FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

INSANE - Finite Number Of Exits!?, Promo CD 2006, 2007 Panda Music

Již sedmá (!) nahrávka nezmarů Insane, ale teprve první "oficiálně" vydané CD, pod záštitou firmy Panda Music. Zajímavé. Mimochodem, jestlipak víte, co žere panda velká? No přece pandu malou!

Sedmero skladeb, oděných v celkem lesklém kabátku, střihnutého ve stylu moderního thrash metalu. Za šikovné, ne však vlezlé, nýbrž vkusné podpory klávesových nástrojů, se deska poslouchá poměrně příjemně. Hned první, klipovka Scars Of The Past, začíná  samplovanýma klapkama a ty se poté objevují i v průběhu celé skladby a zastávají poměrně velkou roli na celé desce. Kytary pěkně řežou, rytmika má správný feeling a zpěvák Zdeněk Slanina svým drsným, leč celkem melodicky vyzpívaným hlasem, nad tím vším vládne. Trochu mi to připomíná, nevím proč, znamenité techno thrashery Crionic a jejich dodnes nedoceněné album Different. Ale jinak mají Insane vyprofilovaný celkem jasný, poměrně svojský výraz. Aby taky ne, za ty leta hraní ušli pěkný kus cesty. Insane si prošli přirozeným vývojem. Od přísných thrash/death začátků, přes melodičtější období až do dnešních dnů, kdy v jejich tvorbě lze vystopovat jak prvky severského neo-thrashového větru takových In Flames, či Soilwork, tak i melodiku a jistou hrubost Fear Factory. To jsou ale samozřejmě jen moje postřehy, sloužící k přiblížení tvorby Insane. Čtvrtá píseň Day After Day, je pak pro mě aspirantem na hit alba. Její chytlavý a melodický refrén, se mi uhnízdil v šedé kůře mozkové. Celá tahle vcelku sofistikovaně se tvářící nahrávka, však na mě dýchá takovým melancholickým, bezútěšným, posmutnělým tónem. K čemuž svou měrou přispívají i niterné, rozervané, neveselé texty. Jejich téma spojuje tápající lidská existence, smýkaná útrpným životem, v pekle naší rozmilé doby. Vyhledat jsem si je však musel na webových stránkách kapely, které jsou mimochodem velmi pěkné a přehledné. Originál lisované CD pak obsahuje videoklip, mp3, fotky... Ne tak ovšem moje vypálené promo CD-R verbatim.

Nahráno ve zkušebně ve Velkých Heralticích. Dozvídám se na obalu CD. Proč ne, Insane mají jasnou představu o tom, jak by měli znít, takže když nechybí kvalitní vybavení, není přece problém nahrát si vše pěkně v klídku domácí zkušebny, bez stresu a víceméně za hubičku. V čemž ma svůj velký podíl basák Venca Pustějovský. Sound je sice ok, ale kytary by mohly být víc průraznější, agresivnější. Celkově pak schází víc dynamiky. Pak bych i přihodil nějaký ten bod navíc. Jinak Insane jsou hotová kapela, CD jsem podrobil mnohonásobnému poslechu a ve svém stylu jsou v našich luzích a hájích někde hodně vepředu. Toto je nejlepší CD od Panda Music, jaké kdy vyšlo. Howgh.

Čas: 35:56

Seznam skladeb:

  1. Scars Of The Past
  2. Life Is Suffering
  3. Waiting
  4. Day After Day
  5. Nightmares
  6. Shot
  7. Accelerated Violence

Zveřejněno: 31. 05. 2008
Přečteno:
3454 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář