Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

CRYPTIC TALES - Anathema, CD 2009, Redrum666

Cryptic Tales vznikli v roce ´89 v Polsku. V roce´91 vydali kazetové demo The Sign Of The Southern Cross, které sklízelo úspěchy v domácím metalovém undergroundu. Debut Anathema vyšel o dva roky později, ovšem jen v MC formátu u Carnage Rec. Po dlouhých šestnácti letech materiál, který za ty léta získal v Polsku kultovní status, exhumuje firma Redrum666, v důstojné podobě na CD nosiči.

Záhrobní materiál nabízí šest autorsky původních skladeb na čtyřicetiminutové ploše. Cryptic Tales produkují staroškolský death/doom metal, s nepřeslechnutelným severským feelingem. Svou vinu na tom má i vydařený zvuk (skutečně to zní jako z nějaké pekelné krypty, tudíž je zvuk vysoce "kryptický":o), který ve mě evokuje prvotní alba Tiamat, Grave nebo Unleashed, ale také třeba plíživou agresi ostrovních Bolt Thrower či Paradise Lost. Nahrávka byla pořízena ve Studiu 8, v listopadu roku´92 a její zvukové ošetření proběhlo loni ve Spaart Studiu. Typické hudební postupy daného žánru, Cryptic Tales narušují občasnými vpády v death metalu méně slýchanými nástroji. Hned úvodní titulní song začíná kontrabasem a posluchač se dočká i mysticky znějících kláves. Závěr skladby pak obstarávají nyvné tóny klasické kytary, stejně jako v druhém songu Steeple Of The Nightmare. Pro umocnění ponuré atmosféry je kontrabas (Radoslaw Omatowski) zhusta použit také ve skladbě Voices Inside The Beast. Hluboký a vcelku monotónní brunátný murmur kytaristy Petera, doplňuje tuhle temnou kolekci, hororovou lyrikou o smrti, umírání a dalších příjemných věcech. Příjemné vzpomínkové CD, potěší především posluchače starého dobrého death metalu, model ranných devadesátých let.

Na obálce zaujme klasické logo kapely od legendárního kreslíře Szpajdela (zní to téměř neuvěřitelně, ale tenhle chlapík už vytvořil a namaloval za svoji kariéru více než sedm tisíc různých námětů na loga!). V bukletu jsou pak obsaženy všechny důležité informace ohledně nahrávky a kompletní texty.

Na CD najdete také multimediální bonus. Najdete zde fota, koncertní plakáty a rozhovor s Cryptic Tales z období prvního vydání Anathemy. No a pak taky hlavně nálož osmasedmdesáti promo skladeb v mp3 formátu, od více jak dvaceti polských undergroundových smeček, ze stáje spřízněných firem Redrum666 a Fallen Angel. Namátkou uslyšíte skupiny Absent, Blind Beyond, Deception, Holy Death, In The Depth Of Night, Morbifer a tunu dalších, převážně ve vodách black/deathu se pohybujících kapel. K náhledu jsou samozřejmě i nějaké ty obálky CD výše zmíněných kapel. Výživná exkurze do polského metalového podzemí, račte vstoupit.

Čas: 39:54

Seznam skladeb:

  1. Anathema
  2. Steeple Of The Nightmare
  3. Live In Vineless
  4. In Grave Rotting Is Slowly
  5. Voices Inside The Beast
  6. Putrid Mutants

www.redrum666.net

www.cryptictales.pl


Zveřejněno: 15. 03. 2010
Přečteno:
3440 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář