Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

SWORDFISH - Survival Concept - Demo CD-R 2008 - D.I.Y.

Swordfish je mladá brněnská kapela, která se snaží udržet zašlý lesk kdysi slavného kovového podžánru zvaného thrash. No a pak je to taky takovej přerostlej tuňák s mečem místo čenichu, oblíbená ryba sportovních rybářů. Dospělý jedinec může vážit až 650 kg a měřit úctyhodných 4,5 m.

Survival Concept začíná Hammetovským nástupem kytar, po chvíli se přidávají dva šlapáky a obhroublý, celkem neotesaný zpěv, či spíše v tomto případě řev, který mi k nabízenému materiálu moc nejde po vousy. Muzika sama o sobě je vcelku pestrá, hravá, melodická. Taková je i kytarová práce obou kytaristů, solidní sóla, sem tam zdvojené riffování, občas narušují použité disharmonické postupy. Rytmická část celku pak obsahuje zajímavou dynamickou, ne nudnou hru bicmena a basu drtící zde pokorně muziku. Čtyři kovové songy, mají dost podobnou strukturu a aranže, takže nějakou vyzdvihnout jde jen horko těžko. Prozatím tomu něco chybí.

Jde slyšet, že Swordfish ve svých úplných začátcích produkovali hard rock/heavy metal a právě ona príznačná hard rocková zemitost a jisté melodie, občas vyplují na povrch. Přesně tahle hudba se hrála před dvaceti lety, koncem osdesátých let minulého století a vlivy Metallicy, Testamentu, jsou v drážkách tohoto dema nepřeslechnutelné. Stejně tak jako muzikantská zručnost, která se Swordfish upřít nedá a je zde také přítomna. A tak paradoxně nejslabší článek kapely spatřuji ve zpěvu, který se mi zkrátka nelíbí, je nudně stereotypní, neustále v jedné hlasové poloze. Do melodického thrashe se nehodící. Chtělo by to nějaký "vyzpívanější" , přesto však chlapský zpěv. Současný zpěvák Klobin, by se pak mohl uplatnit v nějaké death metalové akvizici, která by mu šla lépe k duhu a dokážu si ho v této pozici lehce představit. A co takhle třeba nějaké vícehlasé sbory, trochu více prostě obohatit vokální linku a udělat ji tak pro posluchače atraktivnější. No, ale to už je otázka spíše pro kapelu samotnou.

Survival Concept celkově není špatné demo a obsahuje vše, co by mělo takové správné první demo obsahovat. Křídový obal, offsetový tisk, foto kapely, texty (zde by ještě nebyly od věci i jejich české překlady), kontakty, dobrý sound a thrashovou muziku,  která má samozřejmě ještě svoje mouchy. V srpnu pak mají Swordfish zamluveno studio Shaark, kde se chystají spáchat svoje první oficiální album, pro kterého hledají vydavatele.

Seznam skladeb:

  1. Survival Concept
  2. Victims Of Life
  3. Of Triumph And Loss
  4. Facelles Dog

Čas: 20:46

www.swordfish.cz


Zveřejněno: 27. 06. 2008
Přečteno:
3403 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář