Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

TAAKE - Taake, Promo CD 2008, Dark Essence Records/Karisma Records

Norský fenomen jménem Taake (mlha), jehož hlavní mozek tvoří ďábelský kovotepec a všeuměl Ulvhedin Hoest (vl. jm. Ørjan Stedjeberg), po trilogii alb Nattestid..., Bjoergin... a Doedskvad, které se nesly v duchu toho nejryzejšího černého kovu a právem si získala prázdná srdce nejednoho příznivce true norwegian black metalu, nabízí posluchačům čtvrtý studiový zásek.

Musel jsem zapátrat v mé sbírce CD a oprášit kompilaci In Decay We Trust Vol. 1 (´98), kde mimo Katatonie, Keep Of Kalesin či Carpathian Forest, nalézám i Taake s první skladbou z debutu Nattestited Ser Porten Vid - Part I. (´99). Od těch dob jsem o ně nezavadil a jak vidno a hlavně slyšno:o), o dost jsem přišel. Copak se to tedy skrývá vypáleno v drážkách nového CD?

Sedmero sírou začouzených songů, výbízí k zapálení ohňů hned první šlágrAtternatt. Havraní skřehot (často i efektně zdvojený), rej bzučících kytar, zběsile tepající bicí a leckde velmi příjemně, bublající basa. Songy Taake jsou založeny na vzájemném prolínání rychlých a pomalých pasáží, tak aby nehrozila nuda. Black´n´rollová dvojka Umenneske, spolehlivě roztančí i pár dní starého umrlce. V půlce však nečekaně sklidňuje, jakoby doslova umírá. Takřka funerální atmosféra s preludující baskytarou, vazbícími kytarami, do čehož Hoest chrčí své zlobné mantry. Po šesti minutách to vypadá na konec trápení a celé skladby, ale z ticha a temné nicoty se pomalu vynořuje geniálně primitivní riff, přidává se zbytek nástrojů (tedy basa a bicí) a jakkoliv to vypadá jako rozjezd nového štychu, opak je pravdou. Zběsilé začátky všech songů narušuje pátá pecka Motpol, která jako jediná na desce začíná zvolna a postupně nabírá vyšší obrátky. Nutno zde také podotknout, že žádná z nabízených skladeb svojí stopáží nemá pod pět minut a závěrečná Velg Bort Livet, disponuje dokonce časem přes deset(!) minut. Zahrnuje tak v sobě  všechny hudební elementy a temné esence recenzovaného cedla. Norsko je Norsko.

Nahrávka vznikla v Conclave Studiu, pod dohledem pana Bjørnara E. Nilsena (mimo jiné např. i poslední Helheim - Kaoskult), který má jinak na starosti v experimentálně metalových Vulture Industries, zpěv a klapky. Zvuk je přehledný, čitelný a velmi srozumitelný. Každý nástroj jde pěkně slyšet. Respekt pak patří Hoestovi, který si celou nahrávku složil, nahrál a nazpíval, včetně textů v norském jazyce, kompletně sám. Materiál by měl letos vyjít také na vinylu a to hned v podobě double LP (bude obsahovat i cover Burzum - A Lost Forgotten Sad Spirit) tak picturedisc LP, v Hoestově soukromé firmě Svartekunst Produksjoner.

Mrazivě chladné nekroidní riffy, porcují pitoreskně tančící stíny na stěnách mé skrovné komnaty, jež vrhá mihotavý plamen pohasínajících svící. Psi v sousedních temných zahradách neklidně vyjí a jemná mlha kolem mě neustále houstne...

Seznam skladeb:

  1. Atternatt
  2. Umenneske
  3. Lukt Til Helvete
  4. Doedsjarl
  5. Motpol
  6. September omsider
  7. Velg Bort Livet

Čas: 46:25


Zveřejněno: 18. 05. 2009
Přečteno:
3263 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář