloví ?V jednoduchosti je krása?. Místo fotek hudebníků jsou znázorněny jejich duše s krátkou identifikací, na druhé straně rozkládacího bookletu pouze texty. Chybí info o autorech hudby a textů, takže autorství asi bude kolektivní. Kolektiv tvoří: Zbycho Maly ? bass, Daniel Matuszny a Roman Kufa ? guit, Miroslav Holub ? keys, Jiri Szotkowski ? drums a Yarin Kai Querry ? voc. Na pomoc si přizvali slavici Zuzanu Ferfeckou Brezňákovou a chraptila Michala Rozsku.

Na CD je navíc umístěn videoklip ke skladbě Eternal Enemy (běžel i v Madhousu) a já musím před touhle cháskou smeknout. Výborné album prosté slabin.

Čas: 34:37

Skladby:

1. Out of the Light...

2. Dead Enough 

3. Ghost of Misery

4. Downfall

5. Church of Stone

6. System of Salvation

7. Blackening

8. Eternal Enemy

9. ... Into the Dark

www.ret.3nec.cz


Zveřejněno: 26. 08. 2004
Přečteno:
3452 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář