Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

SEZARBIL – Bleed for the Devil CD 2007 – Murderous music production

Pamatujete si ještě na split album Proti všem? Na přelomu tisíciletí se na jeho vzniku podílely kapely reprezentující ortodoxní jádro tuzemské blackové scény (Maniac Butcher, Sezarbil, Inferno). Když se do společného díla dají takové spolky, tak musí zákonitě vzniknout něco nekompromisního. A tehdejší materiál takový byl – nemalou měrou na něj přispěla právě brněnská blacková smečka SEZARBIL (zal.1997), jejíž novinkové CD Bleed for the Devil nedávno dorazilo i do naší redakce.

Toto řadové album zároveň utíná dlouhou vydavatelskou pauzu, která pro Sezarbil po splítku následovala. Cca sedmileté mezidobí Sezarbil věnoval řešení personálních problémů, koncertům a přípravě nového materiálu. Poté, co se kapele podařilo úspěšně vyřešit otázku chybějícího osazenstva (díky posilám z bočního projektu kapely – spolku Heiglot). Oba příchozí členové (Vex – vokály, Rosabis – basa) posílili zakládajícího člena a šéfa kapely Lorda Sezarbila (kytara). Poslední obtíž, tj.problém s bubenickým postem existoval pouze do příchodu Tolbuchyna, takže již od podzimu 2003 mohla kompletní kapela vystupovat a připravovat se na nové dílko, o jehož bezbolestný zrod a uvedení mezi fans se postaral nově vzniklý vydavatelský subjekt (Murderous music…).

Album, které vyšlo stylově v lednu, otvírá solidní zlověstné intro s tóny tympán a postupně gradujícími zvuky varhan, které jsou rázně vystřídány old school black metalem inspirovaným starou klasikou z Norska. První výhradu mám ke zvuku – i když kytary jsou nazvučeny nejvýrazněji, jejich tóny díky trochu zastřenějšímu výstupu nemají tu správnou zabijáckou sílu, neprůrazně zní také jinak makající bicí aparatura. Kompaktnost těchto blasfemických fláků mi kolikrát narušuje taky Rosabisova basa, jejíž vystrčené bublání do celkového zvuku ne a nesedí.

Kompaktní jsou naopak vály z pohledu stylu – velmi strohý a na řezavých akordech postavený black je jádrem většiny fláků. Bez pištivých vyhrávek (téměř), sól a podobných „zbytečností“. Z mého pohledu je to jen škoda, neboť zpestřující prvky by desce jen prospěly. Co dokáže přidání akustických pasáží, melodičtějších kytarových linek a většího prostoru pro basu ukazuje č.5 „In the Chasm…“, která je díky nejrůznějším instrumentálním vrstvením nejvydařenější skladbou alba a dýchá z ní pěkná severská atmosféra. Kapele však nelze upřít snahu o zpestření dalších válů – sedmička „Sezarbil“ má začátek vyloženě jak ze středověku; finální, do akustiky posazená (na albech kapely již tradiční) „Immortality“ přináší zase zklidnění na závěr. Své hlasivky nešetří ani Vex, jehož skřehotu by určitě slušely i další polohy. A konečně, tohle CD je neochvějný a věrný blackový underground, který na trendy jednoduše kašle.

Přes uvedené plusy nebudu zastírat, že mi album jednoduše nesedlo. Kromě zmíněných zvukových potíží a přehnaně strohé muziky mi na placce schází větší tempo, dramatické zvraty a pohříchu i více zajímavých nápadů, které by neznalé posluchače posadily takříkajíc „na prdel“. Tomuto albu nemíním vyčítat styl, protože to je každého věc. V kontextu dnešní tuzemské BM scény však toto CD spadá do průměru.

Čas: 43:17

Seznam skladeb:

  1. Revenge…
  2. Bleed for the Devil (Fucked Christian)
  3. Blood for Blood
  4. An Exile
  5. In the Chasm of Despair
  6. Search
  7. Sezarbil
  8. Immortality part III.

web kapely: http://sezarbil.wz.cz

kontakt na vydavatele: murderous@post.cz


Zveřejněno: 18. 04. 2007
Přečteno:
3703 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář