Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Temné, mysteriózní, podmanivé a lákavé… (ABSU (US), PANTHEON I (NOR), RAZOR OF OCCAM (UK), ZOROASTER (US)

Temné, mysteriózní, podmanivé a lákavé…

I těmito slovy by se dalo charakterizovat pódiové vystoupení a celá tvorba americké metalové kapely ABSU, která se díky Obscure Promotion zastavila v rámci svého turné i v útulném pražském klubu Black Pes. Ale od začátku.
Že musí být Praha a její obyvatelé vždy o něco jiní už pro mě není překvapením, ale když se místo neutichajícího deště objevuje v uličkách stověžaté příjemné sluníčko, rozhodně mi to nevadí. Na akci vyrážíme z daleké Ostravy a tak se cesta neobchází bez situací, které ani nejdou zveřejnit. Do klubu přicházíme krátce před sedmou hodinou a menší skupinky postávajících fanoušků naznačují, že se dnes tlačit rozhodně nebudeme. Odhad nás nezklame a celkově se zde objeví kolem stovky vyznavačů temného stylu.

Úvodní minuty dnešního večera patří americké doom/sludge formaci ZOROASTER, pro mě tak trochu neznámému artiklu. Za šest let existence kapela vyprodukovala tři řadová alba, z nichž letos vydané „Voice of Saturn“ tvořilo hlavní obsah vystoupení. Přiznám se, že jsem v dlouhých kytarových sólech a atmosférou nabitých pasážích chvílemi ztrácela přehled o počtu odehraných skladeb, ale bylo jich tak akorát a nebylo jich moc. Pomalejší pasáže chvílemi přecházeli do agresivnějšího projevu a primární linii kytar doprovázel zlověstný vokál. Některá sóla připomínala starší tvorbu legendárních BLACK SABBATH nebo CELTIC FROST. Zajímavá hudba ale dnešní večer patří o něco rychlejšímu tempu.

O to se postarala následující bristsko-australská kapela RAZOR OF OCCAM, která nastoupila v slušivých, kožených oblečcích a bez nejmenšího zaváhání rozjela svůj thrashem ovlivněný, energický black metal. Sestava se pyšní bývalými členy seskupení DESTROYER 666 a ADORIOR a tak se není co divit, že jejich hudba měla „hlavu a patu“. V letošním roce vydané první studiové album „Homage to Martyrs“ se dočkalo prezentace v podobě skladeb Altar of Corruption, Heat of Battle nebo Immortal Code. Výletem do historie pak byla skladba The Kingdom And The Darkness z desky „Pillars Of Creation“ z roku 2003. Díky výbornému provedení a chytlavým melodiím se to v publiku začíná hýbat, maličký sál před pódiem se slušně zaplňuje a vládne zde příjemná atmosféra, na kterou naváže pětice norských pekelníků.

PANTHEON I, původně vedlejší projekt členů 1349, později plnohodnotná kapela, pod jejímž jménem vyšli už tři řadové desky a dva singly doplněné demem, sem dnes přišla propagovat aktuální hudební počin „Worlds I Create“. S tímto albem kapela ještě více zabrouzdala do chladnějších, temnějších vod black metalu a co to přidala i v technické vyspělosti a rychlosti. Energické riffy a kytarová sóla podpořená šílenými bicími se jako nůž zanoří do uší a proniknou hlouběji do hlavy. Za nimi v jemném závěsu dotvářejí specifickou atmosféru hluboké tóny čela a to vše dohromady tvoří velice chytlavou a zajímavou hudbu. Ve spojení s výborným provedením a velice slušným zvukem se dnes Norům povedl výborný set, ve kterém zazněly skladby The Last Stand a Defile the Trility („Worlds I Create“ 2009), Where Angels Burn a The Wanderer and His Shadow (stejnojmenné albu 2007) a Serpent Christ a Enter The Pantheon z letošního singlu „Serpent Christ“.

Závěr večera patří slibovanému mystickému, temnému a podmanivému vystoupení, o které se postarala americká black metalová kapela ABSU. Po čtvrté studiové desce „Tara“ z roku 2001 se ABSU stáhli do úzadí a až po šesti letech se opatrně připomínají jedním EP a dvěma singly. V tomto roce se ale vrátili v plné síle a svůj návrat zhmotnili deskou „Absu“. Dnešní vystoupení ale pro potěšení většiny přítomných nabízelo průřez celou tvorbou, strhující show započala temným intrem An Involution of Thorns z alba „Barathrum V.I.T.R.I.O.L.“ (1993) a pokračovala Descent to Acheron (Evolving into the Progression of Woe) ze stejné placky. Prostor pak dostali i „The Third Storm of Cythraul“, „Tara“ a samozřejmě aktuální „Absu“. Od prvních tónů temného, zlověstného intra se sálem rozprostřel stín mystické atmosféry tohoto jedinečného, zběsilého black metalu. Rychlá kytarová sóla doplněná neuvěřitelnými bicími, za kterými neseděl nikdo jiný než pan Proscriptor, bývalý člen a zpěvák MELECHESH. I dnes jsme měli možnost vychutnat si jeho charakteristický, brutální vokál, který svým zpěvem chvílemi doplnil kytarista Aethyris MacKay. Energie, síla a rychlost v temném pojetí a až mysticky podmanivé pasáže vynikali v perfektním provedení a jediné, co bych pro dnešní večer mohla vytknout, byla absence přídavku.


Zveřejněno: 29. 10. 2009
Přečteno:
3369 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář