Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

REA SILVIA - Víra demo CD-R 2003 - vlastní náklad

Další speedovka se snaží rozšířit řady domácí špičky, kterou pro mě tvoří Cruel, Salamandra a Nemesis. Jen škoda, že demo je krátké, dvojnásobná stopáž by prozradila o ambicích přecejen více.

Na začátek patří intro, řekli si pánové, a ex-člen kapely jim ho tedy nahrál. Kdysi mě napadla taková blbost ? nahrával jsem si různá intra z rozličných alb na kazetu (kdeže je jí dneska konec?) a tohle bych tam klidně přidal taky. Nic objevného v něm sice není, ale dá se říci, že pro navození atmosféry funguje dobře. Po klidném úvodu se rozjíždí první skladba Chrám lží. Ač její stopáž překračuje 7 minut, nudit se nezačnete. Ocenit musím solidní výkony muzikantů, je znát, že už mají něco za sebou (čili první nahrávku Our Hidden World). Následující Vampiressa se mi líbí ještě více, je rychlejší a hlavně úvod s takřka křičeným úsekem je OK. Zajímavostí je, že autorem hudby u prvních dvou věcí je basák a ten si sem tam na pozadí kytar vystřihne kratičkou vyhrávku. Třetí píseň je z autorské dílny kytaristy a chvilku se blíží až k thrash metalu, rychlá palba bicích a ostře řízlé kytary. Abych nezapomněl na zpěv, v tomto žánru se samozřejmě žádají nějaké ty výšky, pán za mikrofonem s nimi sice nemá problém, ale víc mi sedí, když se drží středních poloh.

Docela mě překvapila úroveň českých textů, které jsou nadmíru podařené. Dva jsou směřovány proti ovládání lidí pod jménem nějakého božstva, třetí je sice upírské klišé, ale úplná kravina to taky není. Jediná výtka míří k poslední sloce poslední skladby, kde má zpěvák problém s dlouhým slovem ?zničujících?, které tak trochu komolí. Jo, a ve Vampiresse bych ty dvě sloky ?Strach ...?  klidně zařadil dvakrát, coby refrén.

Spíďárna potřebuje zvuk jak křišťál, ale zvuku Rea Silvie přecejen něco schází do úrovně řekněme i třech nahoře uváděných českých družin. Na demáč snad stačí, prostě obyčejný průměr. Ve posledním songu mě ruší nějaký sykot, teď nevím, jestli je to záměr nebo chybka při výpalu nebo dokonce ve studiu;  navíc se pazvuk ozývá jen z levé bedny??? Každopádně plnohodnotná deska volá po jiném studiu.

Ale i přes pár výtek si myslím, že Rea Silvia má našlápnuto správným směrem. Za pouhých 60 kaček nabízí solidní demáč, pro příznivce Helloween a všech jeho kopírek dobrá volba. Dostanete k tomu i barevný obal, takže jak se říká ?no nekupte to za ty prachy?. A ještě dodám, že chvilkama mi RS připomíná Citron z období Radegast.

Čas: 18:59

Skladby:

1.Intro

2.Chrám lží

3.Vampiressa

4.Víra

www.reasilvia.wz.cz


Zveřejněno: 28. 06. 2004
Přečteno:
3567 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář