Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

GLOOM - The Freezer Promo CD-R 2003 - vlastní náklad

Teda pánové, hned na úvod u mě máte pořádnej vroubek. Na sedm textů, jednu krátkou historii a jeden krátkej průvodní dopis vypatlat dvanáct papírů A4 ? co na to naše lesy? Kdybyste papíry potiskli pěkně z obou stran a použili nějakou rozumnou velikost fontu, dopis namastili k historii, byla by spotřeba papíru čtvrtinová!

Tak a po úvodu na ekologickou notu se pojďme věnovat pražské skupině GLOOM. Ta vznikla už před deseti lety na troskách Brianu (pozor ? neplést s kapelou Brain, která má na kontě nedoceněné album Příliv a hráli v ní třeba V. Šafránek a T. Rauer). Tehdy se basák a zpěvák Vilda Šmol a Petr Diviš (kytara, zpěv) spojili s bicmenem Frantou Vadlejchem. Natočili jedno demo a jedno album (Gore, 1996), prodělali pár změn v sestavě a v roce 2000 to zabalili. Zmrtvýchvstání nastává v roce 2003, kdy se k Frantovi a Vildovi přidává kytarista Honza Veselý a tato trojice natáčí promo The Freezer. Hudebně to se starým Brianem nemá skoro nic společnýho. Jestli mě teda paměť neklame, protože si matně vzpomínám na koncert Brianu někdy na konci 80. ? tých let na Barče a tehdy se jednalo o čistokrevný hevík.

Dneska je to spíše hard core (jak tvrdí kapela) křížený s thrash a heavy metalem. Rytmus je sice spíše do toho HC, ale v několika pasážích je kytara i metalová. Zpěv je anglicky a spíše než o zpěvu musíme mluvit o recitokřikořevu. Na promáči je šest řadových songů a jeden bonus track a to vše na ploše necelých 19 minut, takže než by člověk řekl švec, musí vstát z křesla a jít znova máčknout play (jako já teď, protože co jsem doteď namastil, trvalo akorát těch 19 minut a dát si předtím repeat mě nenapadlo?). Tak první song, ten je tím metalem načichlej asi nejvíc, také pěvecký projev je přecejen učesanější, píseň je spíše pomalejší a mě se líbí asi nejvíc ze všech. Druhému fláku vévodí střídavě štěkavý a ?recitační" vokál. Trojku otvírá basa s bicíma a celá skladba se nese v monotoním hypnotickém rytmu, na závěr zpestřeném zkresleným zvukem. Čtvrtá Šeptej má oproti zbytku takovej skoro romantickej nádech, a to nejen díky textu, který se od ostatních hodně odlišuje. Poslední dvě věci jsou opět rychlejší. Pak ještě následuje remix, ale neznám původní verzi, takže srovnávat nemůžu, ale závěr to není rozhodně špatný; škoda, docela bych si originál poslechl taky, protože to vypadá na hit č. 2 a hlavně naživo to asi bude docela nášup ? navíc refrén nutí k nějakým nepředloženostem typu mlácení hlavou nebo skákání z pódia.

Texty jsem už maličko nakous, tak trošku podrobněji. Rozdělil bych je do tří skupin. V první jsou ty na téma vztahů, a nutno říci, že ?temní" pánové si z toho většinou dělají srandu - protože půlka ženskejch je ve stavu zmraženém! Ve druhé skupině je jen jeden text, je ke skladbě č. 4 Šeptej a ten je naopak vážnej a opravdu moc dobrej, rozhodně nejlepší ze všech (teď doufám, že to není naopak, že ten romantickej nenapsali kluci z prdele a to zmražování nahatých holek nemyslí vážně). Poslední skupina je o policejní zvůli a současném systému společnosti.

Co trošku kazí jinak vcelku povedenou záležitost, je zvuk. Kde byla nahrávka spáchána jsem se nikde nedočet, ale masívnější zvuk by byl jistě prospěšný. Navíc mám pocit, že celá nahrávka je jen s jednou kytarou, což taky zvuku nepřidá.

No, na letošní rok kluci plánují natáčení oficiálního CD, label sice zatím znám není, ale zraky prý upírají ke Švédsku a Španělsku, takže jim přeju, aby se lov na vydavatele povedl.

čas: 18:47

Skladby:

1) Under the Balcony

2) The Freezer

3) Antimacho

4) Whisper

5) Numb, Naked & Frozen

6) The Saver

Bonus Track: 7) Lie


Zveřejněno: 04. 02. 2004
Přečteno:
3372 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář