Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

První březnovou sobotu se v českobudějovickém MARTY´S Clubu konala zajímavá akcička s velice různorodým obsazením. Neváhal jsem, a společně s několika přáteli jsme se vydali směr České Budějovice, podpořit ten náš uderground.

Na místo jsem dorazil včas, jelikož došlo k mírnému posunu začátku akce. Pravděpodobně kvůli právě probíhajícímu hokejovému utkání Českých Budějovic a pražské Slavie. Krátký odklad začátku akce jsem využil k nutnému posílení na baru a cca v půl desáté se šlo na věc.

Nelehkého úkolu tzv. otvíráku akce se zhostili HC/thrashoví DOWNGRADE. Tato kapelka ve své podstatě koncertuje pouze v blízkém okolí Českých Budějovic a ve své tvorbě mixuje směsici thrashe, HC a špetku toho deathu. Za pozornost určitě stojí fakt, že za jednou z kytar se skrývá sympatická dívčina, která svůj nástroj ovládá velice bravurně. Napsal jsem skrývá? Ano. Tak to jsem napsal úplně přesně. Kytaristku DOWNGRADE totiž nebylo na podiu takřka vidět. Možná k tomu měla důvod. Začátek produkce těchto Jihočechů byl slušně řečeno šílený. Nemyslím si, že by za to přímo mohla kapela, ale to co se valilo z reproduktorů bylo na hranici posluchatelnosti. Hovořil o tom i takřka nulový zájem posluchačů. Po několika skladbách se zvuk trošku zlepšil, ale k dokonalosti to mělo hodně daleko. Nicméně hudba DOWNGRADE je celkem nápaditá a od mého posledního setkání se hodně vylepšil zpěv. Co je to však platné, když celkový dojem dnes zazdil zvukař.

Jako druzí se na pódium seřadili budějovičtí TEARS OF RAIN ke svému vůbec prvnímu většímu koncertu. Zájem o tyto benjamínky jihočeské scény byl převeliký, protože už při zvukové zkoušce bylo pod pódiem plno. Nejedno oko mužské části publika okukovalo tří krásné slečny, které v TEARS OF RAIN obsluhují bicí, basu a zpěv. Nervozita všech pěti muzikantů a muzikantek byla na pohled více než patrná, ale s úderem prvních tónů rázem vymizela. TEARS OF RAIN produkují gothic doom pomalejšího ražení a svoji obrovskou oporu mají právě ve zpěvačce Šárce, která skutečně většině posluchačů vyrazila dech. Koncert velice pěkně odsejpal a zvuk byl najednou o 100% lepší než u předchozí kapely. Na druhou stranu musím poznamenat, že ve tvorbě TEARS OF RAIN je cítit nepřeslechnutelný vliv finských NIGHTWISH, což na originalitě rozhodně nepřidá. Myslím si, že kapela o tom moc dobře ví a jsem přesvědčen, že na tom určitě zapracuje. Vždyť existují necelý rok a vše mají ještě před sebou. Nicméně dnes se to povedlo a ohlas publika po každé odehrané skladbě byl famózní. Poslední přídavek a je tu konec. Já byl spokojený a rozhodně jsem nebyl sám.

Po krátké přestávce se na prknech, co znamenají svět, seřazují blackoví NIENOR. Ti toho také mnoho odehráno nemají, ale přesto mají určitě co nabídnout. Jenže!!! Opět je tu nepřítel č. 1 a to zvuk. NIENOR hrají za podpory automatického bubeníka a kláves. Tam bych ale tentokrát chybu nehledal. Špatný zvuk tentokrát šel od pánů kytaristů. Již několikrát jsem na to kapelu upozorňoval, ale je to stále to samé. Prostě motorovka, ze které nejde přečíst skoro nic. Sound se zvukař snažil stabilizovat, seč mu síly stačily, a až asi po čtvrté skladbě se to jakž takž podařilo. NIENOR produkují melodickou formu black metalu a oba kytaristi kouzlí jednu melodii za druhou. Jakoby se předháněli, kdo jich zahraje víc. Poslouchá se to pěkně, ale ne celý koncert. Já v muzice NIENOR postrádám riffové pasáže, které jsou vytlačeny různými vyhrávkami, sóly a dalšími kudrlinkami. Čeho je moc, toho je příliš. Na druhou stranu musím pochválit mužský zpěv, který se mi dneska hodně líbil a doznal rapidního zlepšení po všech stránkách. Obzvlášť poslední tři skladby kapele sedly jako prdel na hrnec. Uvidíme, co nám NIENOR neservírují na připravovaném demu….

Čtvrtí se nástrojů ujímají pražští ELEDHEL. V sestavě došlo k rošádě a na místo jedné kytary tu máme hned dvě. Opět automat, ale zvuk je o třídu lepší než u NIENOR. Azmodanova smečka svůj set spustila bez slitování a ani nevadilo, že se dnes na tvářích muzikantů neobjevily žádné malůvky. Dvě kytary kapele rozhodně prospěly a já musím říct, že ELEDHEL se od našeho posledního setkání hodně zlepšili. Jejich pojetí black metalu dnes nepostrádalo patřičný tah na bránu a moc dobře se to poslouchalo. Jak jsem se již zmínil, zvuk byl OK a vše dohromady znělo skutečně povedeně. Toto jsem od ELEDHEL opravdu nečekal.

Poslední kapelu večera COLD COWSHED jsem poslouchal pouze od baru. COLD COWSHED produkují dnes u kapel velice oblíbenou směsici HC/Death – Core. Já se ale musím přiznat, začátek jejich koncertu mě vůbec neoslovil. V duchu jsem si říkal, že už nebudu této kapele věnovat žádnou pozornost a do reportu napíšu od plic co si myslím. Ale!!! Jak tak sedím a kecám, najednou rána do palice a riff jako prase. Nestačím se divit. Z ničeho nic začíná koncert COLD COWSHED gradovat. Jedno skvělé téma střídá druhé já začínám měnit názor. Zvuk je také v pohodě a z kapely, která mi z počátku vůbec nesedla se stává dobře namazaná mašina, ze které nemůžu spustit zrak. Dva parádní vokály se střídají jak se patří a troufám si tvrdit, že lepší kapelu na závěr nemohli pořadatelé z dnešního výběru zařadit. Dávám palec nahoru a určitě se budu těšit na další setkání.

Dnešní večer utekl jako voda a myslím, že se povedl. Lidí sice mohlo klidně dorazit o něco víc (prý dorazilo něco kolem 80 fans), ale i tak to byl příjemně strávený večer s fajn muzikou. 


Zveřejněno: 14. 03. 2007
Přečteno:
3731 x
Autor: Yvor | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 03. 2007 15:30 napsal/a corbow
rohatej??
...a co na to kozel?
17. 03. 2007 11:26 napsal/a Dharm
2Goro
to je jasné, toho bohdá nebude aby Fobia team z AFODu utíkal...
16. 03. 2007 19:11 napsal/a goro
2 Yvor
I mistr tesar se utne... Tve vize jsem celkem realne. Louka, AFOD, lom, velke podium, stanek Fobie, Ifa, Goro a spol... Ale pak prichazi neco, co se stat proste nemuze. Totiz pritomnost lihovin v techto prostorach. Sam dobre vis, ze kazdy zastupce Fobia teamu holdoval na lonskem AFODu pouze vode, aby mohl co nejlepe a zodpovedne psat on-line report. Ostatne, dohlizel na to sam pan sefredaktor, ktery nam v pravidelnych intervalech daval dychat do zradnych trubicek. Ale byli jsme vzorni! Zejmena Ifa s Dharmem. A nejinak tomu bude i letos...
16. 03. 2007 16:36 napsal/a Yvor
Nostradamus
Uf.. tak toho jsem si vubec nevsiml. Nicmene: Cisla do sazky ti neprozradim. To bych se pak musel delit. Ale budoucnost vidim zcela jasne. Vidim louku.... vidim ... asi AFOD fest. Ano je to AFOD. Vidim lom a kousek od lomu... velke podium. Nekolik metru od stage vidim stanek Fobia Distro. Vidim hromadu chlastu, Ifu, Gora a spol. Vidim ze jsou vsichni nacpaní jako taška z Makra. Je to hrozna kaše.... ne!!! už ne!!! ufff... takže asi takto :-)
16. 03. 2007 16:29 napsal/a marty
nojo
sem si toho ani taky nevsimnul hehe.. to opravim