Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Sobota 5.11.2011, Praha - Exit-US - Tortharry, F.O.B., Unborn, Deathstar, Self-Defense

První sobotu v listopadu byl zmasakrován nový pražský klub Exit-us, následovník legendární Chmelnice. Tento malý klub přijela zbourat čtveřice kapel Unborn, Deathstar, Tortharry a F.O.B., kteří jedou společné mini turné nazvané November Massacre Tour.

November Massacre Tour čítá čtyři listopadové sobotní večery, a to pražský koncert, který je už za námi, 12.11. Sezimovo Ústí, 19.11. Most a 26.11. Pardubice. Všechna tato města navštíví zmiňované thrash-, death-, metalcorové kapely. Po jejich boku budou koncerty otevírat ještě hosté, v Praze to byla místní formace Self Defence, v Ústí festival pod názvem Ratata fest poctí svoji návštěvou Balamuta a Meresiew, v Mostě to budou grindoví Halalí a formace z německého Saska Epidemic Scorn. V Pardubicích zřejmě vystoupí jen zmíněná čtyřka.

Pražská crossoverová parta SELF DEFENCE otevřela festival hitovkou Rudá. SD vznikli před pár lety, prodělali personální změny a od letošního roku mají nového zpěváka. Jejich koncertní aktivita je docela častá, neúnavně navštěvují klubovou scénu a festivaly. Viděl jsem je poprvé letos v září na "Žižkovi" v Táboře, kde taktéž otevírali festival. Po pár skladbách pozoruji, že kapela má docela slušný ohlas a zaujala tady víc než na jihu Čech. Self Defence jedou dál, střídají české písně z anglicky zpívanými jako jsou vypalovačka Klan z druhé demonahrávky, pomalejší Angels či Black Dog ze stejnojmenné nahrávky z roku 2009.

Na scénu přichází druhá pražská skupina, titulovaná "čeští Testament", ostřílená parta UNBORN. Tyto thrashisty jsem měl tu čest vidět již víckrát a musím podotknout, že jejich nasazení a energie, která proudí oběma směry, jak od kapely k fans a naopak, se mi líbí čím dál víc. Pánové odehráli průřez svoji tvorbou, například skladbu Suprising Resurrection z letošní fošny Six Ways of Suffering nebo skladbu, která nesmí chybět, Skrytou tvář z prvního dema. Jejich diskografie se skládá z dvou demáčů a dvou plných alb vydávaných s vždy s odstupem čtyř let. Kapela působí na scéně již patnáctým rokem, ale nynější složení a omlazení kapely je aktuální teprve od loňského roku a je určitě ku prospěchu věci. Ač nebyl klub ještě zcela zaplněn, rozjela kapela masakr, ukázala všem, co je zač a přitáhla kapela na plac snad všechny přítomné.

Smrtící hvězdy z Mostu, to jsou DEATHSTAR. "Veni, vidi, vici" nebo třeba taky poprvé jsem viděl, slyšel a překvapili mě. Kapela funguje krátce, ale na scéně si vydobyla už slušnou pozici a minulý rok vypustila svoji prvotinu Golden Feathers. Deathstar produkují death metal, ale proložený melodickou linkou jako třeba ve skladbě Into the Fire. Nevím, zda je horko jen mně, ale kluci rozpoutali pořádný peklo a řezali do toho o 106 (úsměv). Fanoušci vytvořili pořádný kotel a sami Deathstar podotkli: "Včera jsme hráli v Německu, ale takový ohlas jako tady jsme neměli a hraje se nám dnes líp". Jsme na konci a kapela jako hold dává potlesk pro fans.

Blíží se desátá hodina a na scénu nastupují dva hlavní stájoví koně firmy MetalGate. Tortharry jezdí od loňska s CD Beneath a F.O.B. s letošním Tomorrow's Fires.

Někde u videa na Tubě jsem četl komentář, že... TORTHARRY se rozcvičují, zvučí na Territory od Sepultury. Je tomu tak (úsměv). Spěchat by se nemělo nebo alespoň pomalu. Ale když je čas neúprosný, tak to asi neplatí. Někdo to musel určitě odnést a tady si čas vybral deathovou mlátičku z Hronova. Předvedli tři starší a dva novinkové štychy. Přes menší technické problémy a zkrácený set se kapela s touto skutečností vypořádala hrdě a se ctí a předvedla pořádnou porci kvalitní hudby. Ozývalo se volání po přídavku, ale nešlo to...

Na pódiu už stojí pořádný metal z Tábora, psychedelické deathcore F.O.B.  I když „stojí“... tak to je velmi špatný výraz. Tady se všechno hýbe, tančí, svíjí... Schizofrenní pohyby Máry musí rozproudit snad každého. Jeho řev a zpěv probudí i spáče, ale tady určitě nikdo nespal. Kapela má s takovým potenciálem úspěch snad všude. A v Praze není divu, kytarista Jarda, který zde pobývá, přitáhl fans jak magnet. Na pódiu exceluje tak, že stojící fotograf za ním dostane tečku a už chytá kulisy a kácí se pomalu k zemi (smích). Jsou odehrány skladby z nové desky, například To Name the Things Right, Describing the Emptiness, The Silhouetteln the Dark Reminds Me of You. Masakr a peklo je dokonáno, nikomu se nechce domů. A tak dostaneme přídavek – Ace of Spades.

V klubu je málo místa, kapely mají málo prostoru pro výměnu nástrojů, není prostor pro přípravu na podiu. V bývalém Exitu jsem nebyl, ale co jsem slyšel od více lidí nebo i samotných muzikantů, tak to tam bylo lepší. Co se dá dělat, buďme rádi, že něco je a na koncerty se někdy i chodí (klub byl naplněn asi stovkou platících, což tady bylo dobrý). Tento večer perfektní, klidně bych mohl vyzdvihnout všechny kapely, ale favoritem jsou určitě Deathstar a F.O.B.


Zveřejněno: 08. 11. 2011
Přečteno:
3416 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 11. 2011 14:44 napsal/a Petr - Deathstar
škoda
Skipi, tak to nás moc mrzí, že ti tahle unikla atmosféra byla excelentní!Ale jak už zaznělo, ještě budou 3 zastávky. Jinak sem si tak četl ty postřehy na klub atd. Co se týče velikosti a konání akcí s \"velkými\" kapelami to bude asi fakt o něčem jiném, ale já si za sebe nemůžu stěžovat. Menší prostor budí víc naplněnej dojem a atmosféra je lepší, pódium je vyhovující.. hráli jsme i na mnohem menších.. holt se nebude moc lítat sem a tam :) Rozhodně vítám to, že si před pódiem není kam sednout, protože co si budeme povídat, lidi to svádí a kazí to kompletně atmosféru. Kámoši co dorazili, řikali, že je hodně nešťastně označenej vchod a nemohli ho najít a nakonec šli zezadu kde kapely nosily equip... Podle mě se tenhle klub rychle zaběhne a bude dobrej. Jediný co je fakt potřeba je nějakej backstage a nebo místo pro věci lidí z kapel.. my to skládali k baru, no naštěstí to nikomu nevadilo a nebo nám to neřekl :P Každopádně klubu přeju ať se mu daří dál a doufám, že návštěvnost tam bude tak super jako byla na 1. zastávce Novembr Massacre Tour
08. 11. 2011 13:10 napsal/a Honza
Tour pokračuje
Skipi : ještě je možnost vidět tyhle 4 kapely pohromadě, protože tour pokračuje v Sezimově Ústí, Mostě a Pardubicích. Nevim ale jak daleko to kam máš :-)
08. 11. 2011 10:01 napsal/a skipi
kua fix
tahle akce mi uplne unikla :-(
08. 11. 2011 01:53 napsal/a 4horsemen
Exit-US
Dík,... vystihl jsi to přesně, kumbál, hic na podiu, teklo tam snad z kazdého... mega hvězdu si taky tam těžko představím... lidská blbost je neomezená. Něco jsem zaslech, že by se do budoucna měl klub snad zvětšit...
08. 11. 2011 01:05 napsal/a DW
Exit-US
no zrovna sem se dneska chystal načít jakýsi podrobnější popis klubu, tys to částečně pěkně udělal už za mě. Pokud jsi vážně nikdy nebyl v původní chmelnici, tak věz, že co do velikosti koncertního sálu je to vážně trochu o něčem jiném :)).. Samotní provozovatelé klubu už kdysi na webovkách v diskuzi střízlivě prohlásili, že ty větší akce zahraničních mega hvězd jako na starý chmelnici jsou de facto minulostí, protože se do prostoru jak fans, tak kapela prostě nemůžou vejít.. Je fakt, že pódium malinký (v duchu jsem se trochu škodolibě bavil při představě snažit se narvat sem Haggard :D).. Ohledně zvuku to byla jiná, byl na naše poměry hodně v pohodě, co tak v současnosti vidím jako asi opravdu největší problém je absence skutečný šatny (do toho kumbálu se vejdou tak 3 kytary:)) a co vím od kluků, tak hic na pódiu.. Nakonec mi ten sál do nudle ani tak nevadil, i když samozřejmě prostory chmelnice jsou jiný kafčo.. Budu to se zaujetím sledovat, na další návštěvu a tedy prostor pro další obhlídku klubu se těším, a mrzí mě, že lidská demence opět znepříjemňuje život lidem, co se snaží něco dělat pro ostatní..