Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

ASGARD – Zlověstné Časy, CD 2010, Panda Music

Brněnští draci Asgard vznikli sice už v minulém století, konkrétně v roce ´87, ale CD nazvané „Zlověstné Časy“, je teprve jejich druhý full-lenght. S kapelou jsem se setkal poprvé někdy v roce ´96, kdy bylo aktuální jejich druhé demo „Čachtická paní hraběnka Bathory“. I dnes se k němu občas vracím a myslím, že má stále co nabídnout. Ale zpět k nejnovějšímu CD. Hlavní persóna Asgardu, Míra Horejsek, se obklopil novými muzikanty. Konkrétně kytaristy Pačessem a Honzou Zbavitelem, basákem Parambou a bubeníkem Filipem Smetanou.

„Zlověstné Časy“ nabízí posluchači mýtický koncepční příběh z dávných časů, kdy vládly ostré meče udatných reků a magie byla na denním pořádku. Řádně potemnělé klávesové intro – Kallsward, mě seznamuje s hlavním hrdinou eposu Kallswardem. Ten neváhá a ihned zakládá novou říši a stojí samozřejmě v čele kmene zběsilých Dorghanů. V jejich cestě do tajemných říší je nezastaví nikdo, ani Klan Rudých Zabijáků. „Založení Říše“ je šlapavý song a na úvod dobrý rozjezd. V jeho závěru jsou ke slyšení i klávesy, které na albu pohostinsky nahrál Marek Pala a jejich občasné party jsou citlivě zakomponovány do dunícího obsahu. Znenadání ovšem udeří neznámá síla a náš milý Kallsward poprvé ucítí také pach svojí Krve. Děsivá a zrůdná slova Prokletí: „Zůstaneš sám, Kallswarde, sám! Teprve až pochopíš Mystérium Zla, zbavíš se věčné samoty.“ Zhruba o tom pojednává další song „Pohár a Meč“. To už se ovšem „popelím“ v instrumentálu „V Popelu Předků“. Křehké tóny akustické kytary jsou něžným pohlazením na uši, před následující palbou „Vzpomínka“. Rychlý nástup, zvolnění s lehce orientálními náznaky kytarového mámení, se přelévá znovu do divokého metalového běsu. V popelu předků hledá Kallsward vlastní vykoupení, budoucnost i svobodu. Titulní song „Zlověstné Časy“ nijak nevybočuje z koncepce desky, rychlostně se nikam nežene a v příběhu nastává okamžik zrození – zhmotnění Zla. Kallsward vstupuje do „Řeky Smrti“ a po divokém boji proti démonickým Sharrokům, se mu náhle zjevuje „Stříbrná Deska“. Stává se novým vládcem. Stává se Zlem! Po hudební stránce jinak velmi šlapavá a chytlavá skladba „Řeka Smrti“. „Mystérium Zla“ obklopuje Kallswarda na každém kroku a jemu samotnému je z toho už tak trochu šoufl… Plíživá skladba má tajuplný charakter, neboť je tvořena jen ponurými tóny kláves a šumlováním Míry Horejska. Příběh jde do finále a s ním graduje i celá nahrávka. Ponuré vybrnkávané melodie akustických kytar a procítěný narativní zpěv Big Bosse, to jsou devízy, které nabízí krátký a křehce působící kousek „Stříbrná Deska I.“ Náš hrdina je u konce své cesty. Logicky tedy navazuje song „U Cíle“. Takřka thrash metalový tah na bránu je tím správným úderem po předchozích klidnějších chvílích. Plody šílenství ochutnávám plnými doušky. Jsem již blízko… tak blízko! „Stříbrná deska“. Závěrečný štych „Stříbrná Deska II.“, je majestátní hymnou. Jako host přispěl i kytarový mág Blackie a jeho rukopis je zde nepřeslechnutelný. Démon Kallsward zůstává sám a jímá ho hrůza, když čte slova z Démantů složená: „Jestli hledáš Pravdu, hledej ji tam, kde skutečně je. A víš kde je? Leží na dně bezedné propasti!“ Důstojná tečka za zajímavým albem.

Cover CD je sice hezky barevně vyveden, ostatně stejně jako celý booklet do tmavě modrých barev, ale titulní motiv nějakého raracha by snad nevyděsil ani celou šmoulí vesnici. Nechybí kompletní texty, ani veškeré další informace o nahrávání. Zvuk je myslím dostatečně „heavy“ a nahrávka je dobře zvukově ošetřena. I když všechny nástroje jsou nahrány v jiných studiích, o výsledný mix se postaral Mr. Blackie a to myslím mluví za vše. Staromilský heavy/black/thrash s lyrikou napsanou samotným Big Bossem, mě nezklamal, ale na druhou stranu nijak zvlášť neuzemnil. Přesto všechno považuji „Zlověstné časy“ za kvalitní, pestrou nahrávku a Asgard za ta léta na metalové scéně patří minimálně zasloužený respekt. I když v mých očích už asi navždy budou mít nálepku „béčkový“ Root .

Seznam skladeb:
  1. Intro - Kallsward
  2. Založení Říše
  3. Pohár a Meč
  4. V Popelu Předků
  5. Vzpomínka
  6. Zlověstné Časy
  7. Řeka Smrti
  8. Mysterium Zla
  9. Stříbrná Deska I.
  10. U Cíle
  11. Stříbrná Deska II.

Čas: 40:17

www.pandamusic.eu
www.bandzone.cz/asgard
www.myspace.com/asgardczech


Zveřejněno: 18. 12. 2011
Přečteno:
3651 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 12. 2011 21:22 napsal/a radalf
martin L
Martine, už dlouho jsem ti chtěl říct, že jsi hrozný sympoš:))
18. 12. 2011 13:32 napsal/a Martin L.
\"lyrika\"
Lyrika je žáner poézie, nie iný názov pre texty, naučte sa to konečne, metalisti. Zvlášť v tomto konkrétnom kontexte je tento termín trapas na druhú, keďže textová zložka sa zdá byť prudko epická.