Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Rock metalový časopis - Jaro 2009

Nesmrtelný, nestoudný a hlavně nebojácný Herdron se pevně drží svého kopyta a už nějaký ten rok nám sází časopis s notnou přesností. Nyní vychází aktuální číslo 28. Zima minula, sníh už je snad na pár měsíců minulostí a my se můžeme začíst do řádek nejprestižnějšího undergroundového časopisu u nás.

Obálku časopisu tentokráte zdobí skupina Negative Face a to naprosto zaslouženě, protože to, co Matěj Lipský v poslední době s touto kapelou vytváří, zní naprosto úžasně. Na více než čtyřech stranách je pak počínání skupiny rozebráno do puntíku. Samozřejmě řeč se točí hlavně kolem novinky The Garden Of Wishes, nicméně dozvíte se i spoustu zajímavých věcích z hluboké minulosti skupiny. Ve finále jsou zrecenzovány všechny jejich počiny, jak už zde bývá zvykem…

Trošku jsem přeskočil, protože je třeba se zastavit už u úvodníku, kde se Herdron svěří, že otvírá již desátý rok existence časopisu. Inu čas zastavit nelze, výměnou však jsou zkušenosti a kvalita. Místo kompilace se nyní nabízí debutní album skupiny Winselland, které vychází jako příloha časopisu a o němž bude na této doméně ještě řeč. Časopis nabízí hned na svých prvních stránkách rozhovor s kapelou + pohledy kritiků na dílo a nakonec pohled na CD očima kapely. Pro mě ale asi nejméně záživné čtení…

To se ale už nedá říci o již zmíněných Negative Face či následujících Lividity, kde dojde i na dost perverzní humor. Asi by bylo zdlouhavé rozebírat každý rozhovor, nicméně kdo tento časopis jednou držel v ruce, tak ví, že každé povídání je velice kvalitní a málokdy nudí. Do rozhovorů se můžete dále začíst s kapelami Sinister, Vreid, Silent Kingdom, Finsterforst, Twisted Truth, Enslaved, Sirenia, Obscura, X Core, Spineless Fuckers, Rex Satanachia, Wyrd, Desecration, Pathology Stench či F.O.B.

Pod víko rakve se můžete podívat skupině Demimonde, která kdysi zplodila dvě zajímavá díla, dále můžeme šít do těla Roberta Šimka ze skupiny Malignant Tumour nebo se dostat do pazůr Vajiciho z kapely Rubufaso Mukufo. Dále můžete zjistit, jak šlape agilní label Naga Productions či kamenný obchod Asgard Shop. A je toho více, mnohem více…

Jistě, že nemohou chybět recenze, které jsou opět napsány ve velkém stylu jako vždycky. Poprvé je zde dána tabulka, kdy kritici bodují všechna recenzovaná alba, z čehož vznikne pořadí a vlastně je tak vyhodnoceno album čísla… No sice to musí být dost hustý, aby dokázali naposlouchat za poměrně krátkou dobu 64 alb, ale berme to jako dobré vodítko.

Zcela určitě nejdiskutovanější kapitolou časopisu se stane ta nazvaná Zpráva o stavu českých metalových webzinů na začátku roku 2009. Už teď jsem zaslechl nějaké signály o tom, že zde páni redaktoři přestřelili… Já ten pocit nemám a myslím si, že vše je podáno v pořádku a místo silných řečí by se někteří jedinci měli zamyslet a podívat se na věc objektivně… Je fakt, že i mě některé věci překvapily (co se týče pořadí), ale nemohu upírat právo časopisu takovouhle tabulku otisknout. Navíc je dobře, že Pařát se nebojí a pouští se do ožehavých témat a to nejen z pozice ryze provokativní, nýbrž z pozice absolutní nadvlády nad psaným slovem našeho milého undergroundu. Přeci jen, jak už jsem naznačil výše, články v Pařátu jsou vždy kvalitní ať už se jedná o jakékoliv téma. Je to dané tím, že si šéfredaktor pečlivě vybírá redaktory a nedovolí psát kdejakému floutkovi jak se děje u webzinů. A teď mně nekamenujte, páč já jsem redaktorem z násilných pohnutek vytvářených naším šéfredaktorem (smích).

Jistěže časopis Pařát není nejlepší na trhu jen kvůli tomu, že se žádný jiný nenabízí nebo že je v tištěné podobě. Je nejlepší, protože je zde kvalitní výběr redaktorů, důraz na detail a odvaha pouštět se do nových věcí či občas do něčeho rýpnout. Navíc grafika je také už naplno sladěná, takže s čistým svědomím můžu v hodnocení vpálit desítku.


Zveřejněno: 12. 04. 2009
Přečteno:
4176 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář