Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Hmm, tak takhle zajímavá sestava tu dlouho nebyla. Jsem rád, že i v Česku začíná rozmach metalcoru, i když jsem vůbec nedokázal odhadnout, kolik se toho dne sejde lidí.

Nicméně odhadnout to nedokázali ani pořadatelé, protože místo konání bylo nakonec přesunuto z Bordo clubu do prostorného Abatonu. Nakolik se na tom podepsala nespokojenost s přístupem lidí z prvně jmenovaného místa netuším, ale předprodej sám o sobě předznamenával solidní návštěvnost, takže Abaton byl určitě dobrou volbou.

Vyrážíme na poslední chvíli a i když mažeme jak diví, tuším, že včas asi nedorazíme. GPS navigace je super věc a tak nemusíme podstupovat zdlouhavé a nervy drásající bloudění,  i když je Praha bezesporu krásné město, poslední, o co bych toho večera stál, je její prohlídka. Zastavujem kousek od klubu a doslova chvátáme, aby jsme stihli co nejvíc. U vstupu následuje klasická sekuriťácká prohlídka a mě zabavují kameru, takže ze záznamu na památku nic nebude. Dozvídáme se, že australany I KILLED THE PROM QUEEN jsme spolehlivě prošvihli, ale nikdo o nich v superlativech nemluvil, především díky špatnému zvuku a tuctovějšímu projevu. Nicméně já musím konstatovat, že mě IKTPQ z desky celkem baví a i když se jedná opravdu spíše o klasickou práci, své místo pod sluncem si určitě zasluhují.

Radši utíkáme na ALL SHALL PERISH, jež byli hlavním důvodem naší návštěvy. Ale už dost hlukové zvučení prozrazovalo, že sound nebude žádné terno a to i přesto, že se hrálo na aparáty osvědčených a kvalitních značek. A právě ne zrovna povedený zvuk dost srážel celkový dojem a zdaleka nedal vyniknout všemu, co předvádějí na svých deskách. Hrálo se především z novinky "Price Of Existence", ale nezapomnělo se ani na jejího předchůdce. Frontman se snažil hecovat lidi a pokoušel se o komunikaci, ale krom občasného pařiče a decentních soukromých moshů se mů velké odezvy nedostávalo. Jeho zpěvový rozsah byl pozoruhodný, ale v už tak nepřehledném zvuku byl ještě více utopený. Kytaristé předvedli skvělou práci, ale bubeník mi v určitých chvílích přišel trochu nejistý. I přes částečné zklamání jsem rád, že jsem ASP mohl vidět a věřím, že jinde masakrovali daleko více za přispění lepšího zvuku..., i když co si budem povídat, byl v tom asi i záměr, aby více vynikli hlavní kapely.

BLEEDING THROUGH nikterak intenzivně nesjíždím, ale na živé ztvárnění jsem byl rozhodně zvědavý. Přicházím do prvního songu a zůstávám poměrně brutálně překvapen tím, co slyším a vidím. Zvuk samozřejmě na perfektní úrovni, ale celý sál i pódium neuvěřitelně ožilo. Frontman v jednom kuse lítal sem a tam a bez jediné známky únavy perfektně zpíval všechny zpěvy, dokonce i čisté přesně tak, jak je tomu na poslední desce. Opravdu jsem neviděl nikdy tak suverénní a kvalitní projev, který by snesl srovnání s kvalitou studiové nahrávky. Ale zbytek ansáblu samozřejmě nezůstával pozadu - basák rovněž disponoval skvělým čistým zpěvem, takže ve zdvojených linkách to znělo naprosto uhrančivě. Kytaristé se neustále střídali a běhali po pódiu, na kterém se prostě pořád něco dělo. Lidé reagovali o poznání lépe a moshovalo se jako zamlada. Zvláštní pozornost jistě zaslouží klávesačka, která ani ne tak hrou, jako spíše svým vyzývavým zjevem na sebe strhávala pozornost nejednoho nadrženého hardcoristy :D...., a i když bych se bez jejích partů obešel, tvoří klávesy neoddělitelnou součást výrazu BT, stejně jako její uhrančivý pohled.

CALIBAN je v současné době bezesporu jedna z nejprotěžovanějších metalcore kapel a to nejen díky tomu, že vydávají u Roadrunner records. Jejich produkce je nenásilná a přestože těží ze všeho, co bylo již slyšeno, dělají to prostě dostatečně kvalitně a lidi jim to žerou, takže proč ne. Pravdou zůstává, že BT zanechali laťku nastavenou proklatě vysoko, takže jsem očekával, jak se s tím talibánci vypořádají. A myslím, že se zahanbit nenechali - zvuk zatím nejlepší za celý večer a suverénnost s jakou svůj set prodávali, byla značná. Klasický metalcore místy s čistým zpěvem a velkým tahem na bránu ten večer suverénně vítězil. Lidi zvěřili jako divý - zpívaly se refrény, moshovalo se, circle-pitovalo a proběhla dokonce i proslulá "srážka blbců" - frontman rozdělí publikum na dvě pomyslné poloviny a když dá povel, oba tábory do sebe narazí, prostě šílenost :D. K dalším vychytávkám patří dnes již provařené hození kytary kolem krku, které jsme si užili několikráte i zde. Akorát to mělo přijít ve chvíli, kdy jeden ze skokanů odmítl opustit pódium (asi by dostal pěknou pecku, kdyby se kytara zrovna proháněla vzduchem) a nepomohlo ani přemlouvání ochranky, nakonec mu na několikátý pokus domluvil kytarista. K popukání bylo, když uvedli zcela nový song, ale nějak se nesešli hned na začátku, takže zatímco část kapely se tvářila jakoby nic, kytarista s bubeníkem na sebe koukali za neustálého kroucení hlavou ve snaze sejít se konečně dohromady. Největším provarem ovšem byl čistý zpěv druhého kytaráka, kdy zřejmě vinou ne příliž kvalitního pódiového ozvučení a tím pádem následného neslyšení se, podal dost bídný výkon, který ale asi vadil málokomu :-)

Celkově hooodně podařená akce s bezvadnou atmosférou!!! Paráda.


Zveřejněno: 18. 03. 2007
Přečteno:
3418 x
Autor: Fred | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 03. 2007 18:04 napsal/a Engelthal
Co ze se...?
Nejsem metalista, a tak nevim, co je \"moshovat\" a \"circle-pitovat\"... muze mi to nekdo osvetlit? \"Srazka blbcu\" je vysvetlena dostatecne... diky, Armin
20. 03. 2007 11:39 napsal/a Agro
hluch
kurva, tak jsem asi jediný, komu se zvuk při ASP líbil :-(
19. 03. 2007 15:10 napsal/a marty
sakra
to se pri nejblizsi navsteve londyna budu muset po tech bleeding through poohlidnout...