Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

NOMENMORTIS – Forget Arcadia CD 2011, Darzamadicus Records

NOMENMORTIS nepatří k žádným nováčkům, tato kapela vznikla už v roce 1992 a lze ji považovat za slovenskou deathmetalovou legendu. Bohužel od konce roku 2010 nekoncertuje a tato nahrávka je ohlášena jako poslední, po dvaceti letech existence.

Na CD najdeme 21 songů, z toho 14 jsou nové písničky a 7 je bonusových, převážně z nevydaného minialba Loathspells. Kapela nepřichází s ničím novým či originálním. Její death metal se line ve starých kolejích a nesnaží se o nic moderního. Po intru nám do hlavy začnou hustit brutální sypačky a tvrdé riffy kytar. Mám rád tvrdou muziku, ale upřímně – trochu mě po nějaké chvíli deska přestává bavit. První čtyři písničky se nesou v rytmu ratatata... ratatata... konec. Prostě občas by to chtělo nějakou změnu. Ta přichází až v pátém songu, ve kterém kapela zvolní a do vozby kytar se vloudí i zajímavé melodie. Další věc, která mě zaujala, je sedmá To Those Of No Forever. Zde je slyšet trochu jiný rytmus bicích a opět zajímavější melodie. Je jasné, že kapele, která je tady dvacet let, asi nemá cenu radit, hraje si to, co ji baví, ale většina songů mně zní dost podobně a přijde mi škoda, že se kapela ne a ne odhodlat k nějakému experimentu. Ve chvíli, kdy dojde ke zpomalení nebo vložení nějaké zajímavé melodie, hudba začíná být zajímavější. Vzápětí se ovšem vždy rozjede rachot, který je podobný ve všech písničkách... Na druhou stranu je evidentní, že pánové jsou věrní starému dobrému brutálnímu běsu, který všem zájemcům rozdrtí hlavu. (úsměv)

Co se týče bonusů, zde mě baví hned první 1598 – Christmas With The Deathriders. Omlouvám se fanouškům i kapele, ale tohle je pro mě asi nejzajímavější věc z celého alba, a to jde o znovu nahranou straší skladbu. Jsou zde zajímavě vložené brnkačky a v jedné části uslyšíme i skoro až hardcorovou pasáž. Mění se zde tempa a přijde mi to prostě o dost zajímavější než předchozí materiál. Zbytek songů, jak jsem již napsal, pochází z alba Loathspells z roku 2009. To nebylo nikdy vydané a zvuk proto není dokonalý. Zní jako z dema. Celkově se ale vůbec nejedná o špatné skladby. Starší tvorba kapely se mi prostě zamlouvá o něco více.

Co se týče bookletu, tradičně zde najdeme texty a děkovačky. Velmi zajímavě jsou zde provedené kresby, které se mi opravdu líbí.

Všichni fanoušci NOMENMORTIS si tuto nahrávku jistě pořídí a další lidi, kteří mají rádi brutální deathmetalové řežby, ať jí rovněž vyzkouší. Mě tohle album až tak nezaujalo, mám raději jiný druh death metalu, ale uznávám, že deska je to v podstatě nadprůměrná a své posluchače si jistě najde. Ale jestli k tomu nějak výrazněji pomůže lehce exotický vydavatel z Makedonie, to netuším...

Sestava
  • Martin – hlavní vokál
  • Adam – kytary, baskytara, vokál
  • Neptun – bicí

Seznam skladeb:
  1. Erinye’s Call (Intro) 
  2. Ageless Feasts Morbid Pleasures
  3. For Emperors, Gods and Fatherlands
  4. Monuments of Postmortal Degradation
  5. Melchior the Shooter
  6. RévoLouison
  7. To Those of No Forever
  8. Born on Samhain
  9. Deathriders of Temür Tenger Etseg
  10. The Last One Belongs to Hell
  11. Blasphemy, Infidelity, Victory
  12. Dreadful Fruit of the Leafless Tree
  13. Monstronomicon
  14. Armourggeddon/outro

Bonusy
  1. 1598 – Christmas with the Deathriders (2011 re-recording)
  2. Intro / Ageless Feasts of Morbid Pleasures
  3. Hooray for Dystopia
  4. Execute the Sheeplords
  5. Born on Samhain
  6. Depressed
  7. Epitaph de sangre

Čas: 66:32

http://bandzone.cz/nomenmortis


Zveřejněno: 24. 01. 2012
Přečteno:
3453 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Louluk | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 02. 2013 11:43 napsal/a mzdocha
mzdocha
presne. aj pre mna nic moc
30. 07. 2012 16:09 napsal/a Lepra
Nic moc
Nic moc