Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

DEVILISH IMPRESSIONS – Plurima Mortis Imago CD-R 2006 – CONQUER RECORDS

Mezi nejrůznějšími metalovými novinkami si ke mně našla cestu nahrávka polské hordy Devilish Impressions, která se pyšní označením „avantgarde black metal“. Na každou kapelu, která si na podobně odvážnou a inovátorskou „škatulku“ troufne, jsem vždy zvědavý, neboť zahrát progresivní black dnes vyžaduje buď značné muzikantské zkušenosti, nebo hudebního génia – nejlépe však obojí. Ono totiž vnést dnes skutečně svěží vítr do tak rozvinutého žánru, jakým black (a nejen black) bezesporu je, je věc přetěžká. Nikoliv však nemožná…

Tak jak tak, coby BM příznivce mě tito Poláci navnadili ještě před úvodními tóny. Krátké klávesové intro vhodně doplněné sólovou kytarou dává tušit, o čem asi tato deska bude – po poslechu několika navazujících skladeb si lze udělat už poměrně přesnou představu nejen o desce, ale o výrazu a stylovém zaměření kapely jako takové. Album je v podstatě jeden veliký hybrid – staré si tu podává ruku s novým, v inspiraci se snoubí vliv země původu s glbálními severskými vzory a černý proud black metalu je zahuštěn několika pořádnými špetkami smrtícího kovu.

I přes různorodost desky lze říci, že jde o pozoruhodné blackové dílko sázející v prvé řadě na vytříbenou rytmickou a sólovou techniku obou kytaristů (Quazarre – kytara, vokály; Starash – kytary) a šikovné prsty klávesačky (Turquoissa). Základ desky tak tvoří klasický melodický atmo-black/death, u kterého kapela ovšem nezůstává a obohacuje jej o množství technických instrumentálních a vokálních pasáží zamontovaných do rytmicky pestrých skladeb. Silnou proměnlivost muziky doplňuje vokál, který střídá hned několik poloh (včetně čistého zpěvu). Pozitivní je, že kapela nezapomíná ani na přímočařejší a nářezové pasáže se zřetelnými deathovými vlivy – takže tu máme co do činění s  deskou, která je schopná oslovit opravdu široké spektrum fans a která se snaží být pokud možno co chvíli jiná.

Promakanost, nápady a muzikantská šikovnost – to jsou nejsilnější stránky téhle placky, která je na debut až překvapivě povedená. Faktem zůstává, že základ sestavy Devilish… tvoří od počátku (2000) ostřílení muzikanti, kteří již mají jedno společné dílko za sebou (MCD „Eritis sicut Deus“ z r.2002). Po úspěchu prvního dílka zakládající trojici doplnili stylově spříznění kolegové z Luna Ad Noctum (Dragor – bicí, Adrian – basa) a tím také vznikl základ pro nové album nahrávané porůznu v Polsku během léta a podzimu 2005. Právě výsledný zvuk je první slabinou desky – přes obstojnou kvalitu celku mi trochu vadí upozaděné a místy sterilní bicí stejně jako nevýrazná basa. Druhou výtku mám k originalitě pojetí – inspirace hudbou posledních alb Dimmu Borgir je velmi silná a na mě až příliš častá – vliv Shagrathových pekelníků je nepřehlédnutelný především ve vokálech a nechybí ani v riffech, které některé z provařených opusů DB připomínají.

Současní Devilish Impressions tak stojí na rozcestí – směr, kterým se dosud ubírali, je správný. Na debut jde vskutku o zajímavé a v mnoha ohledech moderní blackové album. Deska především v kytarové a klávesové práci ukazuje na veliký potenciál kapely do budoucna, na druhou stranu inspirace ve známé a úspěšné tvorbě jiných bude muset být jednou určitě opuštěna. Otázkou je, zda to bude už na příštím albu.

Čas: 44:44

Seznam skladeb:

  1. Lunarium
  2. Rebellion Of Will Manifesto
  3. Visions Of Kingdom To Come
  4. Dracula’s Mechanized Universe
  5. Funeral Of God
  6. Alpha & Omega Spaces
  7. Crowned To Be Crucified
  8. Smell of Death
  9. SataniChaoSymphony

+ video-bonus: SataniChaoSymphony

web kapely: http://www.devilish-impressions.com

web vydavatele: http://www.conquerrec.com 


Zveřejněno: 15. 02. 2007
Přečteno:
3559 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář