Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

INFER - Sede Vacante Aeternum CD 2010, Metal Swamp

Slovenští INFER nedávno vydali v pořadí třetí studiovou desku a lahodným mokem ji na světě přivítali na festivalu Hell Fast Attack (kmotrem se stal zpěvák Černorog z ANCESTRAL VOLKHVES). Mé očekávání bylo více než velké a to hned ze dvou důvodů. Prvním byla kvalita a úroveň předchozí desky Anti-Human a druhým energické a tvrdé skladby, které na výše zmíněném festivalu zazněly. S nadšením vkládám desku do stroje a když to dělám po několikáté, říkám si: „Je to jiné! A je to dobré!“ Ale hezky od začátku.

Kluci z Košic si opět dali záležet na oblečku nové placky, který skrývá propracovanou, zajímavou a správně temnou grafiku. Opuštěné chrámy, zarostlá křesla a samozřejmě nějaké ty lebky působí stejně chladným a temným dojmem jako celá deska. Drobnou a čistě osobní výtku bych měla k úpravě fotek členů kapely (mohla být o něco citlivější k realitě), která ale koresponduje s celkovým vyzněním desky… takže asi takové plus mínus.

A co nalezneme pod tímto slušivým obalem? Osm zcela nových dynamických skladeb, jeden cover a jednu dříve vydanou skladbu v novém šatu. Od úvodní The Day After The Fall je jasné, že kluci částečně upustili od blackových vod a vrhli se směrem k melodickému death metalu. Album nabízí pestré spektrum pomalejších i rychlejších kytarových sól vyznačujících se hráčskou precizností a technickou přesností.  Kytary celkově dostaly více prostoru než na předchozí desce, jsou hlubší, pestřejší a chvílemi až progresivní. Nejprve jemně drží linii motivu, aby v zápětí překvapily prudkým zvratem a nepustily posluchače z bedlivé pozornosti.

Další dvě skladby plynule navazují a pokračují v podobně rychlém tempu. Výraznější změna přichází se skladbou Sede Vacante Aeternum jenž začíná pláčem zvonů a pomalu přechází do pomalejší balady. Stejně jako na celé desce i tady celkovou, temně melancholickou náladu, dotváří precizní bicí. Nemůžu si pomoct, ale tato skladba mi silně připomíná slovenské DEPRESY v jejich období kolem desky A Grand Magnificence.

A opět skok do rychlosti a techničnosti, ve které se linie kytar snoubí s chraplavým, hlubokým, specificky podbarveným vokálem. Jeho provedení je výborné, jen mám chvílemi pocit, že ne úplně koresponduje s okolní kulisou a někdy až trochu moc vybočuje z rytmu kytar. Dle celkové propracovanosti desky se dá ale předpokládat, že šlo o čistý záměr a tak tuhle námitku vnímejte jako osobní postřeh.

Závěr desky patří blackovejší  Destriying Your Desires, které se dostala pocta opětovného nahrání po jejím původním nahrání na In Cold Being. Osobně z ní mám pocit, jako by kluci chtěli dát blacku sbohem a pokračovat death metalovou cestou směrem k progresivním vodám. A nakonec zmiňovaný cover na BURZUM v podobě skladby Der Tod Wuotans.

A co na závěr? Výborná deska, která potěší, zaujme a přinese příjemných 43 minut relaxace.

Seznam skladeb:

1.    The Day After The Fall   
2.    Abort The Holy   
3.    Salvation   
4.    Sede Vacante Aeternum   
5.    Behind Sacred Walls   
6.    The One Who Believes In Nothingness       
7.    Recollection VII   
8.    Disease Man
9.    Destriying Your Desires   
10.    Der Tod Wuotans (Burzum cover)

Čas: 43:00


http://www.myspace.com/infer666



Zveřejněno: 12. 09. 2010
Přečteno:
3583 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 06. 2020 12:43 napsal/a Dalihrob
Into the Pit of Gehenna
https://soundcloud.com/infer666/into-the-pit-of-gehenna Song z nového alba Aeon of Deathless Blight, které vyjde 20. června u Nigredo Records.