Nejbližší koncerty
INSANIA

20.5. se v Exitu konal čajový dýchánek pro metalovou smetánku.

20. května, již když jsem potkal kluky z Genuine Relief u jejich tourbusu (hah) jsem věděl, že ve čtvrtek v žižkovském klubu Exit Chmelnice nemohu očekávat fronty lačnících fanoušků, jež se budou tlačit již od tramvajové zastávky. K této pracovní hypotéze bylo několik důvodů. Jednak čtvrtek, že ano, poté fakt, že vystupující tvořili žánrově značně nesourodou směs, a kromě jiného také skutečnost, že hlavní tahák tohoto večera, banda NahemaH ze španělského Alicante nepatří v našich končinách mezi bůhvíjak protěžovanou veličinu. Spíše si troufnu tvrdit, že kromě pár opravdu nadšených progresiviků zná její jméno, natož nahrávky, z našich končin málokdo. Jelikož já osobně mám s touto kapelou již poměrně mnohaletou posluchačskou zkušenost, byl jsem přesvědčen se akce zúčastnit, ihned jakmile jsem uviděl koncertní termín.

Ale pěkně popořadě. Jeden z plánovaných účastníků, kapela NIGHTFANE odřekla účast, ovšem popravdě, na akci podobného ražení se stejně příliš nehodila, čili alespoň zbylo více času na vystoupení hlavní hvězdy. Po asi hodinovém čekání, vybalování, kecání a konzumaci legálních drog (cca. polovina kapely mezitím přestala či přestává kouřit, což je jistě chvályhodné) se celý pražský ansámbl sešel na pódiu, aby nám předvedl, co se během těch uplynulých několika měsíců změnilo. GENUINE RELIEF sázeli na pečlivě nazkoušené, zazněly „Final Delivery“ „Insane Voices“, „Barrow“, a nakonec „Behind The Smile: Nutno dodat, že Genuine se v současné době pohybují někde na rozhraní, neřekl bych, že se nadobro odpoutali od kořenů Dalgoreth, na druhou stranu je vidět, že na black/dark metal se dosti hází bobek. Pro někoho v pohodě, pro jiného zklamání. Já osobně mám pocit, že materiál je ještě dosti nesourodý, ale již nyní lze s klidem říci, že se v jeho zákrutách nachází dosti pasáží, které svádí k notnému vymlácení hlavy. V pohodě, škoda jen těch „syčících“ perkusí. Ale to je dlouhodobější problém klubu.

Po skončení zajímavě pestrého setu jsem se vypravil k „distru“ abych zjistil, že kapela NAHEMAH prodává svá trička za 120 Kč. „Cože,“ říkáte si asi, a přesně to byla i naše reakce. Nebudeme to dále rozebírat, ale asi každému je jasné, že pánové si na svém tour opravdu nepřijeli vydělat. Spíše naopak, celý večer se nesl ve znamení několika málo srdcařů, kdy publikum z velké části tvořili členové účinkujících kapel, lidi za barem a dvorní španělský fotograf. Nechci tu v nikom vzbuzovat špatné svědomí, je docela dobře možné, že NahemaH žádného Čecha nezajímají, ale jak podotkl jeden z Reliefovských Tomášů, tohle je ostuda jako hrom. Místo kvalitní, originální muziky dáme hokej a pak zajedeme na Metalfest? Proti gustu.. 

Nic, jedeme dál, Španělé odvážně rozehrávají svůj set, hraje se hlavně z loňské novinky, na jejíž podporu se tour vůbec vyjelo, vykopáváme „Much Us“, noříme se do tajů progresivní výjezdovky „Absynthyne“, následujeme soustředěného zpěváka Pablo Egidu, jenž si vokály naživo dává jako málokdo při „Follow Me“ a ukliďnujeme se s tklivými vybrnkávkami v mezihrách. Docela mne zaujal zvuk, jelikož kromě skutečně vždy slitých perkusí a poněkud slabě nazvučené basy jinak skvělého basáka Paco Porcely byl docela v pohodě. Žádný zázrak, ale rozhodně se dalo.

Do setu mi poněkud nezapadala již skutečně hodně utahaná „Under the Morning Rays“, která má tendenci se zastavit v místech, kde byste naopak čekali pořádný rozjezd (také se vám jednoho dostane) naopak „The Trip“ s mocnými synthy si o výlet do nadkosmických dálek přímo říká a zajímavá byla i snaha chopit se Megafonu a šeptat do mystické středně tempovky „Smoke's Men“. Já osobně jsem byl vystoupením velmi příjemně oblažen, ovšem je fakt, že mnoho přítomných vše přešlo nespokojeným brbláním. Inu, každý máme něco a je jasné, že kdo nemá ani ten nejmenší sklon k postu či shoegaze, ten v novější tvorbě Španělů těžko nalezne zalíbení. Jejich kvality by ovšem dobře mohl ilustrovat fakt, že 22. května se připojili ke společným akcím s Insomnium a Ghost Brigade a je pravda, že pokud se u nás příště ukáží tyto tři kapely pospolu, mohlo by NahemaH třeba zhlédnout i více než 20 lidí. Doufejme, nebo už fakt nevím.

Rozhodně chci klukům poděkovat, že nehodili ručník do ringu, protože po zastávce v Ostravě, kde podle basáka Paca bylo 16 platících, bych na to já osobně asi už neměl nervy.

Celou taškařici pak zakončili českobudějovičtí melodicko-doom/deathoví (dejme tomu) AGONY, kteří pochopitelně přehráli hodně věcí jak z jejich předposledního, tak posledního dlouhohrajícího alba a navrch přihodili i ochutnávku ze své novější tvorby (mám tu na mysli EP z 2009tého). Vzhledem k tomu, že si od této kapely pamatuji z hlavy pouze dva, tři songy, jsem to s poslechem neměl příliš složité a jal se raději řešit určitou krizovou situaci, která se naskytla v zákulisí. No comment. Ale vlastně jsem při jejich setu tak v klidu odpočíval a čekal, zdali zahrají tutovku „From Dusk Till Dawn“ a té jsem se dočkal, takže v pohodě. Afterpárty nestíháme, potřebuji stihnout poslední spoj kamsi, ale je pravda, že stejně jako velká část spřízněného osazenstva jsem měl pocit, že právě v tento den by se hodila jakási menší zlévačka. Ještěže jsme ji ale nakonec neuskutečnili, což GR?

Nic, nějak jsem se po tak dlouhém časovém odstupu žoviálně odvázal, všem kdo nebyli, mohu říci, že pokud vás NahemaH nijak zvlášť netankují a plánujete AFOD, vlastně jste o nic nepřišli. Ovšem na výtky, že akce byla nedostatečně mediálně tlačena, říkám, že to asi nebude tak úplně pravda, když jsem já a nejen já o jejím konání věděl od prvního dne ohlášení. No nic, tak třeba příště.

Ještě SETLIST NahemaH:

Much Us
Follow Me
Nothing Absynthyne
The Perfect Depts Of Mermaids
Siamese
Lybyrinthine Straight Ways
Under The Morning Rays
Smoke's Men
The Trip

P.S.: Mám chuť udělat nějakou neplechu typu zkopírovat něco Johanovi z reportu k Metalfestu, ale dneska budu za slušňáka.

http://bandzone.cz/genuinerelief
http://www.myspace.com/nahemahband

Zveřejněno: 06. 06. 2010
Přečteno:
3363 x
Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 06. 2010 15:02 napsal/a DW
No
to možná, ale jestli myslíš český D.A.D., tak ti asi nejeli až ze Španělska. Ale smutný je to tak jako tak.
06. 06. 2010 14:24 napsal/a bouše
zas tak málo lidí nebylo
sám jsem kdysi v klubu inferno byl na koncíku tuším d.a.d. kde jsme byly pouze 2 návštěvníci,se ani nevybíralo vstupné...
06. 06. 2010 13:15 napsal/a DW
Tak
to klobouk dolů pánové..
06. 06. 2010 13:03 napsal/a Dharm
diky
..za pěkněj reportík, ta akce myslim byla velmi vydařená, nepočítám-li návštěvnost a co se týče tý afterparty, my jsme pak jeli do Rock Café pokračovat v tom co jde čechům nejlépe..:)