Nejbližší koncerty
INSANIA

K novému albu Therion jsem sice skeptický, přesto mě to ale neodradilo od návštěvy Abatonu, který byl již od začátku totálně narvaný.

Role předskokana se ujali melodici Sabaton, o kterých jsem ještě neslyšel a o nic jsem také nepřišel. Tuctový heavy/power metal, který navíc kapela koření snad vším co se dá v dané hudbě nazývat klišé. Sabaton se evidentně nechali až nezdravě ovlivnit americkou kapelou Manowar a to nejen hudebně. Před dvaceti lety by se tato kapela určitě proslavila, ovšem dnes?

Následovala heavy metalová legenda Grave Digger, která dle mého soudu neměla co dělat před Therion, naprosto jasná hvězda večera (aby nedošlo k omylu, Grave Digger i Therion jsou headlineři tour). Tito němci jsou na scéně déle než já naživu a je vidět, že si nic nemusí dokazovat a hrají si pro radost. Jejich nespoutané, upřímné a srdcem předvedené vystoupení si budu pamatovat ještě dlouho. Grave Digger před nedávnem utekli od labelu Nuclear Blast aby se schovali pod křídla španělské společnosti Locomotive, kde zpěvák Chrise Boltendahl pracuje a u které jim také vyšla novinka „Liberty or Death“. Právě songem z tohoto alba, které jsem zatím neslyšel, kapela odstartovala své vystoupení. Grave Digger mají evidentně své fanoušky i v ČR, protože se pařilo, zpívalo a tančilo jako o život. A to hned od druhé skladby - „Scotland United“. Grave Digger, k mé spokojenosti, vsadili především na osvědčené kusy a tak se dostalo na všechna podstatná alba (Excalibur, Knights Of The Cross, The Grave Digger, Rheingold a Tunes Of War). Skladby jako Lionheart, The Dark Of The Sun, nebo Excalibur skutečně neměly chybu. Publikum se výborně bavilo a já s ním. Závěr byl jasný, poslední ohlášená skladba nemohla být žádná jiná než „Rebellion (The Clans Are Marching)“, ta se vyvedla parádně a s i dalšími v publiku jsem si ji celou zazpíval. Následoval potlesk, pískání a očekávání přídavku, skladby „Heavy Metal Breakdown“, na tu se samozřejmě dostalo, ale ještě předtím předvedli hrobníci geniální, titulní věc z minulého alba - „The Last Supper“ a to tak monumentálně, že mi běhal mráz po zádech. Smekám, Grave Digger skutečně nepatří do starého železa.

Dlouho jsem přemýšlel co sem napsat. Nakonec jsem si řekl, že bude nejlepší můj názor a nesnažit se o hledání střední cesty. Stručně a jasně - mě se Therion vůbec nelíbili. A proč takové okolky kolem? Protože dalším alespoň 850 lidem se evidentně líbili. Když jsem přišel do sálu na Therion, nestačil jsem koukat, takovou davovou euforii jsem viděl v Abatonu naposledy při koncertu Satyricon. Pravda, nešel jsem hned na začátek, ještě jsem si povídal s Marquisem, který také report dokončí, ovšem poslouchali jsme. Začátek patřil prezentaci nového počinu „Gothic Kabbalah“, který jsem recenzoval před nedávnem. Dále se hrála tvorba především nová. Jediná věc, která mě více zaujala byla „Son Of The Sun“ z minulého dvojalba, která na živo vyzněla poměrně dost dobře. Zbytek bída s nouzí. Zvukově neměli Therion žádný problém, stejně jako obě kapely před nimi. Technicky také ne a nezbytná show se také konala. Přesto ale současná podoba hudby Therion je jak z továrny, vyrobena na zakázku, naprostá nuda, bez špetky opravdové invence. Když tu byli Therion naposledy, tak už tenkrát jsem si říkal, že něco není úplně ok, ale stále to bylo o 100% lepší než tohle poslední vystoupení. Musím se přiznat, přibližně po 45 minutách jsem byl tak otráven, že jsem se sebral a jel domů a to i přesto, že na „To Mega Therion“ jsem se těšil celý den. Kolega Marquise však zůstal a tak mu děkuji za dokončení reportu. (Dharm)


Zveřejněno: 18. 02. 2007
Přečteno:
3230 x
Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 03. 2007 20:58 napsal/a Pushkin
Škoda
Grave Digger mě štvou, museli bejt skvělý, ale ty Therion bych asi nepřežil :-/
22. 02. 2007 14:01 napsal/a corbow
to mega therion
sakra, tak jak? hrali nebo nehrali? kazdej tvrdi neco jineho....
20. 02. 2007 19:48 napsal/a Marquise
reportaz
VH: Zajimavy nick. Diky za nazor, ale se neshodneme. Pridavky nebyly, zminena skladba taky ne. Jestli je to nezdrave zaujate, tak me to mrzi, snazil jsem se to napsat poctive. Jinak je to takovy nepekny cesky zvyk, prispivat do diskuse, jen kdyz potrebuju neco shodit nebo to zkritizovat (vyjma clenu redakce a nekterych ctenaru), coz fakt moc nemotivuje. A proto \"dik\" i za tenhle prispevek...
20. 02. 2007 16:09 napsal/a Dharm
2Corbow
hele Korba, zas tak bych to nepřeháněl..:)
20. 02. 2007 13:31 napsal/a corbow
komercarna
Osobne muzu dosvedcit, ze Dharm \"likes Kiske vocals\":))))))))aaaaiiiiiiiiiiiiiiiiiijajajajajajajaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj