INSANIA

SACRIST – The Substance Of Illusion CD 2007 – Élysion

Toto album je bezesporu dalším významným mezníkem v historii opavských SACRIST. Po pětileté pauze, která uběhla od vydání slibného debutu u Avalanche Productions („Symphonies Of Ancient Empires“), přichází další placka, která s velkou pravděpodobností posílí kvalitní portfolio dosavadních dark metalových počinů tuzemských kapel – tak by to alespoň mohlo vypadat z pohledu příznivců atmosférické ponuré muziky, kteří si u nového matroše v mnoha ohledech jistě pochutnají. Ovšem co na to (samozvaní) odborníci na metalovou hudbu?

Sacrist, který v tomto roce slaví již čtrnáctý rok své existence, na desce bez zbytečné okázalosti prokazuje svou muzikantskou vyspělost a fajnovějším metalovým uším servíruje svůj odlehčený kvapíkový dark metal čerpající inspiraci od svého staršího soukmenovce – tj. blacku, který na desce hraje prim. Není to však zdaleka jen o jednom stylu – skladby kypí potěšující pestrostí právě díky mazaným deathovým, thrashovým a doomovým příměsím, i když dvou posledně jmenovaných je na desce nejméně. Nepřekvapí, že se na propracovaném a zkušeném prvním dojmu podílela poměrně ostřílená sestava – základní kameny Sacrist (Peter – kytara, zpěv, samply; Mario – basa) doplnila posila ze stylově blízkých Oblomov v osobě kytaristy Pavla. Nezbytné škopky pak obstaral nový bicmen Alex. Nezbytné štěstí se na personálně „zkonsolidovanou“ kapelu usmálo i podruhé a pro chystané CD získala vydavatele v podobě agilní firmičky Élysion, u které deska také bez velkých průtahů na jaře vyšla.

Jakoby si Sacrist byli vědomi významu nabízené příležitosti, obuli se do nového materiálu velmi odpovědně – přesto se ale novinka nevyvarovala některých neduhů. Méně náročné mlsouty překvapí solidně zvládnutý stylový mix, z kterého tu a tam nesměle vykoukne nářezovější pasáž, i když rychlý melodický dark/black lehčího ražení silně převažuje. Další velkou devizou alba je kytarová technika doprovázená častým střídáním temp a odlišných energických riffů během jednotlivých skladeb. Kytary nejednou překvapí rychlými nástupy, v kterých se proplétají různé melodie nabízející na dnešní dobu často jen slušný atmo-blackový standard. Nad rámec průměru se tak dostávají jen některé vály, v kterých to kapele až nakažlivě šlape – především v prostřední „Voices And Darkness“. Jinak je však album slepené z nejrůznějších léty prověřených kytarových a atmosférických postupů, s kterými se dá sice při troše šikovnosti udělat fajn deska, ale už ne vyložená pecka. I přesto, že se dají na vrub kapely přičíst i další věci – zavše alespoň místy příliš jednoduchá hra bicích (v č.2, 6), na můj vkus málo průrazný studiový zvuk a úplně z kontextu vytržené intermezzo (č.5) – jedná se o poctivou a veskrze slušnou desku s chutí hrající kapely, která by se mohla příště klidně více odvázat a nepomáhat si tolika sázkami na jistotu.

Čas: 40:24

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Icy Queen
  3. Vision
  4. The Garden
  5. Circle Inside
  6. Voices And Darkness
  7. Resurrection
  8. Their Anger
  9. Anabiosy
  10. My Way
  11. Epilogue

web kapely: http://www.sacrist.cz

web vydavatele: http://www.elysion.cz


Zveřejněno: 30. 07. 2007
Přečteno:
3659 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář